CRO-eu.com
Kolovoz 15, 2020, 11:01:31 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Ćurčić  (Posjeta: 2269 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Rujan 23, 2011, 12:19:58 »


Vasa Ćurčić, učitelj Grabovački

Ovih dana ugrabi nam nemila smrt jednoga od vrlih borilaca na prosvjetnom polju, ugrabi mladića rijedkog talenta, puna oduševljenja i volje za svoj sveti poziv, mladića, puna najljepših nada, nezaboravljenog i neprežaljenog nam druga, narodnog učitelja Vasu Ćurčića.

Pokojnik se je rodio u Podhumu, nedaleko Otočca god. 1862. Prvi i drugi razred pučke škole polazio je u Škarama, a poslije je otišao u Otočao, gdje je  svrišio 8 razreda gradjanske škole na najveće zadovoljstvo svojih učitelja. Godine 1879-80. bude primljen u učiteljsku školu u Petrinji, gdje je probavio 3 godine i gdje 'je svojim uzornim ponašanjem i oduševljenjem za buduće svoje zvanje stekao osobitu ljubav i naklenost svojih profesora, a svojom iskrenošću i blagom naravlju svojom predobio srca sudrugova svojih, od kojih je osobito bio ljublien i poštovan. Svršivši preparandiju* god. 1883.- bude naimenovan za učitelja u Šašincima u Srijemu, gdje je službovao do god. 1888., a tada bude premješten u Grabovce.

Kao što u Šašincima, tako isto i u Grabovcima svagda je s najvećom revnošću vršio svoje trudno zvanje, nežaleći truda, već ulažući sve svoje snage, da se ne iznevjeri svomu svetomu pozivu, a pored svega trudnoga rada u školi pokojnik je neprestano izučavao svoj omiljeni prijedmet, matematiku, i spremao se, da jesenas polaže izpit za višu pučku školu, što bi zaista i postigao bio, da mu rana smrt to ne zapriječi.

Bio je uvažavan u svakom družtvu, medju svojim drugovima ljubljen i osobito cijenjen, a svima je nama za uzor učitelja služio.

Njegova smrt nenadoknadivi je gubitak, neprežaljena žalost ucviljenomu otcu njegovu i nama, drugovima njegovim, jer u njem izgubismo najboljeg i najmilijeg druga, oko koga smo se sakupljali, kao pčele oko mirisavog cvijeta, da priberemo koje zrnce duševne hrane, koju u najvećem izobilju kod njega nadjosmo; no neumitna smrt naprečac nam uzkrati to sladko uživanje, a mjesto toga napuni nam srce naše s najvećom žalošću, koja neće nestati sve dotle, dok nam god u duši postoji sjećanje na našeg milog pokojnika, a postojat će sigurno sve dotle, dok i nas ista sudbina ne postigne.
Laka mu zemlja bila!

V. B., Napredak 1. svibnja 1890

___________________
* preparandija > njem. Präparandschule ≃ lat. praeparandus: koji se treba unaprijed spremiti ≃ praeparare: unaprijed pripremiti + njem. Schule: škola

1. pov. učiteljska škola, škola za učitelje osnovnih škola
2. srednja teološka škola
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!