CRO-eu.com
Kolovoz 08, 2020, 00:22:09 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Levar  (Posjeta: 2856 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Rujan 14, 2011, 09:24:01 »


Levar

Iz Bjelovara († Marko Levar). Nedavno je, naime u petak 9 srpnja. o. g. preminuo ovdje Marko Levar, umirovljeni učitelj realke, doživivši rijedku starost od 83 godine. Pošto je s njim u grob legao jedan od najstarijih školskih veterana bivše vojne Krajine, vrijedno je, da priopćimo glavne crte iz njegova života.

Rodio se u kršnoj ličkoj Krajini u Dolnjem Pazarištu god. 1810. Roditelji su mu bili priprosti krajišnici. Svršivši pučku njemačku školu i bavivši se neko vrijeme u satnijskoj pisarni, zapade ga puška, koju je dulje vremena nosio po ubavoj Italiji, koju su toliki krajišnici krvlju svojom natopili. Još pod stare dane živo se je sjećao svoga vojnikovanja u Italiji i nije smagao ni riječi, da oriše gostoljubivo susretanje Talijana, kojim su znali odlikovati krajišnike.

Vrativši se iz Italije kao vodnik, objesio pušku o klin, te se ogledao za drugu službu, koja bi više prijala njegovoj miroljubivoj naravi i težnji za duševnim radom.

Po izjavi njegova rođaka, načelnika Levara u Glini, bio je Marko veoma talentiran mlad čovjek i najugledniji član svoje velike krajiške zadruge. Po svojoj sklonosti posveti se Marko stališu tučitleljskomu, postavši u svom rodnom mjestu "Schulgehilfe" s velikom plaćom od 5 for. Mjesečno. Djelokrug mu ovaj bijaše premalen i za vrijeme ilirizma povuče i njega srce u Zagreb, gdje je mislio živjeti kao privatan učitelj, osobito za talijanski jezik.

Već je u to doba bio svršio i učiteljske nauke na glasovitoj normalnoj školi u Rakovcu, koja je do četrdesetih godina bila glavno mjesto za obrazivanje pučkih-učitelja u hrvatskoj Krajini.

No vojnički glavari odgovoriše Marka od njegova nauma i premjestiše ga na glavnu školu u Gospić.

Odlikujući se velikim marom i uspješnim radom u školi, prošao je u dosta kratko vrijeme lijepu karijeru. Marko Levar bio je autodidakt, kao malo ne svi sinovi stare Krajine, koji su u upravi dotjerali do kakve veće časti. U Gospiću svidje se generalu Dahlenu (ocu onoga generala, koji nam je poznat iz okupacije Bosne i Hercegovine). Taj general znao je pažnju vojnoga ministarstva svratiti na Levara i ovaj postade c. kr. trivijalni učitelj na glavnoj školi u Gospiću i bude premješten u Bjelovar god. 1846.

Po njegovu dolazku i po odlazku njegova druga Spudića u Bjelovar, poskočio je ugled glavne te škole, te je ona uživala lijep glas, tako da su mnogi zagrebački sinovi u Bjelovar došli, da ovdje svrše više razrede pučke škole. Mnogi đaci dolazili su godimice takodjer iz Madžarske u glavnu školu bjelovarsku.

Pokojnik je us svojoj kući u Bjelovaru kao u malom internatu držao svake godine po 8 do 10 učenika. A rado su najotmeniji roditelji davali svoju djecu u školu Levarovu, jer su se pod upravom energičnoga Marka i uz brižnu njegu njegove uzorne supruge, rođene Bedeković, dobro odgajali i priučali lijepu ponašanju, redu i radu. Markova oštra pogleda i njegove snažne riječi, koja je dolazila kao iz gvozdenih prsiju, plašio se je i najdrzovitiji dječak. Pobožni duh, koji je u toj kući vladao i blaga materinska brižljivost Levarove supruge, učinili su tu kuću blagoslovom za mnoge dječake, koji su se tu oblagorodili.

S glavnom školom u Bjelovaru, kao i s ostalim glavnim školama u bivšoj vojnoj Krajini, bili su spojeni i tromjesečni pedagogijski tečaji za obrazivanje pučkih učitelja. Kad je god. 1854. u krajiške škole uvedena "gtaskujuća-pisočitna metoda", (tako pripovijeda I. Balaško, bivši ravnatelj petrinjske učiteljske škole u programu od 1886.), Levar in Spudić bili su prvi krajiški učitelji, koji su na tromjesečnom tečaju upućivali učitelje u tu novu metodu za početno čitanje.

Godine 1856. postade Marko nadučitelj u Otočcu. No samo kratko vrijeme bijaše ovdje. Već godine 1858., kad je u Bjelovaru osnovana mala nesamostalna realka, i kad su se oblasti ogledavale za učitelji hrvatskoga jezika, pade izbor, na Marka Levara, i on postade učiteljem na maloj realci u Bjelovaru. Rođeni Ličanin krasno je govorio jekavsku štokavštinu. Treba ovdje napomenuti, da su u ono doba učitelji na realci bili obično Nijemci i Česi, a pošto je nastavni jezik bio njemački do god. 1868., nitko ih nije silio, da uče hrvatski. No kada je hrvatski jezik u krajiškim školama počevši od školske g. 1853/54. bio obligatan predmet, krajiške su oblasti na malim realkama rado namještale po kojega vrsnoga nadučitelja, tim radije, što su se s tim realkama spajali viši dvogodišnji pedagogijski tečajevi, pa je trebalo čovjeka iskusna, koji bi pripravnike uputio u praksu i duh pučke škole.

Taki je tečaj zbilja bio i na realci u Bjelovaru, počevši od godine 1859. Ovi učitelji hrvatskoga jezika, ako i nijesu bili učenici Miklošićevi, bili su vrsni elementarni "Schulmeisteri", pa su jedino oni podržavali narodnu svijest na ondašnjim malim realkama. Istom godine 1869. pod egidom Trnskoga i Sabljaka izašla je naredba, kojom generalna komanda strogo nalaže, da se učitelji realke imaju što prije naučiti hrvatskomu jeziku. Levarradio je dakle na polju učiteljskog obrazivanja i na tromjesečnom i na dvogodišnjem tečaju.

Godine 1873., služivši 43. godine, ode Marko na svoju molbu u 63. godini svoga života, čil i zdrav u mir. I Bog mu je dao, te se je punih 20 godina naužio svoje čestito zaslužene mirovine.

Kao umirovljeni učitelj marljivo je polazio čitaonicu i bavio se svojim gospodarstvom, a bio je veoma izkusan gospodar i vješt svakomu domaćemu poslu. Dulje vremena bio je član mjesnoga školskoga odbora. I u visokoj starosti svojoj imao je lijep čvrst rukopis. Uživao je u Bjelovaru lijep ugled; jer je bio uzoran čovjek, suprug i otac, da mu treba tražiti premca.

Dana 10. srpnja u pet sati po podne bijaše najsvečanijim načinom i uz veliko saučešće svih društvenih slojeva pokopan. Lahka mu bila zemlja!

Marko Levar * 1810 u Dolnjem Pazarištu  † 07. 07. 1893 u Bjelovaru

Napredak 1. rujna 1893
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #1 : Rujan 14, 2011, 09:25:01 »


Imenovanja u krajiškom učiteljstvu

Pravimi vjeroučitelji imenovani su na velikoj realci u Rakovcu duhovni pomoćnik varaždinski Dragutin Levar, na maloj realci i na učiteljstvu u Petrinji dosadašnji privremeni vjeroučitelj Antun Badaj, a na maloj realci u Gospiću župnik aleksinički Dragutin Augustinović.

Primorac, 28. rujna 1877

___________
Predpostavljam da je Dragutin sin ili čak unuk Marka Levara (MD)
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #2 : Rujan 14, 2011, 09:26:42 »


Prodaja djevojaka u Pančovi. Iz Pančove brzojavljaju, da je ondje redarstvo ulovilo neku Milku Jovanovićku i M. Levara koji su djevojke prodavali u daleki Iztok.

Dom i sviet, 15. prosinca 1889

__________________
Pančevo u Vojvodini je mjenjalo svoj naziv kao i vladare (Rimljani, Kelti, Huni, Avari, Sloveni, Mađari, Tatari, Turci, Nijemci).
Panuka, Panucea, Panuča, Bansif, Pančal, Pensej, Pajčova, Panziova, Bančova, Čomva.
Na turskom Pançova a na njemačkom Pantschowa. (MD)
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!