CRO-eu.com
Svibanj 25, 2020, 07:07:46 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Brlić  (Posjeta: 1846 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Rujan 08, 2011, 23:06:30 »


Dr. Andro Brlić

Nemila smrt ugrabila je opet prije vremena iz naše sredine jednu izrazito muzičku ličnost, dr. Andru Brlića. I ako liječnik po zanimanju, bio je pravi glazbenik, te ne samo da je djelovao u organizatomom pogledu nego je i komponirao i to već u mladim danima. U Novoj Gradiški proveo je vise od 10 godina i tu je razvijao svoju glazbenu djelatnost, nastojeći oko razvitka i napretka naših slabih muzičkih prilika. Na svim ozbiljnim glazbenim priredbama aktivno je sudjelovao pa su te priredbe baš njegovom zaslugom bile uvijek na visokom glazbenom niveau-u. Bio je vrstan pianista i orguljaš, a rado je svirao i violu, te je vrlo mnogo privatno muzicirao u "ad hoc" sastavljenim gudačkim kvartetima.

Rodio se dne 18. 03. 1893. u Beču, a potječe od stare i ugledne brodske porodice Brlića.  Škole je polazio u Brodu, Požegi i Zagrebu, a medicinu je pohađao u Beču i Pragu, gdje ju je i svršio. Poslije prevrata došao je kao kotarski liječnik u Novu Crradišku,  odakle je u drugoj polovicij prošle godine premješten u istom svojstvu u Brinje. Kad je dne 10. prosinca 1931. boravio u Zagrebu,  zatekla ga je nagla smrt. Sahranjen je dne 12. 12. 1931. uz veliko saučešće u obiteljskoj grobnici u Slav. Brodu.

S glazbom počeo se pokojnik baviti već kao dijete, a u vrijeme, dok je polazio gimnaziju učio je glazbu kod kapelnika Krestina u Požegi i prof. Dugana u Zagrebu. U isto vrijeme harmonizira več pučke popijevke, kasnije piše muške zborove te popijevke uz pratnju klavira. Prema Široli [Pregled Povijesti hrv. muzike] skladao je još "Vrzino kolo" za mali orkestar, "Jugoslavensku svitu"  za veliki orkestar. "Scherzo" za klavir,  gudački kvartet i simfoniju za veliki orkestar. Na crkvenom koncertu u Novoj Gradiški dne 8. 11. 1929. prigodom posvete novih orgulja u župskoj crkvi sv. Stjepana izvađena je njegova "Ave Maria"  za sopran solo uz pratnju orgulja. Točniji popis njegovih kompozicija ne mogu za sada ustanoviti.

God. 1920. bio je dirigent bivšeg hrvatskog pjev. društva "Graničar", te je u kratko vrijeme podigao zbor na veliku visinu. Na silvestarskom koncertu g. 1920. izvodio je zbor njegove narodne pjesme, od kojih je naročito uspjela "Đaurko lijepa" i  "Ovim šorom". Već g. 1921, zahvaljuje se Brlić na toj časti, ali ipak i kasnije sudjeluje na raznim glazbenim priredbama, tako organizira crkveni koncerat prigodom popravka orgulja  [16. 07l. 1922], dok je i crkveni koncerat od 8. 09. 1929..u glavnom i njegovo djelo. Organizirao je i oratorijski zbor župske crkve sv.  Stjepana, koji se razvio iz dobrovoljnog  mješovitog zbora za navedeni koncerat. Zbor je priredio 24. 11. 1929. crkveni koncerat s lijepim programom, ali se kasnije uslijed slabog razumijevanja građanstva razišao.

Odlaskom dr. Brlića iz Nove Gradiške u Brinje bio je naš glazbeni život mnogo izgubio. Međutim nitko nije ni slutio, da će nas dr. Brlić tako rano i nenadano ostaviti, u najljepšoj dobi, kad je mogao još mnogo toga stvoriti. Počivao u miru!

Dragutin Gjurić, ml. - Nova Gradiška
Sveta Cecilija, 1. siječnja 1932.

* u subotu 18. 03. 1893 u Beču  † u četvrtak 10. 12. 1931 u Zagrebu u starosti od 38 godina, 8 mjeseci, 3 tjedna i 2 dana. Sahranjen je u Sl. Brodu.
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.20. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!