Ciganka
- Dobar dan, gospodaru!
- Dobar dan šunte gago materino rano, šta ćeš?
- Imaš brašna gospodara?
- Imam.
- Da mi daš zlatni goso, koji krajcarak da kupim brašna.
- Gle ti nje, kako je pametna. Idi s Bogom, ne dam ti ništa.
- Hajde, gospodaru, da ti bacim karte, da ti sreću kažem.
- Odlazi dalje, ne trebam tvojih lažarija.
- Da mi ne rečeš tako, gospodaru, da ne griešiš duše, ja ti ne lažem.
- Ne znaš ništa, nego lagati.
- Hoćeš da vidiš. Probaj. Ne ćeš karte, a ti pogledaj u ovu strelicu, pa da ti odmah kažem, da imaš u selu neprijatelja, - vidiš, eto jedan, - dva, - tri, -četiri, - pet. - Svi ti rade o glavi. Baci brže
sekser *, pa da čuješ.
- Nu, hajde evo ti groš.
- Ne moj biti škrtac, hoćeš, da me tražiš, da mi vazda hvališ, što si meni dao, ne ćeš da požališ.
- Nu hajd da čujem, evo ti još groš.
- Takni sad rukom strelicu.- Ha! ha! ha!
- Eto, gledaj, goso! Imaš dosta blaga, imaš dosta sreće, al ti nova sreća sjedi već na krovu. Brže baci sekser, pa da čuješ, da se veseliš dok si živ.
- Govori prije, ja ću ti već dati.
- Ta baci brže sekser, brže, - brže, - liepo ti kaže.
- Na, evo ti i taj sekser s milim Bogom.
- Slušaj i pamti dobro, na veliko ide. Učinit ćeš velik posao, hoćeš mnogo steći, biti jako bogat, sve ćeš se zavijati u zlato, al pazi. Evo vidiš, - doći će jedan gospodar iz daleka, ima tri dana hoda, on će ti ponuditi da praviš posao, al će da te šuri, da prevari. Na vidiš ovdje - - - Daj brže baci novi sekser preko strelice, pa da čuješ pravu sreću, srce da ti zaigra.
- Idi s Bogom, varalice.
- Nemoj da mi tako rečeš. Ja te ne silim. Ne ćeš dati, ne ćeš čuti. Nu baci brže novi sekser preko strelice, ne ćeš da požališ, hoćeš igrati od veselja.
- Evo ti sekser, al više ti ne dam ni pare.
- Ta pusti sve iz ruke, ta što ti je stalo, sve što meni dadeš, malo je za tebe.
- Dosta je, dosta, nu govori sad.
- Eto gledaj u ovu zviždalicu, to je drugi gospodar, crne kose, debelih brkova, visok a krupan, on će doći, s njim da praviš trgovinu, hoćeš biti sretan. U njega su veliki novci, a što ti reče istina je. Ti si imao kvara, ti si imao tuge, mislio si, da će ti srce pući, al ćeš imati još dosta sretnih dana, i zaboraviti na sve žalosti.
- Nu to je istina, to si pogodila.
- Vidis, zlatni goso, da ne lažem. Ovo je prava strelica još od moje matere.
- Baci sekser ili forint koji, još ti stoji mnogo toga u strelici.
- Idi s Bogom, nedam ništa više, dosta
- E kad ne ćeš, a ti nemoj, biti će ti žao. Vidiš, samo pogledaj na strelicu, evo ti piše, da ti jedna glava u kući ne misli dobra. Imati ćeš posla sa sudom
- Nu baci sekser, pa da čuješ.
- Evo ti još taj sekser, onda mikljaj dalje.
- Hvala ti, gospodaru, ne ćeš žalit što si meni dao, ta i Bog tebi daje.
- Govori samo dalje.
- Ne boj se goso nevjere, ne boj -se suda. Koliko imaš neprijatetja, toliko triput prijateija. Hoćeš duge živio. imeti ćeš petero djece, tri sina i dvie kćeri. Sínove ćeš bogato oženiti, a kćeri poudati. Da mi daš zlatni goso čašicu rakije, grlo mi se osušilo.
- I to ću ti dati, al onda siktaj dalje.
- Hvala goso, ti si bolji nego ti lice kaže, a imaš dobro mekano srce.
- Hajde, baci još sekser, pa da ti dadem korjen, kojeg da pri sebi nosiš, on će sve zlo od tebe odvratiti, a kad se sagneš, zlato da dosegneš.
- Groš ti dam.
- Ne smiješ se pogadjati, to je sretna dušica.
- Na! - pa sad izmiči dalje.
- Čekaj dok izmolim molitvu.
Izmoliv molitvu nastavi:
- Dobri goso, da mi dadeš za svu tvoju sreću malo brašna. Vidiš prazna mi je torba, a djeca gladna.
- Idi s Bogom, ti nesiti stvore.
- Nemoj, dobri goso, griešit duše, za tu koru krušca.
- Ja kažem da su cigani nesiti. Evo ti brašna pa sad odlazi.
- Nemoj goso tako reći, ta ni ciganin ne može leći gladan.
- Hajde, dobri`goso, još mi podaj čašu vina, pa kum da budeš mojem malom sinu.
- Ha! ha! ha.! Idi s Bogom. Kakav kum. Zar ja da budem ciganski kum. Ha! ha! ha!
- Da ga vidiš kume, uprav tvoje lice, ko da-si mu otac.
- Ha! ha! ha!
- A brz ti je kume, ko iz puške zrno.
- Hoće srce da ti drhće od miline. Moraš biti kum.
-Idi dalje, napasti.
- Zlatni kume, dobri kume, da mu šalješ mali darak, malu kaparicu, pa ga onda krsti, kad ti volja dodje.
- Dosta sam ti dao, odlazi sada.
- Ne ćeš da požališ, što si meni dao, hoćeš mislit na me.,
- Ha! ha! ha! -Ti prefriganice, idi mi već jednom izpred očiju.
- Zlatni kume, da mi dadeš koji cigar, ta u carstvu ne ima para takvom kumu.
- Evo ti cigar, pa čisti se sad.
- Baci mi još koju šibicu da napalim cígar, da ga sladko pušim, kumom da se hvalim.
- Ha! ha! ha! O napasti, što ćeš još? Evo ti šibica pa idi s Bogom.
- E pa s Bogom kume, hoćeš da me tražiš, da mi vazda hvališ, kad ti sreća dodje, da me sestrom zoveš, i još velik darak da mi daš.
- Ha! ha! ha! s Bogom.
| | __________________ * Sekser (Sechser) - stari austrijski novac Die Haller Münze reagierte sofort und prägte Halbpfundner im Wert von sechs Kreuzern aus. Diese später als Sechser bezeichnete Münze entwickelte sich zur bedeutendsten Münze im Geldumlauf der damaligen Wirtschaft. 1484 schlug man ein Silberstück im Wert von 30 Kreuzern, was einem halben Goldgulden entsprach. http://hartenthaler.net/taler.htm |
I. Romanić
DiS, 1. veljače 1893.
Cigansko praznovjerje
Kada cigo vrača - Ako ciganin, iduć u koje mjesto, sretne ženu, onda misli, da će biti sretan i da će mu poći posao za rukom; sretne li muškarca, boji se, da će imati svakovrsnih neprilika.
- Ni jedna ciganka ne bi htjela uz drugoga slušati slavulja, jer to znači, da će se razstati;
- vide li zajedno vuka, to znamenuje najveću sreću, što čeka taj ciganski bračni par.
- Ptice, čini se, da im nose nesreću.
- Kukuriče li u dvorištu pjetao, kad mimo prolaze svatovi, onda po sudu cigana moraju se mladenci uviek svadjat u bračnom životu.
- Pređe li im preko puta guska ili raca (patka /MD), znači, da će muž biti pod papućom ženi i njezinoj rodbini.
- Preleti li mimo svatova jato vrabaca, znak je, da će naskoro ohladniti ljubav izmedju zaručnika i zaručnice.
- Gavrani ili vrane pri svatovima znamenuju veliko siromaštvo.
- Ako ptice lete s desne strane, znak je, da će se naskoro mlada nasititi braka; ako li lete s lieve strane, znači to isto za muškarca.
- Stado ovaca znači sreću; stado koza nesreću.
- Pas, magarac ili osamljena vrana predznaci su sreće.
- Lete li golubovi ili lastavice preko svatova, bit će mladenci bogati.
- Ako mlada ciganka želi saznati, hoće li se brzo udati, onda šaptne prvoj mazgi, koju sretne: "Hoću li brzo naći muža ?" Ako mazga naćuli uši, ona zna, da će se brzo udati; strese li s glavom, znak je, da će djevojka dugo vremena čekati na muža.
DiS, 15. Travnja 1895
Cigani u Mađarskoj
Srpski cigani Po nalogu ugarske Vlade održano je brojanje ugarskih cigana, te se kaže, da ih ima do 185 000. Od toga broja bilo ih je dvije trećine
(123 950), koji nisu znali, kako im je ime, kako li prezime, a samo dvadeset posto znao je čitati i pisati.
DiS, 1. rujna 1894.
Srijem - Ciganski tabor
Ciganski tabor
Crtež Klementa Crnčića, 1. veljače 1893 Romi u Hrvatskoj: od migracija do interkulturalnih odnosa
Neven Hrvatić Filozofski fakultet Zagreb Odsjek za pedagogiju
|
Klikni na fotografiju da pročitaš cijeli tekst |
http://scholar.google.de/scholar?hl=de&lr=&q=related:eQOahPB2d8oJ:scholar.google.com/&um=1&ie=UTF-8&ei=XXc2ToOiA42l-gbx8On0DA&sa=X&oi=science_links&ct=sl-related&resnum=1&sqi=2&ved=0CBsQzwIwAA2. od 2