CRO-eu.com
Svibanj 21, 2022, 13:04:49 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Jadranka Prša – Dodjela javnog priznanja  (Posjeta: 22540 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Siječanj 24, 2008, 12:46:02 »


Jadranka Prša – Dodjela javnog priznanja

Plaketa Grada Otočca

Za dugogodišnji rad i zalaganje na promicanju gacke čakavštine i očuvanju kulturne baštine Grada Otočac, kao i za svestran angažman u obogaćivanj kulturnog života Grada Otočca, PLAKETA GRADA OTOČCA dodjeljuje se JADRANKI PRŠA, dipl. politolog iz Otočca.

JADRANKA PRŠA rođena je 1960. godine u Sincu. Diplomirala je politologiju na fakultetu političkih znanosti u Zagrebu 1984. godine. Radila je kao novinar na lokalnoj radio-postaji, potom je bila zaposlena u Općinskoj upravi Otočac i u „Autoprijevozu“ d.d. Otočac, a danas je kustosica u Muzeju Gacke pri Gackom pučkom otvorenom učilištu Otočac.

Autorica je niz članaka o prošlosti i sadašnjosti Grada Otočca objavljenih u izdanjima zbornika „Grad Otočac“, u „Vili Velebita“, „Ličkoj reviji“ te u brojnim drugim novinama i časopisima a jedno vrijeme je suradnica „Novog lista“ bila. Dos sada je objavila tri književna dijela na gackoj čakavštini, prvu knjigu pjesama „Krosna“ objavila je 1996. godine, drugu knjigu pjesama „Zemlja od sadre“ objavila je 2000. godine a „Crveni puding“, knjigu pripovjedne proze predstavila je javnosti 2004. godine.

Jadranka Prša je član Društva hrvatskih književnika, a 2007. njezine su pjesme uvrštene u antologiju poezije 20-og stoljeća.

Pjesnikinja je čakavskog narječja, piše mjesnim govorom svog rodnog sela Sinca, koje ju je i predložilo za javno priznanje Grada Otočca i standardnim hrvatskim jezikom a njen je doprinos u stvaranju književne baštine Gacke doline neosporan i u očuvanju jezične, dijalektne baštine.

Prva je i jedina do sada autorica književnih djela pisani čakavicom kontinentalne i ličke regije, koja se uključuje u kulturološki pokret obnove i afirmacije čakavice koji se u književnoj produkciji javio početkom 20-og stoljeća, čime je dala nesumnjivi prilog suvremenoj hrvatskoj književnosti.

Isto vremeno, na lokalnoj razini, u svojoj životnoj sredini potaknula je svijest o značajkama i ljepoti zavičajnog govora te je inicirala revalorizaciju zavičajnih, tradicijskih vrijednosti i ugradila ih u sliku suvremene stvarnosti u njoj naglašavajući univerzalne, općeljudske i humanističke vrijednosti.

Jadranka Prša je izgradila i (nadamo se) graditi će ubuduće trajne zapise o našem zavičaju, dragoj nam Gackoj dolini i Gradu Otočcu pronoseći povijesne, književne i kulturološke posebnosti ovog dijela Lijepe naše i promičući Grad Otočac i doprinoseći stvaranju njegovog suvremenog kulturnog identiteta.

Temeljom dosadašnjeg rada i zalaganja JADRANKI PRŠA dodjelila se je PLAKETA GRADA OTOČCA.

U Jadranki Prša ja vidim ne samo časnu građanku već i buduću Ministricu kulture Republike Hrvatske. S Jadrankom Pršom bih hrvatska kultura dobila ono što zaslužuje – neumorno individualno zalaganje.

Marica Draženović, 24. siječanj 2008.

Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!