CRO-eu.com
Listopad 23, 2021, 00:37:51 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Otočke crkve  (Posjeta: 4087 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Svibanj 24, 2011, 19:40:00 »


Župni stan ili utočište blažanstva

Otočac, župni stan, lijevo: 25.07.2007., desno: 03.11.2010.

Što ti vrijedi najljepša kuća kada nije utočište blažanstva dok je moja kolibica - mala i skromna - mjesto ljubavi i topline.

Ako netko kaže: Ja volim Boga a mrzi sestru i brata svoga, taj je lažljivac. Jer tko ne voli svoga brata i svoju sestru koje vidi, kako može voliti Boga kojega ne vidi?

I ovu zapovijed imamo od Boga: Voli bližnjega svoga kao samoga sebe.

Apostol Pavao, u prethodnom život bio je farizeja, zaključuje da ponos zbog poznavanja zakona dovodi do umišljenosti (Lk 18:9-14). Iz toga bi mogli izvesti, da onaj koji nosi naziv "velečasni" mora biti skroman, ponizan ali u nikojem slučaju "velik" bez časti. Čast ili poštivanje nije nešto što se nasljeđuje od predaka i nije nam u koljevku dato. Poštivanje se stiče s ljubavlju prema svom bližnjem koju mi svakom pojedinom moramo uzvratiti jer mu to dugujemo.To je dug koji moramo naš cijeli život vraćati-odplaćivati.

Poštenje se ne zaslužuje ni sa ponosom, ni mržnjom, ni ljutnjom a pogotovo ne sa nasiljem jer poštenje ili (vele)-čast je nesebična ljubav, radost i zadovoljstvo bez granica bez skrivenih motiva i bez ikakvog racionalnog opravdanja i bez ikakve osobne kalkulacije. Samo te osobine pojedinca zaslužuje poštivanje i biti zvan velečasnim.

Tko Boga voli a tuče bližnjeg svoga, taj je lažljivac. A lažljivac je čovjek bez časti.

Stoga ovu zapovijed imamo od Isusa:

"Tko ljubi Boga, da ljubi i brata svoga"
( 1 Ivan 4, 20-21 ).

O toj ljubavi piše sveti Pavao:

"Ljubav je velikodušna,
dobrostiva je ljubav,
ne zavidi,
ljubav se ne hvasta,
ne nadima se;
nije nepristojna,
ne traži svoje,
nije razdražljiva,
ne pamti zlo;
ne raduje se nepravdi,
a raduje se istini;
sve pokriva,
sve vjeruje,
svemu se nada,
sve podnosi".
(1 Kor 13, 4-7).

Koliko od te časti ima u našem "velečasniku" Sporčiću?

Nevjernik bi puno kraće na temu "čast" odgovorio ovako: "Reci mi s kim se družiš i ja ću ti reći tko si."

Vidi > Otočac – "Svećenik koji se tuče" http://www.cro-eu.com/forum/index.php?topic=1703.0

Foto: Dražen Prša
Tekst: Marica

Svećenik koji se tuče
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
prlelika
Gost
« Odgovor #1 : Svibanj 24, 2011, 20:31:27 »

Župnik Šporčić,
pa poštovana Marice puno toga si o preuzvišenom župniku preskočila. Nisi spomenula njegovu dobrotu kad je u pitanju obnova sakralnih objekata, pogotovo u Prozoru. Nije izgleda više bitno koliko mu vjeruju "Božje ovčice" već koliko ga vole politički dobročinitelji, koji ga nerjetko zovu "oče".....
" Asinus asinum vricat "
 
Evidentirano
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #2 : Svibanj 24, 2011, 21:03:23 »


Župnik Šporčić,
pa poštovana Marice puno toga si o preuzvišenom župniku preskočila. Nisi spomenula njegovu dobrotu kad je u pitanju obnova sakralnih objekata, pogotovo u Prozoru. Nije izgleda više bitno koliko mu vjeruju "Božje ovčice" već koliko ga vole politički dobročinitelji, koji ga nerjetko zovu "oče".....
" Asinus asinum vricat "

Dragi "prlelika",

vjerujem ti, da je to tako. Ali ja nisam na licu mjesta i ja ne moram da padam u depresiju zbog toga što su neke ljudske vrijednosti iz nama voljenog Otočca nestale ili ih je netko "preselio" po svojim potrebama.

No, zvati jednog čovjeka - smrtnika - punika i gosta na ovoj zemlji "oče" je ne samo čudno već i uvrijeda samoga Boga, našega jedinog Boga i vjerskoga "oca". Tko tako običnog "pješaka" zove, sigurno nije vjernik, a tko si dozvoli da ga se tako titulira je još veći nevjernik.

Sada se pitam na kakav to vjeronauk naša djeca idu i tko ih podučava biti vjernik?

Polako ali sigurno Crkva se oddaljuje sve više od Boga i razvija u nešto za čega još nemam naziva. I to, samo to će biti naša propast, naša masovna depresija koja se među mladima širi kao jesenjska magla kroz koju većina već sada bez orientacije i nade luta. Tu su borbu roditelji izgubili  jer je društvo moćnije od ljubavi roditelja. A Crkva prijeti samo sa paklom u kojem već pojedini jesu.

Facit: Ne "klanjajmo" se nikome jer nitko nije bolji od onih izgubljenih božjih ovčica. Njima je, predpostavljam, već sada mjesto u raju rezervirano. A svima drugima .... ???? To je pitanje bez odgovora.

Oče-Bože, smiluj im se!
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!