CRO-eu.com
Kolovoz 18, 2022, 16:54:27 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Frankopan Beatrica  (Posjeta: 5764 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Travanj 18, 2011, 01:18:19 »


Beatrica Frankopan

Beatrica Frankopanka; kćer Bernardina Frankopana, dobi svoje krstno ime valjda po kraljici Bentrici, supruzi kralja Matije, a prijateljici i rodjakinji njezine matere.


Beatrica Frankopanska brižno je odgojena u krugu svojih roditelja. Živila je neko vrieme i na kraljevskom dvoru, te ju kraljica odlikovaše osobitom ljubavi i njegom.

Nema sumnje, da je. sa svojom majkom, Loisom od Aragonije, s kojom se knez -Bernardin upoznao u Napulju, posjedivala i rodbinske dvorove u Ferari i Napulju.

Početkom godine 1496 došao je herceg Ivan Korvin (2) u Modruš u posjete knezu Bernardinu Frankopanu. On se bijaše od davna sprijateljio sa domaćinom i njegovimi sinovi Matom, Ferdinandom i Krstom. Sada je vjenčan sa dražestnom Bernardinovom kćerkom, osamnaest godišnjom Beatricom. Ovu djevica, nadarenn bistrim umom, milinom duše i krasotom tiala, izprosio je jur prije mladi, dvadeset i trogodišnji herceg i ban, a sada dodje da ju odvede kao milu svoju ženu.. Vjenčauja je bilo početkom travuja.


Pečat Beatrice Frankopan

Iz Modruša preselio se sa mladom suprugom u Bišće, gdje je ostao nekoliko mjeseci i onda se nastanio u svom zagorskom grada Krapini početkom 1497. Taj grad bio mu je sigurniji za ženu, nego Bihać na krajini Turskoj. U to doba ratovao je Korvin često sa Turci, te je morao ostavljati samu svoju suprugu, 1497 rodila je Beatrica kćerku Jelenu, a 1499 sina, koma su nadjenuli ime Krsto. Krštenje bilo je 15. kolovoza 1499. Krstitke su bile sjajne. Na krštenje poslao je i bosanski Skender paša Mihailogli sjajno
poslanstvo sa darovi.

Opet sa nastala ratovanja, te je Beatrica uza sav silni imetak živila skromno sad u Bišću, sad u Novom i u Modrušu kod svog otca, a ponajviše u Medvedgradu i u Krapini.

Godine 1504 na 12. listopad u 11 sati po noći umro je herceg Ivan Korvin u Krapini. Koncem rujna iste godine vojevao je proti Turkom i dopro je do Knina. Tu su bili Turci sakriveni u jednoj šumi te su iz zasjede navalili na Ivanovu četu. Korvin bijaše u velikoj opasnosti, jer ga Turci obkoliše sa svih strana i u malo da ga živa ne uhvatiše. Ovo bijaiš posliednji sukob Ivana Korvina sa Turci.

Dobivši groznicu pohiti u svoj najmiliji grad Krapinu, gdje je izdahuno dušu. Njegova supruga Beatrica priredi mu uz sudjelovauje čitave kraljevine najsjajniji, upravo kraljevski sprovod. Kod ovoga bijaše zastupano čitavo plemstvo hrvatsko, a djelomice i ugarsko. Po vlastitoj želji Ivanovoj zakopaše ga u samostanskoj crkvi Pavlina u Lepoglavi, koja bijaše on iz nova popravio i uresio, kada su ju Turci g. 1481 bili spalili.

Dok je živio herceg i ban Korvin, uživala je Hrvatska, u smislu krunitbenog ugovora s Korvinom, gotovo podpunu neodvisnost od krune ugarske, premda se je kralj Vladislav II. uplitao u poslove uprave. Poslie smrti Korvinove poslao je kralj svoje povjerenike, "da kraljevinu Hrvatsku pridruže opet kruni Ugarskoj"

Udova banica Beatrica ostala je po smrti svoga muža u gradu Krapini, gdje je odgajala svoja djecu Jelisavu i Krsta.

Velika imanja i gradove nasliedila je po smrti svoga supruga Ivana Korvina.

1.   U Hrvatskoj:
Čitavo Zagorje, te gradove i mjestu
Krapina,
Kostelj,
Tabor,
Vrbovec,
Lobor,
Ošterc,
Greben,
Bela,
Trakošćan,
Vinica,
Jurketinac,
Kalnik,
Vrbovac,
Rakovec,
Medvedgrad,
Lukovec,
Samobor,
Lipovaec,
Jastrebarsko,
Vukovina,
Steničnjak,
Vivodina,
Ripac,
Senj,
Novigrad,
Starigrad,
Otočac,
Prozor,
Obrovac,
Klitovac,
Počitelj,
Peć,
Krupa,
Japra i
Belaj.
K tomu još tridesetnice pripadajuće Hrvatskoj u Čakovcu i murskom Središću u Medjumurju.

1. od 2
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #1 : Travanj 18, 2011, 01:21:10 »


2.   U Slavoniji: Morović, Čerević i Gorjani

3.   U Ugarskoj i Erdelju:
Grad Kiseg,
Požun,
Komar,
Tata,
Gjula,
Sokloš,
Salma,
Bajmoć,
Likova,
Orava,
Slavina,
Strobko,
Saroš,
Kö,
Lak,
Hunjadi i trgovišta:
Donatornja,
Futak,
Debrecin,
Tur,
Varšanj,
Hallaš,
Sambok,
Tök i
Perbac zajedno s rudama u Zvolenskom.

4.   U Austriji: Rec i Krizlag

5.   U Kranjskoj: Brežci i Kostanjevica

6.   U Štajarskoj: Optuj, Radgonja i Novigrad

U doba grabeža i nasilja, kako piše I. Kukuljević Sakcinski, iz koga ovo vadimo, koje vladaše obćenito kod plemstva, bilo se udovi Beatrici boriti za svoju baštinu na sve strane. Beatrica se opirala junački. Gdje je bilo od potrebe suzbijala je silu silom.

Pet mjeseci iza smrti Ivanove umre u gradu Krapini dne 17 ožujka 1506 Beatričin jedinac Krsto. Onda se pogovaralo mnogo, da Krsto nije umro naravnom smrću, već da su ga dali otrovati kraljevi ljudi, da kraljev nasljednik ne bi imao suparnika. Suvremeni pop Gjuro piše, da je to učinio neki Mirko Török po naputku kraljice Ane. Kukuljević kaže, da za tu objedu čestite kraljice nema u povjesti dokaza. Godine 1508 umrla je Beatričina kćer Jelena.

Onaj pop opet piše, da je Jelena otrovana "po nalogu lopova Töröka samo zato, da ne bi možebiti kasnije rodila djece".

Za mladu, bogatu udovica bez djece, Beatricu, počelo se tada zanimati sve, što ju je poznavalo. Želja kraljeva bila je, da ostane što bliže dvoru, te je predložio, da se uda za njegova rodjaka Gjuru od Brandenburga i Hobenzollerna(3). Bio je to mlad čovjek od 25 godina. Svatba je bila 21. siečnja 1509 u Beatričinom gradu Gjuli.(4)

Sada je došla Bestrica Frankopanka u srodstvo s mnogimi vladajućimi njemačkimi obitelji, kao i s vladajnćom kućom u Poljskoj, Čeakoj i Ugarskoj.

S drugim suprugom nije živila najsretnija, čini se, da ju je on uzeo radi silnog njezinoga bogatstva. Umrla je koncem ožujka 1510.

Po suda onoga popa, o komu Kukuljević kaže, da je bio sulad, nije ni ona umrla naravnom smrću. Gdje je pokopana, ne zna se pravo. Kukuljević misli, daje sahranjena u lepoglavskom samostanu.

______________________________
1 Beatrica Frankopan * 1480 † 27.03.1510 (30 god. stara)

2 Beatrica Frankopan, unuka Stjepana II. Frankopana Modruškog i sestra Krste Frankopana (* 1482 † 1527), udaje se, sa šesnaest godina, u travnju 1496 za Ivana Korvina (* 02.04.1473 † 12.10.1504), vanbračnog sina mađarskog kralja Matije Korvina, s kojim je imala dvoje dijece.

Jelena, Jelisava (Elizabet) (* 21.12.1496 †1508)
Krsto (* Bihać, kolovoz 1499 † 17.03.1505), zadnji iz kuće Hunjadi-Korvin

3. Georg der Fromme  http://de.wikipedia.org/wiki/Georg_(Brandenburg-Ansbach-Kulmbach)

4 Đulin grad - Narod je u prošlosti ogulinsku utvrdu, tj. Frankopanski kaštel zvao Đulin grad ili Zulum grad, odnosno Julin grad, povezujući ime grada uz legendu o djevojci Đuli, Juli ili Zulejki koja se zbog nesretne ljubavi bacila u preko 30 m dubok ponor rijeke Dobre.
Po uspomeni na ovaj događaj, žitelji šireg područja grada Ogulina i danas ovaj ponor zovu Đulin ponor, a rijeku Dobru, jednostavno Đula.
http://www.ogulin.hr/kultura/zanimljivosti/legende

DiS, 15. travnja 1903

2. od 2
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!