CRO-eu.com
Studeni 28, 2021, 17:04:58 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Grgurević  (Posjeta: 4727 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Ožujak 31, 2011, 16:28:08 »


Ivo Grgurević * 1838 † 2. lipnja 1894


Klikni za uvećani prikaz

Dne 2. lipnja 1894 priminuo je u Ederovom Sanatoriumu u Beču sin stare dubrovačke korenike.

Pokojnik rodio se je god 1838 u ubavoj dubrovačkoj Rieci, jedan od najljepših krajeva Dalmacije. Pomorske škole učio je 1 svršio u Londonu, te već mladićem od 18 god postade prvim kapetanom. Od tada, za punih 30 godina plovio je Grgurevrć, zapovjedajuć svoje jedrenjače po širokom svietu, te nema na zemlji trgovačkog kraja, gdje nije taj morskr lav svoje sidro bacio.

Preplovio je, tekom svog brodarenja, 96 puta atlantski ooean, a 7 puta lepršala je hrvatska trobojmcu na njegovom brodu i u najzabitnijem kutu Indije i Australije.

Kad je god 1835 buknuo krimski rat, pohrli mladi tada kapetan Grgurević u Sebastopolje gdje mu u to doba njegov otac, vitez Grgur Grgurević, postade lučkim podkapetanom Sebastopolja u službi Fraucezke. I mladi Ivo postade tu francezkim pomorskim zapovjednikom.

Povukav se kašnje, sit lutanja po nevjernih morskih valovih na svoje krasno imanje u dubrovačkoj Rieci, nije Grgurević prestao a da se i dalje ne brine za dalmatinsku trgovačku mornancn te od valjanog pomorskog kapetana, postade jedan od najumnijih i najvriednijih brodovlastnika, što ih je ikad Dalmacija :mala

Bio je jedan od zadnjih dalmatinskih pomoraca koji je

blagostanje i slavu Dalmacije uvidjao u pomorstvu, te je cieli svoj život i svoj znatni imetak posvetio toj junačkoj struci koja nam je daleko po svietu razniela slavu dalmatmskog mornara.

Kroz dugi tečaj godina, slovio je kao upravitelj poznatog dubrovačkog pomorskog družtva, a njegovoj radinosti mora se najvećma zahvaliti što sada Dubrovnik ima svoje parobrodarsko družtvo, najveće i parobrodi najbogatije u Dalmaciji. - Osim izvrstnog poznavanja pomorske struke bio je kap. Grgurević i svestrane naobražen te je osim svog materinskog hrvatskog, podpuno poznavao i talijanski, englezki, francezki, grčki i ruski jezik.

Kad se, pred njekoliko godina Hrvatstvo u Dubrovniku probudnlo iz svog mrtvila, bio je kapetan Grgurević medju prvimi hrvatskimi borci, te je do svoje smrti ostao vieran pristaša hrvatskih načela.

U travnju 1894 ode Grgurević u Englezku da pribavi za dubrovačko parobrodsko družtvo novi veliki parobrod od 3000 tona, kome nadjemu ime ponosno "Napried". Tu ga zahvati crv težke bolesti, te na povratku put domovine, izdahne u Beču u krilu svoje supruge i jedinca sina.

Malo prije svoje smrti živo je žalio, da nije one dane u svojoj domovini, da kao pravi Hrvat obavi svoju biračku dužnost prigodom obćinskih izbora

DiS, 15. veljače 1895.
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!