CRO-eu.com
Svibanj 25, 2019, 21:05:30 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Ovdje vlada (je) zakon!  (Posjeta: 2009 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7767« : Ožujak 22, 2011, 02:48:46 »Hrvatsko pravosuđe

"Vlasti su tek pod pritiskom EU prestale utjecati na sudstvo"

Jedan je od primjera utjecaja na pravosuđe to što je Sabor običnom većinom birao ustavne suce, čime su vladajući birali sebi podobne.


Marijan Hanžeković tvrdi i da se odvjetnici
izostavljaju iz radnih skupina za donošenje
zakona ili ih se zove samo radi forme.
Foto: Boris Ščitar

Sve do 2010. zakonodavna i izvršna vlast izravno su sputavale neovisnost sudbene vlasti, a uz to se još donose zakoni kojima se ugrožavaju ljudska prava. Odvjetnici se pritom posve marginaliziraju, a niz je načina kojima se negativno utječe na njihovu neovisnost, a time i na neovisnost pravosuđa u cjelini. Sažetak je to oštrih kritika što ih je odvjetnik Marijan Hanžeković uputio Vladi govoreći na obilježavanju Dvadeset devetih dana odvjetnika.

– Tri su načina na koja je izvršna vlast sputavala neovisnost pravosuđa. Prvo, Sabor je običnom većinom birao članove DSV-a koji su birali suce. Drugo, Sabor je običnom većinom birao i suce Ustavnog suda, što je u praksi značilo da je stranka na vlasti birala sebi podobne ustavne suce, a preko DSV-a i sve suce u pravosuđu. Treće, sudskom je vlašću upravljala i izvršna vlast jer je ministar pravosuđa imenovao predsjednike sudova – rekao je Hanžeković navodeći da je ta praksa promijenjena tek pod pritiskom EU.

Kritizirao je i da se odvjetnici izostavljaju iz radnih skupina pri donošenju zakona ili se pozovu samo radi forme bez poštovanja njihova stava. Zaključio je da se tako donose loši propisi, a kao primjer spomenuo je Zakon o odvjetništvu i Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći u kojem je "uloga nevladinih organizacija, protiv koje su odvjetnici odmah bili, definirana tako da ne koristi ni korisnicima Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, ni udrugama, a uvodi nered na tržištu pružanja pravne pomoći".

Hanžeković je kritizirao i to što GSV daje mišljenje o odvjetničkoj tarifi, istaknuo je da je uz ignoranciju stava odvjetnika donesen ZKP kojim se krše ljudska prava te da se isto postupa sa Zakonom o parničnom postupku. U ovom potonjem kao problem ističe nastojanje da se pod pritiskom sudaca cenzus za reviziju pred Vrhovnim sudom podigne na 300.000 kuna za građane, a 800.000 za pravne osobe.

– Revizija je jedini pravni lijek kojim Vrhovni sud obnaša svoju zadaću ujednačavanja sudske prakse na teritoriju cijele zemlje i to se želi dokinuti – zaključio je Hanžeković.

Piše: Ivanka Toma, 19.03.2011
http://www.vecernji.hr/vijesti/vlasti-su-tek-pod-pritiskom-eu-prestale-utjecati-sudstvo-clanak-266623
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7767« Odgovor #1 : Ožujak 22, 2011, 02:56:56 »


Vlada nam sada određuje i prijatelje

Vladin prijedlog "Zakona o 500 metara" je još više povećao nezadovoljstvo građana, a nije ga moguće ni provesti.

http://www.vecernji.hr/vijesti/za-fus-kazna-50-000-kn-besplatna-pomoc-susjedu-samo-unutar-500m-clanak-266141

http://www.vecernji.hr/vijesti/na-kolinju-kazna-ako-si-dosao-gemist-clanak-266827


"Zakona o 500 metara

Umjesto da smanje porezna davanja i doprinose na plaće pa tako potaknu legalno zapošljavanje, oni zabranjuju ljudima da jedni drugima pomažu ako su im mjesta stanovanja na većoj udaljenosti od 500 metara!? Reklo bi se da si je Vlada zabila autogol.
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.20. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!