CRO-eu.com
Svibanj 29, 2020, 19:25:36 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Hrvatski kulturni festival - Melbourne 05. 03. 2011  (Posjeta: 3458 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Ožujak 12, 2011, 10:10:33 »


Hrvatski kulturni festival - Melbourne 05. 03. 2011


Tomo gdje je moj narod – tamo je komadić domovine.


Domovina nije geografski pojam – domovina je ono što u srcu nosimo


Domovina nije tamo gdje je prebivalište – domovina je tamo gdje nas se razumije.


Domovina se ne može naslijediti – Ona je u našim mislima. Ona je u našim dušama.


Kamo mi uvijek idemo? – Kući!
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #1 : Ožujak 19, 2011, 09:19:22 »

Tu se da izdržati – Tu bih i ja mogla živjeti!

Hrvati u Australiji

Identitet

Spektar australsko-hrvatskog identiteta s vremenom se mijenja. Identitet ima raspon od hrvatskog’(tečno govorenje hrvatskog jezika, dolazak u hrvatsku crkvu, klubove, hrvatska hrana, nogomet, glazba i folklorne grupe) do ‘australskog’ (rijetko dolaze na vjenčanja u hrvatsku župu ili na godišnji festival). Odrastanje u Hrvatskoj utječe na identitet pojedinca i njegove veze s Hrvatskom, u usporedbi s trećom generacijom australskih Hrvata.

Društveni položaj (uspjeh na ekonomskom planu ili profesionalni status) također može utjecati na australsko-hrvatski identitet pojedinca i na to u kojoj se mjeri uključuje u rad zajednice. Uspješan pojedinac može odabrati uključivanje u aktivnosti hrvatske zajednice umjesto da se usredotoči na postizanje uspjeha u karijeri.

S vremenom će se hrvatski identitet mnogih pojedinaca razvijati i mijenjati.

Neki akademici razvrstavaju hrvatske iseljenike po skupinama na temelju površnih stereotipa. Na primjer, ‘etnički’ se koristi za Hrvate koji su iseljavali u ranijem razdoblju, pedesetih do sedamdesetih godina, smatraju se radničkom klasom i uključeniji su u život hrvatske zajednice u odnosu prema iseljenicima iz kasnijih razdoblja.

S druge strane, riječ ‘kozmopolit’ koristi se za Hrvate koji su iseljavali poslije, osamdesetih do devedesetih godina, i njih se smatra školovanijima.

Ta obilježja nisu dostatna za pojašnjavanje svih dimenzija identiteta ljudi, njihova doprinosa australskom društvu i životu hrvatske zajednice u Australiji.Da nije bilo ranijih dolazaka hrvatskih iseljenika, pedesetih do sedamdesetih godina, danas u Australiji ne bi bilo škola hrvatskog jezika, hrvatskih domova i sportskih objekata.

Australija je pedesetih i šezdesetih godina očajnički trebala radnike za razvoj zemlje. I tu na scenu stupaju Talijani, Grci, Hrvati, Poljaci i drugi, kako bi nadoknadili nedostatnu radnu snagu.

Velika većina današnjih Hrvata u Australiji koji su rođeni u Hrvatskoj, doselili su u razdoblju između pedesetih i sedamdesetih godina, a 70% ih je doselilo prije 1981. Oni su se više uključivali u aktivnosti hrvatske zajednice nego li oni koji su doseljavali kasnije. Ali oni su također obogatili australsku kulturu preko hrane i sporta. Oni su pridonijeli gospodarskom razvoju Australije, osobito u ribarstvu i izgradnji. Mnogi njihovi potomci stekli su visoko obrazovanje i vrlo su uspješni. Moramo čestitati uspjesima i doprinosu svih ogranaka hrvatske zajednice i pojedinaca hrvatskog podrijetla.

Tekst:  http://www.matis.hr/pdf/HIZ_2011.pdf
Foto:   Ante_Bruno_Busic_X
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.20. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!