Pismo Hrvata s Oxforda Kosorici:
Dosta nam je tvoga laganja, tvojih trikova, tvoje nesposobnosti!
23-GODI©NJI hrvatski student na Oxfordu Nik¹a Spremiæ odluèio je reagirati na navode Jadranke Kosor o Jeffreyu T. Kuhneru, kolumnistu Washington Timesa, koji je prije nekoliko dana strahovito napao Kosoricu i HDZ. Spremia je zasmetao odgovor Kosorice na Kuhnerov èlanak koja je kolumnista nazvala la¾ovom i mrziteljem Hrvatske. Spremiæ je u Zagrebu diplomirao s najveæom pohvalom, te primio Rektorovu i Dekanovu nagradu za izvrsnost na Sveuèili¹tu u Zagrebu. Njegovo pismo Kosorici prenosimo u cijelosti:
"Po¹tovana gospoðo Kosor, motiviran Va¹om reakcijom na èlanak gospodina Jeffreya T. Kuhnera u Washington Timesu, kao i slu¾benim priopæenjem za javnost Hrvatske Demokratske Zajednice, osjeæam potrebu reagirati. ©tovi¹e, to mi nala¾e moja kr¹æanska savjest, iskrena ljubav prema hrvatskoj domovini te osjeæaj pravednosti i po¹tenja koji su mi svojim predanim radom i bri¾nom skrbi usadili moji skromni i radini roditelji.
Gospodin Kuhner pogodio je svojim èlankom u sr¾ problema i izvrsno okarakterizirao Va¹u autoritativnu maniru vladanja, plitke politièke aspiracije, neuspjeli ekonomski i gospodarski program (ako se u sluèaju HDZ-ove vlade o bilo kakvom zadanom programu uopæe mo¾e i govoriti), te Va¹u neuta¾ivu glad za moæi. Kuhnerova analiza struktura vlasti u Hrvatskoj je sjajna, a njegov opis Hrvatske kao "mafija¹ke dr¾ave HDZ-a" i vi¹e je nego blizu istini. Ta o tome veæ i vrapci na grani pjevaju. Korisno je ovdje dodati i termin koji je uzoriti kardinal Josip Bozaniæ upotrijebio u hrvatskom politièkom diskursu prije nekoliko godina: Hrvatska Demokratska Zajednica s Vama na èelu jest, cijenjena gospoðo Kosor, sr¾ svega "grijeha struktura" koji Lijepu Na¹u progoni od ranih 1990-ih.
"Vi ste najveæi mrzitelj Hrvatske, gospoðo Kosor"
Po obièaju koji je u praksi jo¹ od "zelenih i ¾utih vragova" Franje Tuðmana, Vi ste, draga premijerko, ovaj èlanak uglednoga amerièkoga novinara s lakoæom otpustili, nazivajuæi J. T. Kuhnera mrziteljem Hrvatske i obiènim la¾ljivcem. Smatrali ste da je to sasvim dovoljno. Paradoksalno je, voljena na¹a premijerko, to da su upravo Va¹a smije¹na reakcija i ridikulozno HDZ-ovo priopæenje za javnost najbolji dokazi koji sjajno potkrijepljuju toène tvrdnje gospodina Kuhnera. Vi niste ponudili niti jedan argument kojim biste pobili tvrdnje ovoga respektabilnoga kolumnista. Uhvatili ste se samo plitkoga nacionalizma i jeftinog "hebrangovskog" rjeènika o napadima na "ljubljenu nam domovinu Hrvatsku." Trunèica Vam je samo nedostajala da Kuhnera usporedite s Milo¹eviæem, ©e¹eljem ili nekim drugim agresorom na na¹ "antemurale Christianitatis."
Tu¾no je, gospoðo Kosor, da ne prepoznajete èinjenicu da ste najveæi mrzitelj Hrvatske upravo Vi i zlokobna Hrvatska Demokratska Zajednica. Vi ste na¹u zemlju opusto¹ili, Vi ste Lijepu Na¹u opljaèkali, Vi ste nas ostavili na koljenima! Nije Hrvatska nikada, pa ni u nacrnjim vremenima razapetosti izmeðu Pe¹te i Beèa, imala veæega neprijatelja nego ¹to ga ima u Vama i u va¹oj nakaradnoj stranci. Hrvatska je, zbog Vas i Va¹e nesposobnosti, opet "suha kao prut, na uznièkome zidu, zidu srama." Istinu - èistu, cjelovitu, bolnu istinu - je izrekao gospodin Kuhner.
"Nemate pojma o ekonomiji, ne znate niti slovkati EBRD"
Vi ste, po¹tovana premijerko, nesposobni aparatèik (s jeftinom politolo¹kom diplomom tko zna koje kumrovaèke ¹kole) – bijedni smu¹enjak koji u dru¹tvu tolikih gnusnih i pokvarenih ljudi kroji hrvatsku politiku. Vi ste osoba s vrlo malo znanja i vje¹tina: osoba koja znade koristiti samo kru¾ne i isprazne definicije problema koje su Va¹ nauèili jo¹ u partijskim vremenima Engelsa, Lenjina i Marksa. O ekonomiji nemate pojma. Ona je za Vas "terra incognita." ©tovi¹e, kruna Va¹e ekonomske spoznaje je zastarjeli samoupravni socijalizam Edvarda Kardelja. Uza sve to, Vi ste, draga moja, smije¹na èelnica dr¾ave koja ne poznaje niti jedan strani jezik. Vi ste slabo izobra¾ena polume¹trica koja Hrvatsku sramoti fotografirajuæi se na bolno steèenim hrvatskim granicama s maðarskim turistima koji bolje od Vas poznaju engleski jezik. Vi ste ona koja naivno upitkuje amerièkoga predsjednika da joj se potpi¹e na jelovnik i ona koja ne zna slovkati EBRD (European Bank for Reconstruction and Development).
Dosta nam je tvoga laganja, tvojih jeftinih trikova, tvoje nesposobnosti!
Ne treba mi za ove tvrdnje, gospoðo Kosor, previ¹e argumenata. Vi ste svojim predanim radom sve ovo veæ dokazali. Dovoljno je pogledati na¹u dragu zemlju koju ste Vi doveli na razinu nerazvijenosti Treæega svijeta. Pogledajte samo broj nezaposlenih u Hrvatskoj, pogledajte samo prosjeène hrvatske plaæe, uprite pogled u rastuæi broj hrvatskih prosjaka i siromaha. Pogledajte, ako imate imalo srama, statistike o hrvatskoj ekonomiji i nerazvijenosti na¹ega cjelokupnog gospodarstva. Pogledajte na¹e "rejtinge" o korupciji, neuèinkovitoj administraciji, potkupljivom sudstvu i prenagomilanoj dr¾avnoj upravi. Udostojte se, za milost Bo¾ju, siæi s toga jeftinoga trona nedodirljivosti koji ste si u samoobo¾avanju podigli na Markovome trgu, i siðite meðu hrvatski puk: tu¾an, depresivan, gladan. Gladna diktatorice, hrvatski Tarkvinije Oholi, pogledaj na bijedni plebs kojega baca¹ na koljena pred oltarom svoga samoobo¾avanja. Poklonièe neukusnih bro¹eva, idolu svega proma¹enoga, shvati da nam te je dosta! Dosta nam je tvoga laganja, tvojih jeftinih trikova, tvoje nesposobnosti!
Dobri moj Bo¾e! Kada se sjetim èinjenice da se moj po¾rtvovni otac godinama borio za Hrvatsku na najte¾im hrvatskim boji¹nicama, a moja draga majka bri¾no u dubrovaèkim skloni¹tima èuvala mene i mojega brata za vrijeme najgorega granatiranja, onda mi te¹ko, cijenjena gospoðo Kosor, pada Va¹ jeftini nacionalizam i pozivanje na "obranu domovine." Onda mi te¹ko pada da jednoga amerièkoga novinara koji Vam je sasuo pra¹inu u lice nazivate la¾ljivcem i obiènim mrziteljem Hrvatske. Ma s kojim pravom, uva¾ena damo?
"Jasno nam je da carica gola"
Lijepo je takve poput Vas davne 1775. okarakterizirao Samuel Johnson kada je glasno rekao da je "nacionalizam zadnje pribje¾i¹te nitkova!" Kada u svome srcu prizovem kr¹æanske osjeæaje i iskrena vjerska èuvstva, onda mi maè probada srce kada Vas, tek recentno obraæena ovco stada Gospodnjega, vidim kako jeftino odlazite u Sinj kupovati glasove biraèa - moleæi se u sinjskom sveti¹tu i nadajuæi se da æe Majka Bo¾ja, umjesto Vas, spasiti hrvatsku ekonomiju i pomoæi nam da izaðemo iz krize. Usudim se, vladarice hrvatskoga puka, suvremena na¹a Trpimiroviæko, reæi da to nije zadaæa Majke Bo¾je, nego Va¹e uva¾ene vlade.
Usijana ¹eæerna glavo, shvati da nam je jasno da je car(ica) gol(a)! Nije nam samo jasno kako se svoje golotinje ne srami!
Jo¹ samo nekoliko reèenica, draga moja premijerko, o tome zbog èega sam Vam odluèio napisati ovo skromno pismo. Ja sam mladi Hrvat (tek 23-ogodi¹njak) koji je svojim poniznim radom uspio osigurati punu stipendiju i otiæi na studij u Ameriku (Duke University, USA), a potom na Sveuèili¹te Oxford (Ujedinjeno Kraljevstvo). Odgojen sam u malom hrvatskom seocetu na samoj granici s voljenim susjedima (Vitaljina) i usaðene su mi vrijednosti rada, marljivosti, poniznosti i bogobojaznosti. Usaðena mi je i ljubav prema Bogu, domovini i mome hrvatskom narodu. I dok iz te perspektive gledam na Hrvatsku iz daleke Britanije, dolaze mi suze na oèi. Te¹ko mi je gledati, cijenjena gospoðo, kako razarate "sva blaga ¹to Vi¹nji nam Bog je d'o!" Te¹ko mi je shvatiti èemu takva samodopadnost, okrutnost, neosjetljivost, gnu¹ajuæa nesposobnost? Gdje je izvori¹te Va¹e nesmiljene tiranije?
"Oporba ne postoji, sveæenici ¹ute, a vama je samo do novca"
Jo¹ je tu¾nije, gospoðo Kosor, ¹to ste Vi prejaki. Oporba (komunisti, kako ih Vi zovete) kao da ne postoji.
Crkva u Hrvata ¹uti. Uzoriti se zatvorio na Kaptolu, biskupi su nijemi, tek pokoji sveæenik progovori. Studenti se bune, ali ne marite Vi za njih puno. Vama je samo do novca, stanova na Ravnicama, i moæi.
®elio sam, draga moja premijerko, uputiti ovih nekoliko rijeèi da olak¹am svoju savjest. Znam ja da neæe one mnogo toga promijeniti. Za promjenu trebaju desetljeæa. A voljena moja domovina jo¹ nema dovoljno ljudskog potencijala da se bori protiv Scile i Haribde koju je bri¾ljivo dojio pater patriae iz Velikoga Trgovi¹æa. Znajte, gospoðo Kosor, da æe jednom doæi vrijeme kada æe Vas suditi povijest. Kamo sreæe da tada, kao velikan na¹ega naroda, dobri nadbiskup Alojzije Stepinac, mo¾ete pred tim sudom mirno reæi: "Moja je savjest èista!" Bojim se da æe Vama vi¹e pristajati sudbina Doriana Graya: propast u oholosti!
Poput Mato¹a u Parizu, ja bih u svojoj oxfordskoj sobici umro kad mi "oèi ne bi sanjale budne" i kad ne bih znao da nas jo¹ uvijek ima dovoljno koji ¾elimo na¹oj Hrvatskoj dobro i koji æemo svoje talente upotrijebiti Bogu na slavu, a bratu èovjeku na korist. S ovom Vas mi¹lju, cijenjena gospoðo Kosor, pozdravljam. Pozdravljam Vas u nadi da æe Va¹ teror (uskoro) prestati i da æe Hrvatska za deset ili dvadesetak godina biti jedna drugaèija zemlja – zemlja koja æe Vas se sramiti i koja æe misao o Vama svesti na ¹turu natuknicu u Hrvatskom enciklopedijskom rjeèniku
http://www.index.hr/vijesti/clanak/pismo-hrvata-s-oxforda-kosorici-dosta-nam-je-tvoga-laganja-tvojih-trikova-tvoje-nesposobnosti/542162.aspx