CRO-eu.com
Kolovoz 09, 2022, 22:57:12 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Grobnik  (Posjeta: 3684 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Travanj 04, 2009, 00:21:21 »


Kroz grobničku prošlost

Ove se godine, prema zakonu iz 1992.g., navršava petnaest godina od ustroja općina i gradova u Republici Hrvatskoj. Petnaest je godina prošlo od sukcesije bivše Općine Rijeka i utemeljenja grobničkih općina Čavle i Jelenje.

Možda će se nekome činiti da petnaest godina i nije nekakvo dugo razdoblje, ali ipak je to vrijeme dovoljno dugo da se zbroje pozitivne i negativne strane toga zakona i posljedica koje su proistekle njegovom primjenom. No da bismo bolje i pravilnije ocjenjivali sadašnje stanje, potrebno je najprije prisjetiti se povijesti, a to znači svega onoga što je prethodilo ovome što imamo danas. To je tako sa svakim krajem, pa i s Grobnišćinom. Grobnišćina ovakva kakva jest nije samo posljedica zbivanja u ovih petnaest godina, nego je to proces koji je trajao stotinama godina a kroz taj dugi niz godina djelovali su nebrojeni čimbenici na njezino formiranje. Kako netko reče: da bismo shvatili sadašnjost, upoznajmo prošlost.

Najbolje je početi s prvim spominjanjem imena Grobnika. Vratimo se stoga na početak XIII.st. u godinu 1223. kada su knezovi krčki, kasnije Frankopani, dobili od hrvatsko-ugarskoga kralja Andrije II. Vinodolsku knežiju. Knežija se sastojala od devet utvrđenih gradova, svaki s pripadajućim posjedom, a jedan od tih gradova bio je i Grobnik zajedno s gospoštijom koja mu je pripadala.

Vinodolska se knežija protezala od Klenovice kraj Novoga pa sve do Rječine. Znači da je Gospoštija grobnička bila najzapadniji dio Vinodolske knežije, a područje Gospoštije grobničke poklapalo se s područjem ondašnje župe sv. Filipa i Jakova u Grobniku, koja se prvi put spominje 1105.godine. Kraljevskom su darovnicom Frankopani prešli s otoka Krka na kontinentalni dio Hrvatske i postali jedna od dviju najmoćnijih velikaških obitelji u Hrvatskoj, a Grobničani su dobili gospodare koji će njima vladati 350 godina.

Sto godina ranije Hrvatska je u ratu s Nijemcima izgubila područje od Brseča do Rječine, te se zapadna granica Hrvatske ustalila na Rječini. Stoga je Gospoštija grobnička postala granično područje, a njezino pučanstvo, Grobničani, postalo graničarsko. Ovakvo stanje ostalo je neizmijenjeno niz stoljeća, može se reći do kraja Drugog svjetskog rata, pa je to višestoljetno življenje uz granicu utjecalo na stvaranje jednoga posebnoga mentaliteta Grobničana po kojem se oni ponešto razlikuju od svojih susjeda.

Vinodolska knežija sastojala se od devet utvrđenih gradova, a jedan od tih gradova bio je i Grobnik. Knežiju su knezovi krčki, kasnije Frankopani, dobili od Andrije II., čime su Frankopani zavladali Grobnikom.

Stanislav Lukanić
Sušačka revija
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!