CRO-eu.com
Prosinac 06, 2021, 17:45:14 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Saborsko i Slunj  (Posjeta: 6050 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Siječanj 03, 2011, 17:26:13 »


Saborsko i Slunj

Iz Slunja prognano 13.000 Hrvata; u samo dva dana u Saborskom
ubijeno 53 ljudi u dobi od 19 do 96 godina

Zapovjednik tzv. teritorijalne obrane iz Veljuna Milan Strunjaš već je u kolovozu 1991. sa svojim velikosrpskim istomišljenicima izvlačio putnike iz autobusa na Plitvičkoj cesti da bi ih maltretirao, a uslijedile su pljačke, ubojstva i paljenje kuća u okolnim hrvatskim selima / Slunj je dva mjeseca bio u neprijateljskom okruženju, bez vode, struje, kruha..., a opskrba je povremeno bila moguća samo šumskim putovima iz pravca Ogulina / Dana 15. i 16. studenog 1991. srpska paravojska i tadašnja JNA tenkovima ulaze u Slunj iz pravca slunjskog poligona, Plitvica, Vojnića i Veljuna i počinju etničko čišćenje oko 13.000 mještana toga gradića i okolnih naselja / U općem divljanju pobunjenih Srba razoreno je i spaljeno Saborsko.

SLUNJ, 22. listopada Svjedok zaštićenog identiteta, bivši pripadnik snaga pobunjenih Srba u Hrvatskoj, opisao je ovih dana na suđenju Slobodanu Miloševiću u Haagu kako su srpske snage udružene sa snagama bivše JNA potkraj 1991. godine napale Saborsko, a zatim "očistili" Rakovicu i Slunj kako bi zaokružile "srpsko područje". Slunj je nakon napada u listopadu i studenom 1991. godine na hrvatska sela na području Plitvica postao utočište mnogih prognanika iz južnog dijela Karlovačke županije i Like. U skupinama su se prognanici upućivali iz tog područja u pravcu Cazina i Kladuše, preko BiH, u Dalmaciju I ostale dijelove Hrvatske.


Slunjski most preko rijeke Korane
pogođen je raketom iz zrakoplova tadašnje JNA

Slunj zasipan granatama

No, mnogi su iz autobusa izvlačeni pri prolasku kroz Novi Travnik, Bosanski Petrovac, Ključ da bi Slunjani i Plitvičani prošli torture srpskih zatvora Omarske i Keraterma.

Kad su 31. listopada 1991. godine granate počele padati na Slunj, ostanak u tom kordunskom gradiću bio je posve rizičan. Srpske paravojne postrojbe i bivša JNA osobito su snažno napadali iz pravca Korenice te slunjskog vojnog poligona, gdje je bilo jako artiljerijsko uporište tadašnje Pete armijske oblasti JNA. Na Slunj se također napadalo iz pravca Veljuna i Vojnića.

U Veljunu se još u kolovozu 1991. godine događaju incidenti s redovnim putnicima autobusa na Plitvičkoj cesti. Tada je, naime, zapovjednik tzv. teritorijalne obrane iz Veljuna Milan Strunjaš sa svojim velikosrpskim istomišljenicima izvlačio putnike iz autobusa da bi ih maltretirao, a uslijedile su pljačke, ubojstva i paljenje kuća u okolnim hrvatskim selima. Za sudjelovanje u tim zločinima, Strunjaš je nedavno osuđen na županijskom sudu u Karlovcu na 12 godina zatvora. Slunj je dva mjeseca bio u neprijateljskom okruženju, bez vode, struje, kruha.. . Opskrba je povremeno bila moguća samo šumskim putovima iz pravca Ogulina.

Dana 15. i 16. studenog 1991. godine srpska paravojska i tadašnja JNA tenkovima ulaze u Slunj iz pravca slunjskog poligona, Plitvica, Vojnića i Veljuna i počinju etničko čišćenje oko 13.000 mještana toga gradića i okolnih naselja. Tadašnja JNA je "čuvala" Slunj za opću pljačku i razaranje svojim paravojnim poslušnicima iz obližnjih Plitvica, Korenice, Vojnića, Plaškog... Mnogi su ekstremni Srbi pljačkom naplatili svoje ratovanje. Nakon progona oko 13.000 Hrvata sa slunjskog područja, u tom je gradiću tih dana studenoga 1991. ostalo oko 400 Hrvata.

Njihov je život uglavnom ovisio o tome koliko je tko od pobunjenih Srba u nekom trenutku popio rakije i je li mu se prohtjelo potegnuti nož ili vatreno oružje na nedužne hrvatske civile.

Slunjski liječnik žrtva mržnjeStari mlinovi u Rastokama također
su se našli na meti četničkih divljanja

Rastoke danas > http://www.cro-eu.com/forum/index.php?topic=2220.0

Hladnokrvno ubojstvo slunjskog liječnika dr. Dragutina Kruščića pokazuje tu bestijalnost i mržnju. Dr. Kruščić nije želio napustiti slunjski Dom zdravlja, rekavši: "Kao liječnik i čovjek, nikome nisam ništa nažao učinio". U granatiranju Slunja je 12. studenoga 1991. Godine pogođena i razorena RIZova tvornica televizora. Istog dana, uz pomoć MIGova tadašnje JNA s aerodroma Željave kraj Bihaća i tenkova, u općem divljanju pobunjenih Srba razoreno je i spaljeno Saborsko.

U dva dana okrutno je ubijeno i masakrirano 53 mještana u dobi od 19 do 96 godina. Nakon okupacije Slunja, 16. studenoga četnici su ubili i Josu Bogović iz Podmelnice, Pavu Ivšić, Dragana Modrušana, Nikolu Štefanca...

Slijede zločini u Cvitoviću, Ponoru, Gornjoj Glini, Tatar Varošu, Furjanu i Cetingradu, gdje je 27. studenoga srušena crkva Marijina Uznesenja. Samo je u slunjskom naselju Cvitoviću ubijeno petnaestak ljudi.

Posebno je na udaru pobunjenih Srba bio Hrvatski Blagaj, također naselje nedaleko od Slunja. Stradanja žitelja Slunja i okolnih naselja, zapravo, počinju krvavim plitvičkim Uskrsom 1991. godine i napadom pobunjenih Srba na policijsku patrolu MUP-a Slunj u Tržiću, 15. kolovoza 1991. Slunj i okolica su već tada opkoljeni u krugu oko 40 kilometara.

Malo je poznat podatak o tome da su slabo naoružani slunjski branitelji, krajem listopada i početkom studenog, u Domu zdravlja Slunj imali i do 500 ranjenih mještana i branitelja. Dr. Dragutin Kruščić tada je najvažniji u zdravstvu Slunja.

Za okupacije Slunja, u Karlovac (preko Ogulina) stižu vijesti da su pobunjeni Srbi preostale Hrvate obilježavali bijelim trakama i tjerali ih na najteže fizičke poslove.

Slunjana je u progonstvu najviše bilo u Karlovcu, oko 6000. Neki od sudionika svih tih događaja naći će se, kao zaštićeni svjedoci, na suđenju Miloševiću u Haagu.


Pobunjeni Srbi i tadašnja JNA sravnili su
sa zemljom hrvatsko selo Saborsko

Nikola Medaković iz Plaškog: "Protiv zla, zlo činiti nije zlo"

Saborsko je posebna priča u općoj hrvatskoj tragediji na početku jugosrpske agresije. Na to malo potkapelsko naselje je 12. studenoga nasrnula tadašnja JNA s devet vojnih zrakoplova, 43 tenka, desetak haubica i VBR-ova. Nakon bombardiranja i granatiranja, u Saborsko su po poznatom "receptu" ušle paravojne srpske postrojbe, koje su pljačkale, ubijale i palile.

U neviđenim masakrima nad mještanima Saborskog ubijeno je 37 civila i 16 branitelja. Taj se broj stradalih kasnije i povećao.

Jedan od krvnika iz Saborskog, "martićevac" Nikola Medaković tada je iz okupiranog Plaškog ucjenjivao hrvatsku vlast i čelnike susjednog Ogulina. U Medakovićevu pismu Ogulinčanima, valjda da bi opravdao zločine u Saborskom i okolici, ističe:

"Nudili smo narodu u Saborskom da predaju oružje i formiraju civilnu vlast, i sve je to odbijeno. Sada Saborskog nema i vjerojatno ga nikad neće ni biti. Neka to bude opomena svima onima koji su mislili silom nametnuti svoju vlast srpskom narodu".

Medaković u pismu nudi hrvatskoj vlasti i Ogulinčanima čak i "pregovore o
granicama i podjeli zajedničke imovine" koja je, piše, "stjecana godinama" te prijeti:

"Ako nećete milom, morat ćete silom".

Medaković završava pismo riječima: "Protiv zla, zlo činiti nije zlo". Tako je radio i mislio tada 25-godišnji zločinac Nikola Medaković, kojemu je, doznaje Vjesnik, ovih dana postalo "vruće" i u Srbiji, kamo je pobjegao.

Trajko Grkovski
Izvor: V J E S N I K . Srijeda, 23. listopada 2002.

http://www.vjesnik.hr/pdf/2002%5C10%5C23%5C05A5.PDF

Više o zločinima nad Hrvatima
http://www.glas-koncila.hr/index.php?option=com_php&Itemid=41&news_ID=6357

http://hr.wikipedia.org/wiki/Popis_masovnih_zlo%C4%8Dina_nad_Hrvatima_u_Domovinskom_ratu
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!