CRO-eu.com
Siječanj 22, 2022, 20:19:44 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Glibodol (Brinje)  (Posjeta: 6851 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Ožujak 10, 2009, 22:13:47 »


Selo GLIBODOL, bez naznake dijelova naselja, brojilo je 1991. g. 103 hrvatska stanovnika i 34 pripadnika srpske nacionalne manjine. U vojnim akcijama u mjesecu studenom 1991. g. selo je stradalo te je ispražnjeno.


Stjepan Krpan, 1995., 71.
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #1 : Listopad 26, 2010, 18:41:38 »


U Senju, 6. lipnja 1599.

Kamil Barko javlja po Vinodolu, da se je pojavila četa od 70 martoloza, koja prijeti Vinodolu.

Plemenitim i počtovanim i vsake časti dostojnim porkulabom vinodolskim pozdravljenje i svako dobro! A sada neka znate, kako ovo sada dojde iz Otočca vojvoda Tomica Cetinjanin, ki povida, da su Otočani trag našli jednoj četi, ka je išla na Glubodol i tamo k vam, u koj četi je sedamdeset martulosov i on harambaša je pred njim, ki je Lanovića ubil. Tako nisam hotil umankati nego sam vam hotil oznaniti, da biste se znali čuvati i guvernati, da vam se ka škoda i sramota ne učini.

Večeras prosim, knez Ivan da mi imate na znanje dati, jesu li Latini u Vinodolu danas kakovu škodu učinili ali nisu. Ne drugo, da ste zdravi.
Dan(o) u Senju na 6. juna 1599.

I kušajte se spraviti za timi martolozi, jeda bi vas bog pomogal, zač na istinu jesu bili u Lokve.

(Mjesto suhoga pečata.) Kamil Barko.

Izvana: Plemenitomu i poštovanomu knezu Jivanu Mikulaniću, porkulabu ledeničkomu. I ta list da ide po Vinodolu od grada do grada. Brzo, — brzo, — brzo, — brzo.

Glagolski original na cijelom tabaku papira čuva se u zemaljskom kranjskom muzeju Rudolphinumu u Ljubljani.

Priopćio Dr. Bojničič.
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #2 : Siječanj 03, 2011, 17:41:46 »


U Senju, 6. lipnja 1599.

Kamil Barko javlja po Vinodolu, da se je pojavila četa od 70 martoloza, koja prijeti Vinodolu.

Plemenitim i počtovanim i vsake časti dostojnim porkulabom vinodolskim pozdravljenje i svako dobro! A sada neka znate, kako ovo sada dojde iz Otočca vojvoda Tomica Cetinjanin, ki povida, da su Otočani trag našli jednoj četi, ka je išla na Glibodol i tamo k vam, u koj četi je sedamdeset martulosov i on harambaša je pred njim, ki je Lanovića ubil. Tako nisam hotil umankati nego sam vam hotil oznaniti, da biste se znali čuvati i guvernati, da vam se ka škoda i sramota ne učini.

Večeras prosim, knez Ivan da mi imate na znanje dati, jesu li Latini u Vinodolu danas kakovu škodu učinili ali nisu. Ne drugo, da ste zdravi.
Dan(o) u Senju na 6. juna 1599.

I kušajte se spraviti za timi martolozi, jeda bi vas bog pomogal, zač na istinu jesu bili u Lokve.

(Mjesto suhoga pečata.) Kamil Barko.

Izvana: Plemenitomu i poštovanomu knezu Jivanu Mikulaniću, porkulabu ledeničkomu. I ta list da ide po Vinodolu od grada do grada. Brzo, — brzo, — brzo, — brzo.

Glagolski original na cijelom tabaku papira čuva se u zemaljskom kranjskom muzeju Rudolphinumu u Ljubljani.

Priopćio Dr. Bojničić
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #3 : Srpanj 21, 2011, 22:11:08 »


Glibodol (Brinje)

osoba/kuća

Krznarić 10/6,
Lolić 2/2,
Ljuština 5/2,
Perković 2/1,
Sebalj 3/1,
Šebalj 19/9

Izvor: Hrvatski prezimenik
Petar Šimunović, Zagreb 2008
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #4 : Prosinac 11, 2012, 22:51:06 »


Glibodol

Ovo je selo osamljeno i nepristupno od svih strana. A zašto?! Jer je zapušćeno, niti se tko brine za njega, kao da je zanemareno pastorče. Neima pravog puta, a kamo li ceste, kojom bismo mi mogli do prosvjetljenoga svieta doprieti, nego iđemo kamo god krenemo pješice. Već trideset i pet godina neprestano što ustmeno što pismeno moljakamo svakoga: obćinsko vieće u Jezeranih, kr. kot. oblast u Brinju, županijsku oblast u Gospiću, građevni i šumarski ured u Otočcu i Gospiću, pak i visoku kr. zem. vladu u Zagrebu. Pak Sve badava. Svaki put ostane glas vapijućega o pustinji. Od nikud nade, izgleda niti pomoći. Toliko put zamolismo gradnju ceste iz Glibodola do vrh Male-Kapela kad već ceste preko brdinah i dolinah osamljena mjesta više Dabra u Brlog vodi. - Zamolismo i za cestu iz Glibodla do naše župe u Lipicah, a od ovud je nješto put do Kirižpolja na Jozefinsku cestu popravljen i izveden - pak sve uzalud. Povrh našeg sela leži Mala-Kapela, u kojoj je silni šumi razne vrsti stabala za promet sposobna, koja bi se izvažala načinjenom cestom do sinjeg mora, u urastari drevni, historičko znameniti i junečki naš slavni grad Senj. Ovom cestom, kad bi izgrađena bila, mogli bi žitelji obćine iz Drežnice, Jezerana i Brinja mnogo prije - za dva dana - do Korduna, Bihaća i do glasovitih "Plitvičkih jezerah" doprieti, - a onako prinuždeni su preko Velike-Kapela - na Modruš, Josipdol preko Plaškog, gore Ljubče i Močila na Kordun u Rakovicu putovati, gdje na sajmu blago, žiro i razne stvari za naše kućne potreboće kupujemo. - Nije šala, dva dana više putovati, - to je velik trošak i danguba se siromašan narod! - A zimsko doba, kad Velika Kapela sniegom zatrpa i zamete, onda se i desetak danah izgubi i troši, dok se Vel. Kapela izkida. A da je to istina, to i veliko gospoda znadu pripovjedati, koja su to već iskusila.

Stoga mi biedni i zapušteni žitelji iz Glibodola i okolice interesu ne samo našem, već i u korist svih putnikah - za sve obće dobro, obraćamo se putem javnosti na sve strane i na svakoga. Ako god ima uplivn i moći kano: kr. kot.. oblast u Brinju, županijskn oblast u. Gospiću, naš investirac g. Ante Pavlović, pak i njegov sin g. Milan Pavlović kao zastupnik naroda kod županijske skupštine te napokon g. Drago Vlahović narodni zastupnik na Saboru - a na Brloškog zastupnika S. K. neobaziremo se, jer on za nikoga, niti za išto mari, nego samo za svoj džep radi - kojega je deveta briga za narod i za sveobće dobro naroda i pravice naše mile nam hrvatske domovine, - da nam pomognete i izposlujete kod visoke nove kr. zena. vlade što prije gradnju toli žudjene i potrebite ceste iz Glibodola do Vrh Male Kapele, koja bi najviše do 5 kilometara duljine bila - pak i onu iz Glibodola barem do Lipica - ako ne do samoga Križpolja, koja niti 3 kilometra dosizala nebi. A to smo i zaslužili jer i mi obćinski namet i državni porez plaćamo, pak smo i pripadnici isle države i kraljevine.

P. Š., Glibodol, 3. kolovoza 1906
________________
Glibodol, selo u pukovniji Ogulinskoj, satnija i pošta u Jezeranama; 1887 ima 6 kuća sa 67 stanovnika od kojih su 43 katolici. Godine 1828 u Glibodolu je živjelo 20 osoba u 3 kuće.

Te prve Vlahe, za jačanje Krajine, naseli general grof Herberstein najprije u Dabar, koji je do tada bio naseljen samo Hrvatima. Petnaest godina kasnije, naselilo se u Dabru oko 70 Vlaha od kojih je 30 prešlo u Glibodol, koji je također do tada bio naseljen samo sa Hrvatima. General Herberstein dozvoli Glibodolskim Vlasima da koriste zemlju te su tako ti doseljenici po prvi puta imali svoju zemlju za obradu i uzgoj stoke.

Što je iz javnog pisma P. Š. vidljivo; da je taj norod u ljetnim danima trebao dva dana za kupovinu "kućne potreboće", a zimi kada su gladni vukovi vladali šumom, dešavalo se, da se samo kosti nekih Dabrana i Glibodolaca u proljeće nađu u Maloj Kapeli.  MD

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

KAKVA GUB U GUBODOLU?! Glibodol (Lika), 26. veljače Kakva je to zemlja, kakav glib u Glibodolu? Crveno blato prska po limu i staklu automobila. I zemlja je crvena, a nije istarska. Asfalta ni vidjeti. Šume, šume, sablasne i bijele, a zatim dol s kućama bez krova. Spaljena zemlja. Glibodol. Glibodolsku uvalu u ratno-strateškoj terminologiji znadu nazvati "klinom u srcu neprijatelja". Ide li se od Brinja prema Ogulinu, preko Krišpolja i Jezerana, Glibodol je uvučen u desno, nekih desetak kilometara. Udolina je okružena praktički s tri strane, od Plaškog na sjeveru, do Dabra na jugu. Naše su snage penetrirale toliko duboko na svega nekoliko kilometara zračne linije od važnog četničkog uporišta Lička Jesenica. Važnog zbog toga jer ovuda prolazi pruga Plaški - Knin, kojom se znao kretati i onaj famozni oklopni vlak naoružan između ostalog i VBR-ima, a koji je u jesenskim mjesecima rata nanio poprilično nevolja našoj obrani duž cijele ličke linije ...

Svjedočanstva hrvatskog domovinskog rata '91/92:
Dnevnik reportera Dragan Ogurlić
http://www.ogurlic.com/hr/book/rudr.shtml
http://www.ogurlic.com/hr/author.shtml

Duško Ljuština
- Rođen sam u Glibodolu 1. listopada 1948., roditelji su mi Ilija i Marija, i imam dva brata i sestru koja je, nažalost, već umrla. U rodnom sam mjestu završio pet razreda osnovne škole, a otišao sam otamo sa svega 12 godina. Hodao sam okolo, živio kod raznih rođaka, bio sam tako kod strica u Rumi u Srijemu, zatim u mjestu zvanom Dabar Lički, potom u Ogulinu gdje sam išao u gimnaziju, i konačno došao u Zagreb. Volio sam svoje roditelje jer su bili izuzetno časni ljudi.
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!