CRO-eu.com
Prosinac 04, 2021, 04:41:25 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Vijesti iz vojne krajine  (Posjeta: 5203 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Prosinac 15, 2010, 20:03:53 »


Petrovaradin, 28. listopada. 1877.

Doček preuzvišenog gosp. Gjenerala Franje baruna Filipovića, novog zapoviednika junačke Krajine


Glas, da će nov zapoviedajuči gjeneral, pohadjajuč vojnu Krijinu, i u Petrovaradin 26. listopada doći, obradovao je srdca svih svjestnih Hrvata, znajuć, da je kršne Like junački sin i naše gore list.

Po podne istog dana dočeka ga na medji gradonačelnik s podgradonačelnikom i 4 viećnika, te prauzvišenog pozdravi u kratko i to po švabski. (Nota bena, jer je on švabske krvi premda je ovdje rođjen i med Hrvati odgojen, jošte hrvatski ni govoriti nit pisati pravilno naučio nije.)

Prežvišeni zahvali mu se s nekoliko prijaznih rieči, te nastavi put svoj u Petrovaradin, praćen presvietlim g. bačkim vladikom Germanom Angjelićem, arhimandritom Samuilom Pantelićem, rimo-kat. g. župnikom drom. Stjepanom Babićem i protom karlovačkim iztočne crkve, kao i nekojim zastupnici i činovnici magistrata karlovačkog. Valja znati, da je preuzvišeni gost posjetio nj. Svetost patriarha i kod njega ugošten bio, otud i ta dična mu svita. Oko 2 sata navijesti tutanj zvona i mužara, da se preuzvišeni približuje gradu. Uz put nemogao propustiti preuzvišeni, da našu gradjansku učionu neophodi, gdje ga novoimenovani nadzornik g. Franjo Dubravčić u kratko, ali po hrvatski pozdravi. iztičuć prosvjetu, koju nam dobre učione pružaju, i polažuć nadu u preuzvišenog, da će on u tom smjeru i djelovati, kliknu mu: Živio!

Preuzvišeni zahvali mu se i pohvali ravnovanje glede obuke, dočim je pohadjajuć skoro svaki razred svoju dopadnost u svem izrazio.

U 2 sata stiže u grad i odsjede kod ovdješnjeg zapoviedajućeg gjenerala g. Riesa i počem se s dičnom pratnjom oprostio, pregleda počastnu četu, dočim je banda carevku svirala: a zatim dodje u magistarsku viećnicu.

Ovdje ga ovom hrvatskom dobrodošlicom (koju vam tiskanu šaljem) pozdravi župnik tvrdjave Ilija Okrugić u ime ovdašnjih Hrvata, naglasujuć u istoj glavnija onako, što on to već znade; završiv, zaori "Živio!" preuzvišenomu od svećenika i viećnika. Preuzvišeni zahvali se, pak će župniku Iliji: "Ono, što na posljedku naglasiste, da se Krajina s majkom spoji, biti će, jer uto nam jamči careva rieč, samo nemože odmah biti, jer još nisu okolnosti za tu spojitbu, osobito tamo u gornjoj Krajini, odkud sam ja, tamo nije još sve za to spremno. "Ipak, ipak, reći dobro biti." Na to će opet prsuzvišeni: "Biti će, biti će, to nam je zajamčio cesar" a zatim: "Pak valjdl vam nije zlo u Krajini? Evo ja sam već 40 godini izvan domovine svoje bio, pak sad se nativ, našao sve ljepše i u boljem redu, kao n. pr. imate liepe škole."

Istina, dodade župnik, ali obći glas naroda je za spojitbu" Prekine ga preuzvišeni riečmi: "Pak će biti, biti će".
Isa toga još je posebno prisutnim nekoliko prijaznih rieči progovorio, za ovo i ono pitajuć i primiv još od župnika posvećenu mu tiskanu dobrodošlicu sa svimi se oprosti, gromkim "Živio" ispraćen.

Zatim je pregledao razne vojničk. urede i carske zgrade kao i gornji grad. U večer bijaše grad razsvjetljen i bakljada od ovdašnjeg vatrogasnog družtva uz svirku bande preuzvišenomu na počast al bez ikakvog pozdravnog govora. Zatim včera u gostioni "Zelena drveta" koju preuzvišeni dade kao višim častnikom svoga puka tako i Coroninaca i Heinrichovaca; prisutni takodjer bijahu presvietli vladika bački i veliki župan novosadski itd. Do 36 osoba u svemu.

Oko 11 sat razidjoše se gosti.

Sutra dan bijiže smotra vojnička pri kojoj sudjelovahu vojnici trijuh gorerečenih pukovah; preuzvišeni osobito je pohvalio častnike i vojnike svojega puka tom prilikom. Iza toga posietio je preuzvišeni još u Novom Sadu presvietlog vladiku i velikoga župana, te u 11 sati prije podne na stanici probrodarskoj dočekan i izpračen bi za dalji put u Vukovar.

Parobrod se krenu a mužari zagrmiše mu sretna puta.

Evo vam u kratkih crtah dočaka preuzrišenoga gosta našeg. On je ovdje u obće liepu uspomenu svoje prijaznosti, kojom je svakoga predusretao, ostavio, što sigurno kako njemu tako i narodu kojega je sin n diku služi. Kamo sreće, da nam je isto tako sigurnije nade glede spojitbe Krajine s mterom zemljom ostaviti mogao, jer njegovo "bit će" sjeća nas na onu našu narodnu poaloncu: bit će gaće, al. neznamo kad će, i težko Marku u zlu dobro čekajući".


Klikni za uvećani prikaz

Primorac, 4. studenog 1877

____________________
* General Franjo barun Filipović (Gospić 1820. - Beč 1903.)
Podmaršal, namjesnik Dalmacije i zapovjednik Zbora u Zagrebu.

* Vojna krajina - Petrovaradin (njem. Peterwardein)
je od 1945 pripojen Novom Sadu.

Vidi
> Gospić u prošlosti > http://www.cro-eu.com/forum/index.php?topic=35.0

> Ličke plemićke obitelji > F > Filipović - Pilipović – Phillipovich > http://www.cro-eu.com/forum/index.php?topic=722.0

> Slavonija i postanak Jugoslavije 1918. godine > http://www.cro-eu.com/forum/index.php?topic=650.0

Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!