CRO-eu.com
Kolovoz 11, 2020, 00:58:01 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Nikola Mašić  (Posjeta: 8818 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Prosinac 13, 2010, 16:37:52 »


Nikola Mašić

Nikola Mašić rodio se je u nedjelju 28. studenoga 1852. u Otočcu. Otac mu Stevo bio je imućan i ugledan trgovac, koji je razgranjenu trgovinu nasliedio od oca i djeda. Mati Nikolina zvala se Ana, rodjena  Šušnjar iz Petrinje. Oboje su umrli mladi, otac u 44., mati u 36. godini. Ostavili su petero djetce. Najstariji sin preuze trgovinu, kćerka se uda za satnikaauditora Josipa Pfeffera, rodom Čeha, a mladjih troje Joan te blizanci Aleksander i Nikola, u dobi od 7 do 9 godina budu poslani u ugledno odgojilište Antuna Mazzorana u Trstu.
 
U tom  odgojilištu ostao je Nikola sa svoja dva brata tri godine, od 1860. do 1862. i tu je naučio talijanski. Pošto mu se medjutim sestra nastanila u Beču, kamo je bila premještena pukovnija njezinog supruga, poželjela je, da braća dodju k njoj, što oni i učiniše 1863.
 
U Beču je Nikola zajedno sa bratom Aleksandrom poolazio gimnaziju, a Ivan pošao u realku. Tu su opet sva trojica naučila temeljito njemački. No već g. 1865. premješten bje Nikolin šurjak Pfeffer u Olomuc kamo krenuše i braća Mašići s njime. Tu su nastavili dvie godine gimnazijske nauke. Ali g. 1866. buknu rat, koji zaprieti Českoj i Moravskoj, Pfeffer morade s pukovnijom na bojno polje, a njegova obitelj krenu s Nikolom i Aleksandrom u Rodaun kod Beča, gdje je pričekala na svršetak rata. Poslije rata dodje pukovnija Pfefferova u Krakov, i tako dospije naš Nikola i onamo te svrši ondje g. 1867. i 1868. peti i šesti razred gimnazije. Pošto se je veći dio predmeta predavao poljski, nauči brzo u školi i u obćenju sa djacima poljski.

God. 1869. dodje opet Pfefferova pukovnija u Beč, gdje je Nikola u akademijskoj gimnaziji pohadjao sedmi razred. No i tu mu ne bje sudjeno da dovrši nauke, jer već sliedeće godine ostavi Nikolin šurjak vojničku službu te se nastani u Kromjerižu kao c. kr. javni bilježnik. Nikola stupi u kromjerižku gimnaziju, šestu po redu, što ju je polazio, i tu položi g. 1870. izpit zrelosti.

Nakon sretno svršenih gimnazijskih nauka odluči se Nikola s prva, da se posveti trgovačkim naukam i predje u trgovačku akademiju u Beču, no već nakon prvog poljeća prestupi u akademiju liepih umjetnosti u Beču, jer je od vajkada osjećao želju, da postane slikarom. U bečkoj akademiji ostao je samo drugog  poljeća g. 1871., a već u listopadu iste godine ode u akademiju liepih umjetnosti u Monakov (München), gdje su tada pod Pilotyjevim ravnateljstvom djelovali znameniti slikari.

Na žalost nije monakovsko podneblje povoljno djelovalo na Nikolino slabo zdravlje. On je neprekidno poboljevao. Za to je ostavio Monakov (München) i uputio se u Gradac, gdje je ostao čitavu godinu, crtajući u tamošnjoj zemaljskoj risarskoj akademiji. U to mu umre najstariji brat i on pohrli u Otočac, da ondje uredi svoje imovinske odnošaje. U Otočcu je ostao do godine 1875., baveći se svojim poslovima ali i marljivo rišuć nacrte i studije iz života Krajišnika.

Zapovjedajući general vojne Krajine, barun Mollinary, upozoren na Mašića, dade si pokazati njegove radnje, pohvali ih i osokoli Mašića, da nastavi svoju slikarsku naobrazbu u Monakovu (München). Tako se Mašić vrati g. 1876. opet u monakovsku akademiju, gdje je s oduševljenjem prionuo uz nauke, svršio ih s najizvrstnijim ocjenama i bio za slikarske studije odlikovan kolajnom.

Iza generala Mollinarya bio je i njegov nasljednik u upravi vojne Krajine, general barun, Filipović, vrli pokrovitelj Mašićev, pa ih se on i danas zahvalno sjeća.

Tečajem svojih nauka u Monakovu posjetio je Mašić 1878. parižku svjetsku izložbu, a Pariz i francezka umjetnost očaraše ga tako, da je od tada do 1882. skoro svake godine dolazio u Pariz, da vidi izložbu "Salona". Tim je prigodama. vazda ostao u Parizu po koji mjesec i slikao u slikarskoj školi "Académie Julian" *, gdje mu je bio učiteljem slavni W. Bouguereau.

God. 1879. dobio je u monakovskoj akademiji svoj atelier, gdje je slikao

-   "Bošnjaka na odmoru" (danas u Strossmayerovoj galeriji u Zagrebu),
-   "Vršitba u Lici“ u (vlastničtvo baruna L Vranyczany-a),
-   "Napuljskog pastira",
-   "Hrvatsku djevojčicu u kukuruzištu'' i
-   dvie dekorativne slike za blago vaonu, (Sve četiri slike vlastničtvo grofice Buratti),
-   "U štali'' i
-   "Staricu" (vlasničtvo g. Karla pl. Mihalovića)
-   "Ličanina", (nabavio ga kardinal Mihalović)
-   "Na groblju" (vlasnik viećnik Deželić).

Iste je godine slikao i izložio u manakovskoj medjunarodnoj izložbi

-   "Prizor iz ličkog sela" i
-   "Djevojke, gdje beru bundeve".

Prvu je kupio jedan londonski sabirač umjetnina, drugu velika manakovska tvrdka Wimmer & C. teju prodala u Ameriku. Još je ove godine slikaodražestnu svoju sliku "Dolce far niente",  koju je kupila ugledna tvrdka Fleischmann & C. u Maonkovu te ju izložila u Düsseldorfu, Beču i Berlinu.

Na proljeće 1880. ode Mašić ravno u Napulj, gdje je sproveo skoro pol godine, posjetivši Pompei, Vezuv, otoke Capri i Ischiu te ostali okoliš. Tu su nastale njegove slike

-   "Vrt na otoku Capriu" i
-   "Prizor iz napuljske okolice" (sada u Londonu)

Tek u rujnu 1880. vrati se iz Italije u Hrvatsku, posjeti Posavinu radi studija i podje opet u Monakov. Tu je u zimi od 1880. na 1881. naslikao svoju najpoznatiju i mnogo hvaljenu sliku "Guščarica u Posavini", (sada u Strossmayerovoj galeriji u Zagrebu) i više slika iz Posavine i Like.

"Guščarica" je Mašića stvorila popularnim ne samo u Hrvatskoj, dje je poznata svakom posjetniku akademijske galerije po originalu i po krasnoj reprodukciji, što je je priredilohrvatsko družtvo umjetnosti, već je i u mnogobrojnim medjunarodnim izložbama stekla vrlo laskavih pohvala i ocjena. Ona je takodjer reproducirana u djelu "Chefs- d' Oeuvres d' art en 1882."

U to je vrieme Mašić svratio na sebe obću pozornost te ga u njegvom ukusnom atelieru posjećivahu najglasovitiji monakovski umjetnici. Za njegov se je rad zanimao i bavarski princ (sadašnji princ regent) Luitpold, koji mu je češće izkazao čast posjete u atelieru te ga pozivao k svomu stolu uz slavne umjetnike Uhdea, Lindenschmidta, Defregera, Löfftza, Schmidta, Holmberga, Brandta i druge.

Zimu god. 1881./2. sproveo je umjetnik u Lici, gdje se bavio studijama. Od tuda potječe njegov "Starac Ličanin", (sada u Strossmayerovoj galeriji u Zagrebu).  Sliedećega ljeta naslika svoju "Ljetnu idilu'' (takodjer u Strossmayerovoj galeriji). Iz iste periode potječe i sličica "Obradjivanje vrba", koja prikazuje dvie djevojke, zaposlene u vrtu. Slika se je mnogo svidjala u bečkoj medjunarodnoj izložbi te ju je kupio njemački bogataš Goth. Kühne iz Draždjana. Slika je kasnije izložena u izložbama u Parizu, Monakovu, Berlinu i Budimpešti.

G. 1884. Imenovan je Mašić profesorom u novo ustrojenoj kr. zem. Obrtnoj školi u Zagrebu u kojoj je uredjen tečaj za umjetničku naobrazbu, pa se preseli u Zagreb. Iste ga godine imenova kr. srbska akademija u Beogradu svojim dopisnim a kasnije začastnim članom.

U Zagrebu je Mašić dočekan objeručke u svim krugovima, koji su iole imali smisla za umjetnost. Tu je on tečajem godina izradio velik broj slika, od kojih spominjemo:

-   "Berba ruža u Bugarskoj" (vlastnik dr. J. Frank u Zagrebu),
-   "Gjurgjice" i
-   "Na obali Save" (vlastnica grofica Buratti),
-   "Ulaz u vrt palače baruna Lj. Vranyczanya'' (vlastnik sam barun),
-   „Prizor kod Jasenovca" (vlastnik general barun Joelson u Linzu),
-   "Trešnje"" (vlastnik dr. Mazzura u Zagrebu)
-   "Ribe" i "Jabuke" (vlastnik Jak. Frank u Zagrebu)
-   "Noćno putovanje u saonicama'' (vlastnik dr. Stj. Miletić) itd .

Slikarica i znatiželjica
1.   od 2
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #1 : Prosinac 13, 2010, 16:52:01 »


Osim slika pravio je Mašić i nacrte za ilustrovane časopise i knjige, tako niz nacrta za svetčani spis

-   "Slava preporoditeljem'' (1885),
-   "Dalmatinski goranin tjera stado na pazar" (Leipz. ill. Ztg.)
-   "Berba u hrv. vinogradu" (Matica Hrvatska),
-   "Hrvatska djevojka" (Paris illustré),
-   "Starac Ličanin " (Revue illustré),

niz nacrta za svezak "Hrvatska i Slavonija" u djelu "Oester.-ung. Monarchie", nacrte za "Vienac" Sundečićevu "Tužnu knjigu" itd.

God. 1888. posjetio je Mašić opet Pariz, zatim Rim i Napulj, a boravio je i dulje vremena u Italiji g. 1895. i 1896. Zimu od 1896./7. sproveo je u južnoj Francezkoj, a g. 1900. proučavao je opet u parižkoj svjetskoj izložbi svoju struku.

Jugoslavenska akademija znanosti i umjetnosti u Zagrebu izabrala je Mašića još god. 1896. ravnateljem akademijske Strossmayerove galerije slika, kojoj je s prof. Šrepelom izradio i nov katalog.

God. 1900. bio je izabran u odbor za izdavanje svetčane akademijske publikacije "Stolna crkva u Djakovu", kojemu je djelu rukovodio artistički dio i napisao članak o slikarskom uresu ove stolne crkve.

U novije vrieme imenovan je i učiteljem risarske struke u hrv. sveučilištu i članom izpitnog povjerenstva za kandidate učiteljstva u srednjim školama.

Njegove su slikarske radnje odlikovane kolajnama u Monakovu (München), u Zagrebu u umjetničkoj medjunarodnoj izložbi (1891.), u Budimpešti (1896.) i u Parizu (1900.)

Medju hrvatskim slikarima novoga vremena zauzimlje Mašić jedno od najprvljih mjesta; i kao umjetnik i kao čovjek svojom visokom inteligencijom zaslužuje i uživa najtoplije simpatije.

_________________________
* Académie Julian > http://de.wikipedia.org/wiki/Acad%C3%A9mie_Julian


Ličan-Nikola Mašić


Nikola Mašić-Ličan


Nikola Mašić-Prizor iz ličkog sela


Nikola Mašić-Ličanka u vrtu


Nikola Mašić-Skupljačica drva
 
   

Nikola Mašić-Guščarica na Savi
Nikola Mašić -Djevojka u poljuNikola Mašić-Seoski pejzaž
Desno: mali čoban s frulomNikola Mašić-Vrt na otoku Capriu


 
Nikola Mašić- Vršitba u Lici 
Aleksandar Mašić-Ličanin

* Crtež Ličana, djelo profesora Aleksandar Mašić akademskog slikara (Nikolinog brata) nastalo je za vrijeme njegovog djelovanja u Zemunu. (MD)
Više > http://www.matica.hr/HRRevija/revija2004_4_n.nsf/AllWebDocs/Zemun

Vidi > Njemačka  > München - Minhen - Monakov - Monakovac > http://www.cro-eu.com/forum/index.php?topic=2250.msg4929#msg4929

Slikarica i znatiželjica
2.   od 2
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!