CRO-eu.com
Prosinac 06, 2021, 17:46:29 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Bobek  (Posjeta: 3232 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Listopad 30, 2010, 22:30:24 »


† Škender Bobek

U nedjelju u jutro stiže nam iz Siska glas, da je tamo dne 23. studenoga preminuo naš prijatelj i dopisnik Škender Bobek. Dočim mi u Bobeku oplakujemo iskrena prijatelja, gubi u njem zemlja značajna i čista rodoljuba, koji je pored sve nestalnosti vremena i okolnosti, svesrdice i najuztrajnije prijanjao uz stvar naroda, te do kraja života svoga disao pravom gradjanskom plemeštinom.

Za doba Rauchova, dok su "Obzorovi" predšastnici "Branik" i "Zatočnik" izlazili u Sisku, bio im je pokojnik odgovornim urednikom, što je za ono doba bilo skopčano s priličnom pogibelju. Neko vrieme bio je pokojnik i načelnikom bivšeg vojnog Siska, zatim u novije doba jedan od najrevnijih muzejalnih povjerenika, a napokon član sisačkoga družtva "Siscia".

Umro je mlad, nenavršiv niti 34 godine vieka svoga.

Premda je pokojnik bio samo trgovcem i gradjaninom, resila ga je ipak liepa pronicavost i naobražen um, o čem je i u ovom listu pružio dokaza svojim članci i dopisi navlastito o trgovačkih srvarih. Poštovanje svakoga steče si pokojnik za kratka vieka poslovih, potonje u poslovih, tičući se dobra domovine.

Pokoj mu duši!Osmrtnica glasi:

Razcviljenim srcem javljamo prežalostnu viest, da nam je naš premili sin, odnosno brat, ujak i svak, Škender Bobek, danas 23. studenoga, primiv svetotajstvo umirućih, u 9 i pol sati na večer u 33. godini dobe svoje poslie kratka bolovanja u gospodinu usnuo.

Tielo pokojnikovo sahraniti će se dne 26. studenoga u 2 i pol sata poslie podne, a zadušnica obdržavat će se dne 29. studenog u 9 sati u župnoj crkvi, kamo se svi prijatelji pokojnikovi uljudno pozivaju.

U Sisku, 23. studenoga 1876.

Antun Bobek, Ana Bobek, roditelji
Marija Lažansky, Berta Pettera, sestre
Vilko Bobek, brat
Jakov Lažansky, Ivan Pettera, svaki
Rezika Bobek, svekrva
Eugen Lažanski, Vilko Pettera, nećaci
Marija Lažansky, nećakina.
 
___________________________
Stjepan Bobek je rođen 3. prosinca 1923. godine u Zagrebu, a nogometom se počeo baviti u Derbyju iz zagrebačkoga Trnja. Potom je igrao za Zagreb (1938-42), Ličanin (1942-44) i Građanski (1944-45).

"u Derbyju" (?) > http://de.wikipedia.org/wiki/Derby
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!