CRO-eu.com
Svibanj 28, 2022, 04:57:41 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Naš poštanski promet  (Posjeta: 3208 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Listopad 04, 2010, 23:16:32 »


Naš poštanski promet


Zimska pošta

U magjarskih novinah čitamo, kako se obćinstvo tuži, zašto se poštanska sveza bolje neuredi, kad zapadne debeli snieg i zamete željezničke pruge na nekojih vrhuncih, kako to biva po cielom civilizovanom svietu, gdje se brzim prometom nastoji pomagati trgovačkomu i obrtnomu životu.

Ovakove tužbe čujemo i mi danomice, gdje se svaki čas promet prekida na karlovačkoj-riečkoj pruzi.
Dok nije bila ova pruga sagradjena (po ludoj kaprici) dotlje je primorje imalo poštu redovito svaki dan, pa bila još gorja nepogoda, a doista rietko kad da nam je izostala. Ovo se slučilo tek svake druge godine jedan put, nu sad se to sbiva svake zime pravilno. Čim zapadne išto sniega, već po toj blagoslovljenoj željeznici neznamo ni za Fužine, ni Delnice ni za ostala gornja hrvatska mjesta, a jer nam se po toj pruzi vozi i pošta iz Zagreba i Karlovca, to proteče nekoliko dana, dok nam stignu odnud listovi. Istotako sporo dopiru do nas glasovi u gornje krajeve.

U subotu kod nas se je već oglasilo, da je opet pruga otvorena, morao se vlak polazeći iz Rieke, povratiti s puta na postaju Plase, nestigav ni Fužine. Ovo je pravi nemar prema našim prometnim interesom, čim strada naš javni život, jer ima sto slučajeva, gdje je potrebno, da dostigne list u pravo doba.

Ove sbilja nesnosne nevolje s našim poštanskim prometom nukaju nas, te pozivljamo kr. poštansko ravnateljstvo u Zagrebu, neka se svakako pobrine, kako bi bila poštanska sveza primorja s gornjimi hrvatskimi predjeli uviek jednaka, neprekidna i brza. Ako vlak nemože iz Delnica ili Fužina dalje na Rieku, neka se odunda pošta nosi, jer pješak će moći svagda ići budi iz Delnica na Rieku, budi iz Fužine u Kraljevicu, a trošak bi bio prema velikoj potrebi za takovu uredbu neznatan.

Opominjemo, da ovako biva po cielom svietu, pa i u najbližoj blizini, ako je promet prekinut na južnoj željeznici; a nigdje nebiva, da se pošta kojekuda vozaka, dok napokon iza nekoliko dana doklipsa u primorje.


Primorac, subota, 15. sijecnja 1876
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!