CRO-eu.com
Travanj 12, 2021, 06:06:27 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Beč - Wien - Dvorac Schönbrunn  (Posjeta: 18853 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Listopad 21, 2008, 22:15:20 »


Povijest dvorca Schönbrunn

Je jedan od najznačajnijih kulturnih građevina u Austriji i jedan od najposjećenijih znamenitosti Beča.

Leži zapadno od centra grada u četvri Heitzing- enu.

Ime Schönbrunn pripisuje se caru Matthiasu koji je za vrijeme lova otkrio jedan arteški bunar i uskliknuo "Welch` schöner Brunn!“ – Koji lijepi bunar (zdenac)! Iz toga bunara se je, sve do izgradnje vodovoda, voda nosila u dvorac.

Ali glavna atrakcija je dvorni park s najstarijim postojećim zoološkim vrtom na svijetu "Tiergarten Schönbrunn".

Dvorac i dvorski vrt su jedan od 89 katastarskih četvrti Beča.

1996. su dvorac i dvorni park od UNESCO proglašeni za svjetsku kulturnu baštinu.

Prvi puta se to mjesto spominje 1311. kao mlinica "Khattermühle", jedna od mnogobrojnih mlinica na brežuljku od 60 m visine.

1548. mlinicu "Khattermühle" kupuje budući gradonačelnik Beča Hermann Bayr koji je pored mlinice sagradio svoju novu rezidenciju takozvni "Katterburg" ili "Gatterburg".

08. listopada 1569. cijelo imanje prelazi u vlasništvo cara Maximiliana II., koji je areal opskrbio s perjatom-, crvenom- i crnom divljači, koristeći ga kao lovište. Pored umjetnij jezera, na zasebnom području, držao je i egzotične ptice kao što su purice i pauni. Oznaka "Fasanengarten", za stražnji, javnosti nepristupni dio parka, podsjeća još danas na lovački areal cara Maximiliana II.

Mlinicu "Khattermühle" dao je srušiti a na drugoj strani grada sagraditi dvorac "Neugebäude", točno na onome mjestu gdje je 1529 sultan Süleyman imao svoje šatore.

Pored dvorca držao je menagerie (privatni zoološki vrt).

Tek Eleonora de Gonzaga, udova Ferdinanda II. Kojoj je njezin pastorak Ferdinand III. Prepustio posjed kao udovinu rezidenciju, dala je između 1638. i 1643. dvorac "Katterburg" (prvog vlasnika Hermanna Bayr) nadograditi, da bi mogla staleške svečane dočeke priređivati. U to vrijeme se prvi puta spominju oko sto stabla citrusa tj. oranžerija i na jednom računu za nabavu drveta pojavljuje se prvi puta 1642. ime Schönbrunn.

Dvorac je nasljedila Eleonorina nećakinja, udova Ferdinanda III. Koji je 1683 kroz Drugu tursku opsadu (15.07. – 12.09.) do neupotrebljivosti bio oštećen. 1687. umire udova Ferdinanda III.

1687. dao je Leopold I., za svoga prestolonasljednika Josepha I., jedan reprezentativan novi dvorac graditi.

Po prvom nacrtu arhitekte Johanna B. Fischera iz 1688. dvorac je raskošniji od dvorca Versailles bio. Do realizacije tog projekta nije, iz financijskih poteškoća, došlo. Umjesto toga je između 1697. i 1701. na ruševinama staroga dvorca "Katterburg" sagrađen novi. Novi dvorac je zbog nerješenog nasljedstva tek od 1705. bio naseljen.

Nasljednik Karl VI. Nije imao interesa na  Schönbrunn te ga poklanja svojoj kćerki Mariji Tereziji (13.05.1717. – 29.11.1780.) koja je Schönbrunn pretvorila u carski ljetnikovac. 1749. daje ga od arhitekte Nikolausa von Pacassi obnoviti i proširiti.

Iz vremena Marije Terezije potječe skoro sav unutarnji dizajn koji je jedini primjer austrijskog rokoko –a (galantnog stila).

U jednom dijelu dvorca smješteno je kazalište u kojem je, između ostalih, nastupao i Wolfgang Amadeus Mozart.

Sedam godina poslje smrti njezinog supruga, Franza Stephana von Lothringen (08.12.1708. – 18.08. 1765.) daje izgraditi Gloriette, arkade na brdu iznad dvorca do dvorskog vrta.

U vezi s izgradnjom Gloriette postoji od Marije Terezije jedna bilješka:

„Na Neugebau (dvorac "Neugebäude" od Maximiliana II.) stoji jedna stara galerija kamenih skulptura i artula koji nisu od nikakve koristi. Odlučila sam ih prenesti na Schönbrunn.“

1775. radovi na Glorietti su bili završeni.

1805. i 1809. bili su Napoleon i njegova pratnja na Schönbrunn a 1830. rodio se je u dvorcu car Franz Joseph, u kojem je i umro 1916., i car Karl I. potpisao prestolsko odricanje.

Adolf Hitler je odbio boraviti u dvorcu Schönbrunn jer mu je imperijalni raskoš bio odvratan.

Krajem rata bila je na Glorietti smještena zrakoplovna topovska obrana (FlaK). 1945. su dvorac i Gloriette od saveznika teško oštećeni a 1948. djelomično obnovljen i glavno je sjedište engleske vojske.

Danas dvorac Schönbrunn sa svoji 1441-om prostorijom je pretvoren, jednim djelom, u 190 općinskih stanova i iznajmit privatnicima. Najveći dio dvorca koristi se kao muzej kojeg godišnje oko 1,5 milijuna turista posjećuje. Dok dvorski park i okolni objekti privuču više od 5,2 milijuna posjetitelja. Što znači da dvorac Schönbrunn broji više od 6,7 milijuna turista.
Dokaz, da povijest i prošlost ne gube svoju važnost.

Marica Draženović

Car Matthias


Maximilian II. 31.07.1527. - 12.10.1579.


Sultan Süleyman


Eleonora de Gonzaga


Ferdinand II.


Druga turska opsada Beča 1683.


Druga turska opsada Beča


Ferdinand III.


Leopold I.


Karl Vi, otac od Marije Terezije


Marija Terezija 13.05.1717. – 29.11.1780.)


Franz Stephan von Lothringen


Napoleon


Franc Josef 1836, 6 godina star


Franc Josef prije 1916


Franc Josef, umro 21.11.1916.
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #1 : Travanj 29, 2010, 19:34:11 »


Beč – Dvorac Schönbrunn


Klikni za uvećani prikaz


Klikni za uvećani prikaz


Klikni za uvećani prikaz


Klikni za uvećani prikaz


Klikni za uvećani prikaz


Klikni za uvećani prikaz


Klikni za uvećani prikaz


Klikni za uvećani prikaz


Klikni za uvećani prikaz


Klikni za uvećani prikaz


Klikni za uvećani prikaz


Klikni za uvećani prikaz


Klikni za uvećani prikaz


Klikni za uvećani prikaz


Ekskluzivno pravo korištenja dodjeljeno je meni, vlasnici web stranice www.cro-eu.com od originalnog vlasnika autorskih prava gospodina Wernera Drechsler iz Beča.

Kopiranje sadržaja ili pojedinih djelova ovoga foruma, za određene tipove medija, nije dozvoljeno.

Marica Draženović

Više od Wernera Drechsel kod Kate Angelli.  Posjetite ovu stranicu http://kate-agnelli.net/index.php?option=com_docman&task=cat_view&gid=23&Itemid=32  i dopustite maženje kroz slike naše ljiepe zemlje.

Mehr von Werner Drechsler bei Kate Angelli. Besuchen Sie diese Web Seite http://kate-agnelli.net/index.php?option=com_docman&task=cat_view&gid=23&Itemid=32 und lassen Sie sich verwöhnen durch Bilder unsere schöne Erde.


Car Franc Josef od Austrije
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #2 : Lipanj 10, 2010, 02:04:33 »

Citat:
Draga Marica

Nisam mislio nikoga kritizirati. Ipak mislim da nije u redu kad ljudi to "zlonamjerno" cine.
 
Naprimjer: Bec ima 23 kvarta a ne 89 koliko si ti u tvom prilogu na Forumu navela. Nije mi ni na kraj pameti reci da si napravila kardinalnu pogresku ili da si to od negdje kopirala, jer je to sasvim normalno.

Treba vremena i ljubavi sve to negdje pronaci, razumjeti, prevesti i napisati tako da te svatko razumije. I tu ti se divim. Divim se i gospodinu "Zummannu". A greske su normalna pojava kod svih ljudskih bica. Tko radi - taj grijesi.
Nebih vise o tome.
Citam ovaj Forum i uzivam u tome. Ucim i zahvaljujem vam se svima na lijepim prilozima.

Hvala i "cujemo se"

Marko

Dragi Marko,

U pravu si kada kažeš: " Treba vremena i ljubavi sve to negdje pronaci, razumjeti, prevesti i napisati tako da te svatko razumije." Poneke stvari i ja ne razumijem tj. ne nađem riječ koja mi je potrebna. Najteže mi je prevesti nazive starog austrijskog oružja koje se je np. u Otočkoj pukovniji samo pod njemačkim nazivom upotrebljavalo i za koje u Hrvatskoj nema imena. Bachovi tekstovi su za mene jako teški. Iako imam kopiju cijele knjige od Franza Bacha "Otočaner Regiments-Geschichten" pisane  godine 1851, 1852 i 1853 u Otočcu, i to na staro-njemačkom, ja sam odustala s prijevodom za forum upravo iz toga razloga jer bih trebala riječi na hrvatskom "izmisliti".

Što se broja bečkih katastarskih četvrti tiče možda sam pogriješila što sam Katastralgemeinden prevela u katastarske četvrti a ne katastarske općine. Ne znam!

Dvorac i dvorski vrt su jedan od 89 katastarskih četvrti Beča.
http://www.cro-eu.com/forum/index.php?topic=847.0

Koristila sam se ovih podataka za opis dvorca Schönbrunn.

Weitere administrative Unterteilungen
•   Die Nationalratswahlordnung sieht eine Unterteilung des Landeswahlkreises Wien in sieben Regionalwahlkreise vor.
•   Die Stadt besteht bundesrechtlich aus zwölf Gerichtsbezirken.
•   Für das Grundbuch (Dokumentation des Grundeigentums) ist das Stadtgebiet in 89 Wiener Katastralgemeinden gegliedert, deren Grenzverlauf meist nicht mit jenem der Gemeindebezirke übereinstimmt.
•   In der amtlichen Statistik ist Wien in 1.364 Zählsprengel in 246 Zählbezirken geteilt.

________   

Dodatne administrativne podjele
• Nacionalno vijeće izbornog reda podjelilo je izborni okrug Beča na sedam regionalnih izbornih jedinica.
• Grad se sastoji, po zakonskoj nadležnosti, od dvanaest okružnih sudova
• Za zemljišne knjige (dokumentacija vlasništva nad zemljom) je grad Beč podijeljen u 89 katastarskih općina, čije granice većinom nisu u suglasnosti s  općinama.
• U službenim statistikama, Beč je podijeljen na 1364246 najmanje jedinice (Zählsprengel sind auch die kleinsten Einheiten ) u 246 popisnih krugova.


Klikni za uvećani prikazListe der Wiener Katastralgemeinden
Popis Bečkih katastarskih općina (četvrti)

Izvor:
http://wapedia.mobi/de/Wien
http://wapedia.mobi/de/Wiener_Katastralgemeinden#1.
 
Pfiat di God

Marica
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!