CRO-eu.com
Prosinac 10, 2022, 05:28:09 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Četničko-komunističke akcije 1941.  (Posjeta: 6563 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Srpanj 09, 2010, 08:52:56 »

 
Četničko-komunističke akcije 1941.
Od mene izabrani dokumenti (MD)

1941 decembar 18 Senj
Veliki župan velike župe Vinodol i Podgorje upućuje dopis u kome obrazlaže zašto je nestašica živežnih namirnica u toj župi veća nego u drugim krajevima koji nisu toliko pasivni. Pučanstvo se ne može snabdijevati ni hranom ni ogrevom iz Like zbog "četničko-komunističkih napadaja" na saobraćajne linije. Ima slučajeva da ljudi gube svijest od gladi.
MOVT 765/41
 
1941 decembar 12 Cavtat
Oružnička postaja u Cavtatu pod br. 1196 upućuje Kotarskoj oblasti u Dubrovniku ovaj brzojav: "Preko željezničke postaje Vojski Dol javljeno je da su "četnici-komunisti" jutros napali selo Stravču. Jesu li što počinili i koliko ih ima, nije provjereno".
KPD fasc. 1941111 — 13178/1941.
 
1941 decembar 3 Zagreb
Upravno povjereništvo kod Druge armate talijanske vojske u Sušaku obaviještava o izvještaju Zapovjedništva Druge armate talijanske vojske, prema kome u predjelu Plitvičkih jezera ima 600 naoružanih Srba, koji da nisu "ni četnici ni komunisti", već bjegunci ispred ustaškog terora. Slična je situacija u selima Vagancu, Petrovu selu, Drežnik gradu i Lušnjaku. U mjesto Plitvička jezera poslat je odred talijanske vojske, pa da se od toga doba prilike "sve više normaliziraju"!
MOVT 533/41
 
1941 novembar 27 Sarajevo
Rizničko upraviteljstvo u Sarajevu dostavlja prijepis izvještaja Milana Matica i Petra Gerbeza, službenika financ. straže Nova Varoš o povlačenju organa financ. straže iz Nove Varoši. 2. septembra napadnut kamion od "četnika" i "komunista", koji je prevozio duhan, sol i neke stvari službenika financ. straže za Priboj, sva roba zaplijenjena, a ljudstvo koje je bilo na kamionu razbježalo se. 3. septembra "četnici - komunisti" napali Novu Varoš, "vojska" se povukla jer su "četnici" bili u ogromnoj većini.
Sandžak su zaposjele talijanske trupe; "četničke akcije" oko Višegrađa traju.
DR taj. br. 399
 
1941 novembar 27 Ključ
Rizničko upraviteljstvo u Banjoj Luci dostavlja izvještaj Razdjela fi-nancijalne straže Ključ o prilikama u Ključu i okolici. Mjesto Ključ ugroženo; "četnici i komunisti" vrše pripreme u Ribniku za napad na Ključ; 26, XI došlo do velikih borbi u Sitnici; "naša vojska" se morala povući; bilo je više mrtvih i ranjenih; od 250 "vojnika" povratilo se 150; pored "vojnika", "pobunjenici" zarobili 10 mitraljeza i više drugog oružja. U noći od 26. na 27. došlo do napada između Krasulje i Vrhpolja, uništeno više telefonskih i telegrafskih stubova, također je napadnuto mjesto Gornja Sanica, gdje je došlo do žestokih borbi koje su trajale cijelu noć.
DR taj. br. 521
 
1941 novembar 21 Zagreb
MRŠ šalje Min. domobranstva i Min. unut. poslova tjedni izvještaj iz Semizovca o napadajima na rudnik. "Pobunjenici" su u neposrednoj blizini. U Čevljanovićima je rudnik još opkoljen, pa novih izvještaja odande nema.
Prilog: 1 izvještaj
MŠR br. 626/1941.
 
1941 novembar 15 Sarajevo
Rizničko upraviteljstvo u Sarajevu javlja da je priglednik Zubrinić poginuo kod Ustiprače; međutim prema drugoj vijesti, koju je navodno uputio Zubrinić, uhvaćen je od "četnika" u Prači i kod njih se nalazi kao pisar u štabu. Te vijesti se ne mogu provjeriti, jer se područje Prače i Ustiprače nalaze u rukama "četnika" i borbe neprekidno traju.
DR taj. br. 479
 
1941 novembar 12 Maglaj
Rizničko upraviteljstvo u Sarajevu šalje izvještaj Razdjela financ. straže u Maglaju, u kome se opisuje napadaj "četnika" i "komunista" na brzi vlak Doboj - Sarajevo. Vlakovi koji dolaze iz Sarajeva zaustavljeni su u Maglaju. Borbe se vode kod Usore do blizu Turskog Pridjela. Željeznička pruga od Usore do Ševarlija razrušena. Pripucavanja na vlakove vrše se svaki dan.
Noćni vlakovi ne idu već 20 dana.
DR taj. br. 518
 
1941 novembar 10 Zagreb
MŠR izvješćuje Min. domobranstva i Min. unutar, poslova o stanju u napadnutom rudniku Čevljanovići. Rudnik je opkoljen i svaki saobraćaj s njim prekinut. Neki su radnici na relaciji Semizovac - Čevljanovići zarobljeni, odvedeni u šumu. Radnici pričaju "da ima najviše četnika s crvenom zvijezdom na šajkači, da su naoružani puškama, noževima i ruč. granatama. Pretežno su Srbi i Crnogorci. Nazivaju se Narodnooslobođilačka vojska".
Prilozi: 1. dostavnica 2. Tjedni izvještaj.
MŠR br. 566/1941.
 
1941 novembar 6 Trebinje
Financijalno ravnateljstvo u Sarajevu dostavlja izvještaj Razdjela financ. straže u Trebinju o napadu "četnika" 6. XI 1941. na vlak 2 km od Lastve; vlak se povratio u Lastvu, poginula 2 talijanska podoficira i nekoliko ranjeno. Električna centrala kod Trebinja bombama oštećena. Trebinje ostalo bez svijetla, a straža od 12 domobrana nestala. Talijanska vojska preuzela "progon četnika".
DR taj. br. 480
 
1941 novembar 6 Semizovac
Izvještaj ravnateljstva rudnika o napadu na rudnik u Cevljanovićima 2. XI 1941. U borbi poginula 35 radnika. "Pobunjenici" zaplijenili zob, odveli konja i napali upravitelja.
MŠR br. 595/1941.
 
1941 novembar 5 Osijek
Povodom osnutka II vojnog zbora u Brodu Velika župa Baranja u Osijeku pod br. V. T. 36/1941. šalje okružnicu o njegovim formacijama (Zapovjedništvo II vojnog zbornog područja u Banjoj Luci, 3. pješačke divizije u Vinkovcima i 4. pješačke divizije u Doboju), o opsegu rada viših vojnih za-povjedništava i o slanju izvještaja "o svim događajima koji su u vezi s obranom naše domovine" .... u doba kad je skoro polovina područja navedenog zapovjedništva uzenemiriväna od "četničko-komunističkih bandi".
Historijski arhiv u Osijeku.
G PO Prs. 107/1941.
 
1941 novembar 4 Dubrovnik
Veliki župan Velike župe Dubrave upućuje Zapovjedništvu 32. pješačke divizije "Marche" u Dubrovniku akt kojim traži da vojska na području Mostar-Gacko i Bileća-Gacko vrši posao javne sigurnosti i osigura redovan saobraćaj, budući da je radi napadaja "odmetnika-četnika" na tom području onemogućen saobraćaj putnički, teretni i poštanski.
VŽD 2431/1941.
 
1. od 2
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #1 : Srpanj 09, 2010, 08:56:46 »

 
1941 oktobar 29 Zagreb
MŠR podnosi izvještaj Min. domobranstva i Min. unutar, poslova o napadaju "četnika" na rudnik Maslovare izvršen 25. X. Radnicima je pojedinačno, lično, zabranjeno od strane "četnika" dolaženje na posao, pod prijetnjom smrti. Svaki rad je prestao; radnici zbog tog gladuju, pa se traži hitna intervencija. Ista je situacija u rudniku Ljubija.
Prilozi: Telegram iz rudnika. Izvještaji iz Ljubije, Banja Luke.
MŠR br. 52211941.
 
1941 oktobar 25 Sarajevo
Ravnateljstvo rudarskih poduzeća podnosi izvještaj o napadu "četnika i komunista" na rudnik Maslovare i na rudarski vlak. Zbog niske produkcije i sve češćih napada na rudnik predlaže se njegova likvidacija. U okršaju poginulo 6 "četnika" i dva vojnika. Bilo je ranjenih. Napadači su dobro naoružani, prije toga izvršili napad na Obodnik. Seljaci napuštaju sela i odvode stoku.
Prilozi: Izvještaji iz Maslovara i Banje Luke.
MŠR br. 53211941.

1941 oktobar 18 Sarajevo
Rizničko upraviteljstvo u Sarajevu dostavlja izvještaj o zauzeću teritorija financ. straže Vareš; "četnici" su osvojili općinu Planinska, i to sela Žalju, Okruglicu, Brgule, Ravne, Zubeta, te Planinu — Zvijezdu i puteve za sela Vijaku, Očevlje i Cuništa, te stoga se služba u ovim selima ne može vršiti.
Dana 2. XI ponovno javlja da je područje razdjela Vareš još uvijek ugroženo od "četnika". Poduzeto čišćenje terena bilo bezuspješno. Bilo je više napada na želj. prugu u Pajtov-Hanu kao i na putnički vlak i stražu željezare Vareš-Majdan.
DR taj. br. 428 i 460

1941 oktobar 1 Gospić
Povjereništvo financijalne straže u Gospiću izvještava da se zbog "četničko-komunističkih akcija" ne može vršiti služba: na području gradske općine Gospić; u selima Divoselo i Čitluk, Široka Kula, Čukovac, Ostrovica, Barlete i na području općine Lički Osik i Gračac, osim mjesta Gračac i Štikada; na području razdjela u Lovincu u mjestima Gornja i Donja Ploča, Kik, te čitavom području upravne općine Medak; na području upravnih općina Dabar i Škare, te u selu Kuterovu općina Otočac; na području razdjela u Perušiću u selima Konjsko Brdo i Kosa; u općini Kosinj i Vrhovinama, izuzev samog mjesta Vrhovine; na čitavom području Udbine osim samog mjesta, koje je opkoljeno. Financijalna straže u Zrmanji više ne postoji.
DR br. 7742

1941 septembar 20 Ogulin
Kotarska oblast u Ogulinu raspisuje potragu za Oreščaninom Milutinom ia Mateškog Sela, općina Generalski Stol, kotar Ogulin. Isti je otišao "četnicima i komunistima", sa kojima je dana 31 augusta izvršio napad na oruž. postaju Perjasica.
VŽZ 4866/1941.

1941 septembar 18 Banja Luka
Financijalno ravnateljstvo u Banjoj Luci dostavlja opširan izvještaj o stanju na području ovog ravnateljstva. Na području razdjela Banja Luka i Adolfstal služba se vrši samo u mjestu i u obližnjim selima kojima ne prijeti opasnost od "četnika". U razdjelima Kotorišće, Jajce, Teslić, Glamoč i Sanski Most službenici financ. straže i vojska u pripravnosti, služba se vrši samo u mjestu; zbog "četničkih" akcija u okolnim selima se ne vrši služba.
Željeznički saobraćaj na pruzi Jajce-Donji Vakuf nije redovan zbog oštećenja pruge. Sjedište razdjela Varcar-Vakuf bilo nekoliko dana zauzeto od "četnika". Putovi koji vode u Livno i Jajce zaposjednuti su od "četnika". Poštanska veza između Bišća i razdjela Bosanska Krupa, Cazin, Velika Kladuša i Korenica nije stalna, a sa razdjelima Bos. Grahovo, Bos. Petrovac, Drvar i Kulen-Vakuf prekinut je poštansko-telegrafski i telefonski saobraćaj. Mjesta Bos. Grahovo, Drvar i Kulen-Vakuf su u rukama "četnika". Sela u okolici Kulen-Vakufa su popaljena; 29. jula službenici razdjela u Donjem Lapcu evakuirani. Na području razdjela Ključ "ustanak" se sve više proširuje.
DR taj. br. 355

Izvor: Regesti dokumenata o narodnom ustanku 1941 godine (Iz fondova općih arhiva u NR Hrvatskoj) Arhivski Vjesnik 3.

2. od 2
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!