CRO-eu.com
Kolovoz 09, 2022, 00:38:05 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Zadruga "HRVATSKA SELJAČKA SLOGA"  (Posjeta: 3054 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Veljača 18, 2010, 12:04:32 »

Zadruga "HRVATSKA SELJAČKA SLOGA"

Hrvatska seljačka sloga djelovala je u promidžbi poljoprivrede i gospodarstva. Posredovala je u zamjeni poljoprivrednih dobara i unapređivala stočarstvo križanjem boljih rasa. Vođena je skrb i kontrola rasnih općinskih bikova, koji su imali oznake odnosno medalje oko vrata. Jedno takovo grlo bilo je kod Mikulčić Miloša, starješine iz Podudbine i Luke Tićka iz Ćojluka.

Čelnika zadruge, Milu Gajera, žandari su imali "na oku", a zbog promidžbe hrvatstva Hrvatske seljačke stranke.

Svaki je zadrugar imao člansku knjižicu. Knjižica je bila tamnocrvene boje, veličine današnje osobne karte (Republike Hrvatske). Na prvoj strani knjižice otisnut je hrvatski grb, a na grbu je bila pčela raširenih krila (nogu) . Ovo je simboliziralo radišnost Hrvata.

Zadruga je preko agronomske službe, koju je vodio kotarski agronom, organizirala predavanja iz područja poljoprivrede i gospodarstva. U sjećanju mi je ostao agronom ruskoga podrijetla (sin ruskih emigranata iz 1918. godine). Postao je udbinskim zetom. Oženio je mlado i lijepo biće, utjelovijene ljepote, kojoj je priroda dala Venerine osobine. Bila je to Vera Trtanj, kći Riđe-farbara. Po dokazima Vera je nakon udbinskog egzodusa završila u SAD-u, u Miamiu, uz svoga Rusa. Drugi agronom je bio inž. Petar Karlović, rodom iz Žumberka, grkokatolik. S njim je bilo ugodno surađivati. Bio je jednostavan čovjek, privržen seljacima i katolicima. Kao đaci išli smo na školsku šetnju i obilazak Kotarske vrtlarije na Koriji te bivali poučavani iz voćarstva i ukrasnog grmlja. Bile su velike površine cijepljenih jagoda. Uz dopuštenje agronoma Karlovića ubirali smo i pojeli pokoju jagodu. On nam je davao pouke iz raslinstva viđenog u rasadniku. To je bilo u školskom programu iz gospodarstva. Karlović je pozvan u vojnu rezervu te je tako napustio Udbinu. Neposredno pred rat dolazi novi agronom, treći po redu, koji također postaje udbinski zet. Ženi mlađu kćer imućnoga seljaka Marka Bakrača, Maru. Marko Bakrač ranjen je 1942. godine u drugom napadu na Udbinu.

Pod okriljem zadružnog predavanja u selima postojala je mogućnost da se okuplja muški živalj. Tako se dolazilo do političkih informacija i pogleda u budućnost. Navodim jedan primjer takvog predavanja kojem sam osobno prisustvovao zajedno s djedom.

Agronom Karlović je zakazao predavanje u kući Miloša Mikulčića, općinskog starješine za Podudbinu. Tema je bila proljetna sjetva, gnojidba, prinos i vrsta žitarica. Brzo je to završilo. Iza toga slijedi politika i hrvatski problemi. Tu se našao i Ilija Sertić (Tomanov) kao predstavnik i istaknuti HSS-ovac. Bio je nazočan i Pere Šutije, pekar, po uvjerenju i ponašanju Starčevićanac. Pere je govorio o događajima u Poljskoj, u kojoj Hitler počinje mijenjati kartu Europe. To je bilo buđenje hrvatske svijesti i ulazak u nove izbore, koji su bili na pragu. Iza prvih lzbora, koji su održani 5. svibnja 1935. godine, počinje se oblikovati desna politika, i to kroz program Hrvatske seljačke stranke. Hrvatski se puk u jednodušnom zanosu priklonio Mačeku i hrvatskom osamostaljenju. S druge strane, sve su bile veće represalije nadahnute tvrdim četništvom.

Milan Marušić. Zagreb, 1999.

Vidi > http://www.cro-eu.com/forum/index.php?topic=1821.0


3. od 3
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!