CRO-eu.com
Studeni 26, 2022, 13:03:14 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Mali Kut - Križpolje  (Posjeta: 7837 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Veljača 13, 2010, 10:22:57 »


Julius Fras zapisuje 1835. godine da selo Mali Kut ima 35 kuća i 448 katolika.

Selo Veliki Kut ima 19 domova s 279 katoličkih žitelji. Osim (priženjenog) Perkovića i Šebalja svi su iz obitelji Draženovića. (MD)


Prostorni plan za Mali Kut


Klikni na fotografiju da se poveća
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marie

Postova: 7


« Odgovor #1 : Ožujak 26, 2010, 22:58:58 »

..ima i jedan Krznaric u Velikom Kutu....
Evidentirano
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #2 : Ožujak 27, 2010, 08:05:33 »

..ima i jedan Krznaric u Velikom Kutu....

Draga Marie,

hvala ti za ovu informaciju. Trenutno radim na popisu stanovništva Velikog Kuta. Nisam znala da je tako teško, od pojedinih ličkih ustanova, dobiti informacije. Tako sam morala mjesec dana čekati na odgovor iz Gospića u kojem me upućuju da se obratim Otočcu, a upravo Otočac me je prije toga uputio u Gospić.

Duga je to priča kao i moje čekanje na tražene dokumente. Još uvijek se nadam da će mi Biskupska biblioteka u Senju pomoći s najstarijim popisom duša iako do danas nisam ni od njih dobila odgovor.

Ljubav, vjera i ufanje ...... Moja nada da će mi odgovoriti još nije propala. ;)
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #3 : Siječanj 28, 2013, 11:16:14 »


Vidaković-Šebalj: Trinaest godina tažke tamnice

Jučer je pred kr. sudbenim stolom zagrebačkim osuđen Tomo Vidaković-Šebalj, 28 godina star, rodom iz Malog Kuta, kotar Brinje, radnik, sada kažnjenik u kaznioni u Karlau kraj Graza u Štajerskoj, na trinaest godina težke tamnice.

Protiv Tome Vidakovića-Šebalja podiglo je kr. državno odvjetmičtvo u Gospiču dane 27. siečnja 1912. obtužnicu radi zločinstva razbojstva, označ. U § 190 kaz. z. i zločinstva javnog nasilja XII slučaja, označ. u § 98 kaz. zakona.

Dana [/u]25. rujna 1907.[/u] sjedio je Karlo Draženović u jednoj kantini nedaleko Werde u Saskoj (Sachsen). U tu kantinu nadošli su zajedno radnici: okrivljoni Tomo Vidaković-Šebalj i pravomoćno već osuđeni Vicko Čačić. Čim su ova dvojica unišla u kantinu, čuo je Karlo Draženović, kako je Čačić rekao Vidaković-Šebalju: "Ovaj ima možda uza se revolver, imamo i mi". Ćačić na to reče Draženoviću, da sjedno na klupu između njega i Šebalja, a uz to Čačić, sjedme na klupu do Draženovića, dok je Šebalj mimo njih gore dolje hodao.

Na jedsnom skoči Šebalj Draženoviću, udari ga dva puta šakom u lice i reče mu: "Sad ću ti uzeti tvoj sat, lanac i tvoj novac", pogrąbi za Draženovićev lanac, hoteći ga silom iztrgnuti, pa kad je Draženović sa svojim rukama također pograbio za svoj lanac, da to sprieči, potegne Šebalj iz džepa dugi nož, uperi ga prama vratu Draženovićevu i uz prietnju "zaklat ću te", oduzme Draženoviću silom sat sa lancem, dočim je odmah iza toga Vicko Čačić pograbio s jednom rukom za lievu rukų Draženovića, te s drugom rukom silom skinuo zlatni prsten sa srednjeg prsta lieve ruke Draženovićeve i taj prsten spravio u svoj džep, što je sa otetim lancom i satom, učinio i Toma Šebalj spravivši ih također u svoj džep.

Radi tog izvedenog razbojstva osuđen je Vicko Čačić po saskom sudu u Planu na 3 godine tamnice, jer je okrivljenomu Šebalju pošlo za rukom iz iztražnog zatvora pobjeći u Bavarsku gdje je opet kod Döbre u družtvu sa Milom Borčićem dana-29. rujna 1907. počinio zločinistvo javnoga nasilja XII sučaja na štetu radnika Marka Murata i Filipa Vukovića.

Okrivljeni Tomo Vidaković-Šebalj je nakon tog izvedenoga čina pobjegao iz Bavarske u Austriju, gdje je opet u okolici Graza dana 28. studenoga1909. počinio razbojstvoina štetu Danijela Bazare, radi kojeg je razbojstva osndom c. kr. zemaljskog suda u Grazu od27. rujna 1910. osuđen na 8 godina težke tamnice , koju kazan sad ovršuje u kaznioni u Karlau kod Graza.

Okrivljeni Tomo Viđaković-Šebalj, koji se inače u Saskoj služio sa lažnim prezimenom Abiković, radi čina počinjenih n Saskoj i Bavarskoj, pošto je ovdašnji pripadnik; imade odgovarati pred hrvatskim sudovima, a za ovaj slučaj pred kr. sudbenim stolom u Gospiću[/b], koji je na predlog gospićkoga kr. državnoga ddvjetničtva proti njemu poveo iztragu i to zamolnim putem po zem. sudu u Grazu.

Glavna razprava razpisana je pred kr. sudbenim stolom u Zagrebu, da se prištede troškovi.

Senatu je prodsiedao kr. sudbeni viećnik g. dr. Fink, a kr. državno odvjetničtvo zastupao je dr. Lj. Zimpermann *.

Ureda radi postavljen je okrivljenomu za branitelja dr. Edmund Fischer.

Tomo Vidaković-Šebalj upalog lica, blied i boležljiv, obučen u odjelo kažnjenika, priznaje glede prvog čina počinjena na štetu Karla Draženovića, da je upitnom zgodom bio u kantini nedaleko Werde sa Draženovićem, nu kaže, da on na Draženovića nikakvo razbojstvo počinio nije, već da se je sa Draženovićem posvadio radi jedne djevojke i u toj svađi da je Draženovića samo nekoliko puta ćušnuo, prema čemu da mu sat sa lancem oteo nije, jer je tada u kantini bilo oko 30 osoba, pak već radi toga da nije bilo moguće na Draženoviću kakovo razbostvo izvesti.

Glede drugog pako čina, počinjena dana 29. rujna  1907. kod Döbra (Schwarzenbach am Wald) u Bavarskoj, izkazuje, da je on doista upitnog dana u družtvu sa Milom Borčićem išao cestom prema austrijskoj granici, da kakav posao nađu, a u njihovom družtvu da se je nalazio neki Krznarić, Marko Murat i Filip Vuković.

Taj Krznarić je njima četvorici pripoviedao, da uza se imade 425 maraka, skupljenih od radnika za minažu ** i da taj novac nosi u Döbru Vorarbeiteru (predradniku) Johanu Wymlatilu, ali je taj isti Krznarić sam predložio, da oni među se tu svotu porazdiele, pak su njih petorica tu svotu podielili, te je njega zapalo 82 marke, a koliko je svaki od njih dobio, da on ne zna kazati, prema čemu da on sa Milom Borčićem nije Marku Muratu i Filipu Vukoviću nikakovo nasilje nanio i prisilio ih nožem i revolverom, da odustanu od daljnje pratnje Krznarićeve.

Kada je Vidaković-Šebalju proglašena osuda, kojom se osuđuje na 13 godina težke tamnice , trgnuo se kao od sna i zalomivši rukama jedva izlane: "Ja nisam kriv!"

Protiv osude prijavio je odmah ništovnu žaobu s prizivom.

Težko da će Vidaković-Šebalj izdržati 21 godinu u tamnici.

Jutarnji list 14. veljače 1913
____________
* Dr. Ljudevit Zimperman (br. 37) > vidi > Hrvatski sabor 1918 Odgovor #27 : Ožujak 11, 2012, 00:07:21  > http://www.cro-eu.com/forum/index.php?topic=1300.15

** minaža (čakavski) vojnička hrana

Javna kasacijona razprava - tri godine manje

Jučer, 18. travnja 1913., prije podne održana je pred kr. stolom sedmorice javna kasacijona *razprava protiv Tome Vidakovića-Šebalja. Dana 13. veljače osuđen je Vidaković-Šebalj pred kr. sudbenim stolom zagrebačkim na trinaest godina težke tamnice radi raznih zločinstva izvedenih na našim zemljacima u Njemačkoj.

Protiv ove osude uložio je ureda radi obtuženome postavljeni branitelj dr. Edmund Fischer, odvjetnik u Zagrebu, ništovnu žaobu na kr. stolu sedmorice. Vrhovni sud dao je toj ništovnoj žalbi mjesta, pa je tako došlo do spomenute razprave, kojoj je predsiedao preuzvišeni gospodin predsjednik dr. Stjepan Posilović.

Izvjestiteljem fungirao je viećnik kr. banskog stola gospodin Josip Zec. Kr. državno odvjetničtvo zastupao je zamjenik državnog nadodvjetnika. viećnik kr. stola sedmorice, presvietli gospodin Milan Accurti.

Nakon što je branitelj dr. Edmund Fischer obrazložio svoju ništovnu žalbu, a zastupnik kr. državnog nadodvjetničtva stavio svoj predlog, proglašena je osuda. Ovom vrhovni sud ukida osudu prvoga suda u dielu, štono se odnosi na kaznu, te se Tomo Vidaković-Šebalj osuđuje na deset godina težke tamnice. Tako će Tomo Vidaković-Šebalj mjesto 13 čamiti 10 godina u tamnici, i to u Hrvatskoj, jer mu prije toga valja ovršiti kaznu od sedam godina težke tamnice u zemaljskoj kaznioni u Štajerskoj, kamo je dospio također radi zločinstva, izvedenih u inozemstvu na svojim zemljacima.

Jutarnji list, 19. travnja 1913.

_____________
* kasacija > poništenje sudske odluke, donosi ga viši sud jer niži sud nije primjenjivao zakon ili ustav b. vrhovna sudska instancija koja odlučuje o valjanosti odluke donesene na nižem stupnju.
∆ kasacioni sud u nekim zemljama najviši sud, pazi na pravilnu primjenu zakona.
✧ njem. Kassation ← lat. cassatio ≃ cassare: poništiti

_____________

Moje mišljenje

Čovjek ima svoju granicu, bar pred zakonom, a sud ima obavezu da poštiva zakon i da ga ne razvlači kao gumu po tomu čiji nos optuženika mu se više sviđa.

No promatramo li pojedine presude našeg današnjeg pravosuđa, iako nismo pravnici, nije nam razumljivo da pljačkaš narodne imovine Sanader, koji je svoj zločin planski izvodio ide kao optuženik na godišnji odmor i ima bolje životne uvijete (sve do lječenja) od jednog branitelja koji je iz ljubavi branio, dok je Sanader iz pohlepe 'obranjeno' pokrao.

Sud je prije ravnih sto godina bio u skladu sa zakonom te je zatvor značio "hod na Canossu" tj. poniziti, degradirati i prezirati. Današnje pravosuđe izgubilo je i najmanji zastrašujući efekt, moglo bi se reći da potiče lopova - na razmišljanje o isplatljivosti njegovog zločina - da nastavi svoju aktivnost. To znači da, za današnje pravosuđe, 13 milijuna € ima jednaku vrijednost kao nekada jedna jabuka, sat ili lančić. Tu nema nikakve logike pa ni za lopove.

Zatvori se grade od kamenja zakona, a pravosuđe od političke cigle.

PS:  
Tomo Vidaković-Šebalj dobio je, Sanader bi ih nazvao 'sitnice', za svoje manje i veće zločine ukupno 18 godina teške tamnice.

Neznam
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!