CRO-eu.com
Svibanj 27, 2020, 06:23:10 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Janko pl. Vuković Podkapelski  (Posjeta: 4692 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Siječanj 24, 2010, 23:03:58 »


Janko pl. Vuković Podkapelski došao je na svijet 29. rujna 1871. g. u Jezeranama, višestoljetnom gnijezdu tamošnjih pl. Vukovića.


Rodna kuća admirala Janka pl. Vuković, sina od Stjepana i Berte r. Lenuci


Jezerane: Rodna kuća admirala Janka pl. Vukovića, 2010 g..


Jezerane: Spomen ploča na rodnoj kući admirala Janka pl. Vukovića
Postavljena na kuću 05.11.1994 g.


Nakon što je u rodnom selu stekao osnovnu naobrazbu, realku je učio u Osijeku, i potom 1886. g. stupio u ratnu mornaricu te je, završivši pomorsku vojnu akademiju u Rijeci1 , 1889. g. postao časnikom.Pučka škola i učiteljski stan u Jezeranama prije 1820 g..

Godine 1898. promaknut je u čin poručnika bojnog broda. Službovao je na više ratnih brodova austro-ugarske flote, u vrijeme mira i potom u Prvom svjetskom ratu. Dva puta je oplovio svijet.Pomorska vojna akademija u Rijeci

Od 1911. g. redovno je bivao zapovjednikom brodova, od kojih su značajniji bili bojni brodovi "Bamberg" i "Monarch", laka krstarica "Admiral Spaun", razarač "Csepel" i na kraju bojni i zapovjednički brod cjelokupne austro-ugarske mornarice "Viribus Unitis". U ratnim operacijama Vuković se isticao kao pro.mišljen i smion mornarički zapovjednik najvećeg dometa.Pomorska vojna akademija u Rijeci

Admiral Janko pl. Vuković Podkapelski

Dana 31. listopada Narodno vijeće u Zagrebu, preko svog izaslanika Ante Tresić-Pavičića, imenovavši ga kontraadmiralom, ovlašćuje ga da u Puli od admirala Mikloša Horthya preuzme zapovjedništvo svekolike flote.Car Karl u posjeti na "Viribus Untis"

SMS Viribus Untis

Dana 1. studenog 1918., u rano jutro, do admiralskog broda "Viribus Unitis", u pulsku ratnu luku su se na splavi došuljala dva talijanska diverzantska časnika, poslana na razaraču iz Venecije, te o "Viribus Unitis" uspjeli, zbog nebudnosti straže, učvrstiti donesene mine. One su malo nakon toga eksplodirale i brod je za kratko vrijeme potonuo, ponijevši sobom na dno 250 članova posade, među njima i njihova zapovjednika, admirala Janka pl. Vukovića Podkapelskog. Po starim pomorskim tradicijama,on je, odbivši se spasiti, izabrao za svoju grobnicu plave dubine hrvatskog Jadrana.


Pula, groblje poginulih na Viribus Unitis

O velikim vojno-pomorskim sposobnostima Janka pl. Vukovića Podkapelskog govori više njegovih pothvata. Znamenit je onaj koji je ostvaren 1915. g. pred talijanskim poluotokom Garganom neposredno nakon vjerolomnoga talijanskog prijelaza iz tabora Centralnih sila (Njemačke, Austro-Ugarske i Turske) u redove Antante (Velike Britanije, Francuske, do 1917. g. Rusije, te Sjedinjenih Američkih Država).


U šestsatnoj bitki Vukovićeva flota potapa jedan talijanski brod, spašava brodolomce i odvozi ih u zarobljeništvo u Šibenik.

U drugoj bitki poslao je na dno Jadrana tri broda iz združene englesko-francuske flote. U njegove pothvate računa se i preotimanje Palagruže od Talijana kojom je prilikom jedan talijanski brod bio prisiljen da istakne bijelu zastavu. Za te i druge pothvate Janko pl. Vuković Podkapelski odlikovan je ordenom Željezne krune, što mu je donijelo i plemstvo.

Od početka 1918. g. bio je zapovjednikom admiralskog broda "Viribus Unitis". O njegovim sposobnostima Mate Balota tvrdi da " ... je bio tehnički spreman, precizan, snalažljiv, poduzetan, hrabar i siguran, umije da postupa ne samo s brodovima, nego i s ljudima".

On je bio čovjek "narodnjak" i nikada nije tajio svoje hrvatske osjećaje. Njegova visoka stručnost, ophođenje s hrvatskim mornarima, dočasnicima i časnicima na materinskom jeziku i hrvatsko rodoljublje potvrđivali su još dugo nakon njegove smrti oni koji su služili pod njegovim zapovjedništvom.

Takav je dakle bio hrvatski admiral Janko pl. Vuković Podkapelski, potekao u Jezeranama, gdje više nažalost nema njegovoga starodrevnog roda, nego živi raseljen po Lijepoj našoj te izvan nje, neki čak i preko mora i oceana na drugim kontinentima - što je čini se postala hrvatska sudbina.

Literatura: Stjepan Krpan, 1995., 145. -146.
_______________________________
1 1855. Nadvojvoda Maksimilijan 26. ožujka postavio kamen temeljac za Vojno-pomorsku akademiju u Rijeci. Gradnja je započela 22. svibnja a dovršena 3. listopada. 1856.
Vojne pomorske akademije (danas Krešimirova ulica) sagrađena je na zemljištu obitelji Ciotta

2. U 11 sati 31. listopada 1918. godine na admiralskom bojnom brodu Viribus Unitis u pulskoj luci je admiral Miklos Horthy predao austrougarsku flotu admiralu Janku Vukoviću predstavniku Narodnog vijeća SHS kao najviše političko predstavništvo jugoslavenskih naroda u Austro-Ugarskoj. U atmosferi rasula talijanski su diverzanti u noći 31. listopada potopili Viribus Unitis sa 250 mornara i admiralom Jankom Vukovićem. Talijani su okupirali Pulu 5, studenog 1918. godine a rapalskim je ugovorom iz 1920 *. godine grad Pula pripao Italiji.

* Vidi > http://www.cro-eu.com/forum/index.php?topic=914.0

Vidi > Zadnji trenutci u životu admirala Janka pl. Vukovića Jezeranskog-Podkapelskog > http://www.cro-eu.com/forum/index.php?topic=1814.msg3841#new

Vidi > Mornaričko spomen groblje > http://www.cro-eu.com/forum/index.php?topic=1551.0

   

Hrvat voli izgubiti glavu,
nego ime i poštenje svoje;
Za svoj narod, za dom i slavu
pregorjet će sve pod nebom što je.

Stjepan Buzolić
 
Admiral Janko pl. Vuković Podkapelski iz Jezerana
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.20. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!