CRO-eu.com
Travanj 16, 2021, 14:18:22 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Petar Jelečanin oko 42 godine živi u Rotterdamu  (Posjeta: 4928 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Travanj 24, 2008, 17:48:24 »


MALO NAS JE, AL’ SMO PRAVI

“Po svim istraživanjima, u Nizozemskoj nas ima oko 5 000. Većina nas radila je kao gastarbajteri. Trebate znati da je u Nizozemskoj bila najveća brodogradnja na svijetu i mnogi su Hrvati tu radili”, kaže Jelečanin.


Petar Jelečanin oko 42 godine živi u Rotterdamu, podrijetlom je iz kršne Like, iz sela Vaganca, pokraj Plitvičkih jezera. Nedavno je i on je bio jedan od brojnih Hrvata iz dijaspore koji je, sa suprugom, posjetio HMI. U želji da saznamo više o Hrvatima u Nizozemskoj, zamolio sam ga za kraći razgovor.

— U iseljeništvo sam krenuo g. 1965. Nisam otišao kao turist. Najprije sam bio u sjemeništu u Pazinu, zatim u Rijeci, gdje je sjemenište bilo zatvoreno. Mi koji smo bili kukavice pošli smo linijom manjeg otpora i krenuli u emigraciju, a oni hrabri ostali su doma. Dospio sam tako u Nizozemsku, a jedan od razloga bila je boja njihove zastave: crven, bijeli, plavi. Naime, neki njihovi radnici u ono vrijeme okupirane Hrvatske radili su kod nas i razvili svoj barjak, pa su zbog toga bili i uhićeni, jer je milicija mislila da su  “ustaše” ha, ha!!!

To se meni toliko svidjelo da sam stupio u kontakt s njima, s nekima se i sprijateljio i tako dospio u Rotterdam. Bio sam predsjednik Hrvatske kulturne zajednice najprije za zemlje Beneluksa, a onda za Nizozemsku. S početkom rata u Hrvatskoj mi, tj. HKZ, odmah smo došli pomoći. Dosta je naših članova bilo i na bojišnici, a vrlo mnogo smo dali u humanitarnom i kulturnom dijelu pomoći. No ne smijemo pretjerivati, jer mi smo u Nizozemskoj relativno mala skupina.

Recite nam nešto o Hrvatima u Nizozemskoj ?

—   Po svim istraživanjima, ima nas oko 5 000. Od toga, većina je radila kao gastarbajteri. Trebate znati da je u Nizozemskoj bila najveća brodogradnja na svijetu i mnogi su Hrvati tu radili preko ondašnjih poduzeća Jugomontaža ili drugih. Nas političkih iseljenika bilo je relativno malo, pa nismo imali mogućnosti za osnivanje klubova i slično. Išli smo u Njemačku, Francusku, Belgiju da bismo sudjelovali u hrvatskome emigrantskom političkom životu. Inače, Nizozemska je bila veliki prijatelj naših okupatora, Jugoslavije, pa nam je i to stvaralo teškoće, jer nas nisu voljeli.

—   Primjerice, ja sam u ono doba, pa sve do devedesete na Narodnom učilištu u Rotterdamu predavao hrvatski jezik i osnovao Institut za učenje hrvatskog jezika, jer oni su tamo imali “srpskohrvatski”, a u zadnje vrijeme i “jugoslavenski”. Dvadeset godina predavao sam hrvatski. To se smatralo velikim zlodjelom, smatrali su me ekstremnom emigracijom, ustašom. No mi smo primjerni građani, prilagodili, smo se, naučili jezik. Naša druga-treća generacija govori gotovo isključivo nizozemski. Jeste li bili član nekih hrvatskih političkih organizacija?

— Bio sam dugogodišnji član Hrvatskoga narodnog vijeća, a neko vrijeme i član Ujedinjenih Hrvata Europe braće Jelić. Nažalost, stranački rad na organiziranoj bazi u Nizozemskoj u to vrijeme nije bio moguć, pa sam uglavnom radio samostalno.

I došla je devedeseta...?

— Da. Naši snovi su se počeli ostvarivati. Mi smo se dali na posao. Preko HKZ-a organizirali smo pomoć, kao što sam spomenuo. Mnogi su se vratili u Hrvatsku za stalno, a i mi smo to u Zajednici zagovarali. Ja sam u međuvremenu našao suprugu Nizozemku, koja je, evo, i sada tu sa mnom u Hrvatskoj. Imamo dvije kćeri, jedna studira političke znanosti. Sve smo češće dolazili u posjet. Ja, naime, trideset godina nisam mogao dolaziti, pa možete misliti kako sam se osjećao prvi put nakon dolaska. Dosta se toga promijenilo od dana naše mladosti, ali ja sam presretan zbog toga što imamo svoju hrvatsku državu i dalje ću dolaziti kada god i dokle god budem mogao.

CB Petar Jelečanin has been living in Rotterdam for about 42 years and hails from the village of Vaganac in the Lika region. This socially active emigrant recently visited the CHF and we asked him to given this short interview.

Razgovarao: Nenad Zakarija
Foto: Arhiva obitelji Jelečanin
Izvor: Hrvatska Matica
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!