CRO-eu.com
Kolovoz 12, 2020, 17:33:19 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Rođeni i doseljeni Jezeranci  (Posjeta: 6231 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
sertic

Postova: 49



« : Siječanj 09, 2010, 20:29:48 »


Mladen Vranić - Grof


Klikni na fotografiju da se poveća
U prvom planu slike iz oni davni godin je štala i kuća, odnosno
dio imanja od predaka moga prijatelja i rođaka, jimenjaka
Mladena Vranića - Grofa, dok je preko puta velika kuća koje je
vlasnik bio naš slavni Jezeranac mornarički kontraadmiral
Janko Mihovil Aleksandar pl. Vuković Podkapelski


(Jedinstvena fotografija Jezerana je iz privatne zbirke
Krste pl. Vukovića i prvi put je pokazana javno
Za forum priredio Mladen Sertić
Evidentirano

"Oprosti tvojim neprijateljima, ali ne zaboravi nikada njihova imena"
John F. Kennedy
Marica
Administrator
*
Postova: 7768



« Odgovor #1 : Siječanj 17, 2011, 22:45:58 »


Ljubica Gerovac

Partizanske novine objavile su 1. svibnja 1942. godine slijedeće:

"Dana 16. travnja su partizanske snage napale ustašku posadu u Jezeranama. Borba se vodila cijeli dan po ulicama mjesta kao i na obroncima brežuljaka oko cijelog  mjesta. Sve zgrade u kojima su se nalazili okupatori su zapaljene. Partizani su sa otvorenog herojski jurišali na kuće, pod najtežom neprijateljskom vatrom se penjali na krovove kako bi ih zapalili benzinskim flašama."
________________________________________________


Fotografija: Iz knjige autora Vere Gerovac Blažević

Tog 16. travnja 1942. predvodeći napad partizanskih snaga na ustaška uporišta u Jezeranima, poginula je Ljubica Gerovac rodom iz Jezerana, Hrvatica.

Za Narodnog heroja proglašena je 27. 11. 1953. godine. U sjećanje na Ljubicu Gerovac pokraj zgrade osnovne škole i crkve Sv. Jurja u Jezeranima podignut joj je spomenik.

U ime istine!

Čitam na jednom ličkom forumu:

[...] Rođena je 20. 09.1919. godine u Jezeranima, Otočac. Kao dijete siromašnih zemljoradnika, otac se bavio i zidarskim zanatom, završila je osnovnu školu u rodnom mjestu, a Građansku školu u Zagrebu. Još kao djevojčica, odlična učenica, svrstava se 1934. u redove ljevičarske srednjoškolske omladine kao jedna od najaktivnijih omladinki. Nakon završetka Građanske škole upisuje se u Trgovačku akademiju u Zagrebu.. [...]

Te u http://www.nacional.hr/clanak/28430/tko-su-zene-koje-su-stvarale-zagreb

[...]Naime, početkom devedesetih, piše, iz javne memorije grada izbačene su preko noći antifašističke heroine Drugog svjetskog rata. Primjerice, škola Anke Butorac dobila je ime ustaškog doglavnika Mile Budaka, Nada Dimić nestala je i kao ime i kao sinonim za tekstilnu industriju, a sličnu sudbinu doživjele su Ljubica Gerovac, Dragica Končar, Klara Zetkin i Rosa Luxemburg. [...]

Kakve usporedbe … !!!

O Ljubici Gerovac je dosta pisano. Svi znamo da je rođena u Jezeranima, da je školu pohađala u Zagrebu i da je predvodila jedan vod bataljona "Marko Orešković".


Spomenik u Ogulinu

Spomenik u Stajnici

Manje je poznato da je ta ista Ljubica Gerovac odgovorna za ubistva Hrvata u Jezeranima, Križpolju i drugdje.

13. travnja 1942. došla je s grupom ličko-primorskih partizana u Jezerane. Borba za Jezerane trajala je tri dana i dvije noći. Tijekom borbe i nakon nje uslijedio je opći palež Jezerana.

Skupinu od 20 – 25 zarobljenih pripadnika Hrvatske domovinske vojske koja se branila iz tornja crkve sv. Juraj u Jezeranama, partizani su zarobili, skinuli do gola, otjerali u Drežnicu (srpsko selo) i tamo streljali.

U tim partizanskim haranjima po Jezeranama iz mjesta su prognane mnoge hrvatske obitelji: Sertići, Perkovići i Rajkovići.

Ljubica Gerovac je u to vrijeme svoje prebivalište imala u Drežnici iz koje je planirala napade, palež, pljačke trgovina i seoskih kuća.

U četvrtak, 16. travnja 1942. dok se je još čuo jauk nedužnih mještana, plamen gutao, dim gušio i crna čađ prekrila Jezerane, Ljubica je boravila kod svoje tetke Marije (supruge Mile (Miće) Mesića - Kovača, jezeranskog ugostitelja) u jezeranskom zaselku Holjevci. Istovremeno je u Holjevce došao vod (deset) hrvatskih vojnika iz Letinca. Čim su čuli da je Ljubica u kući Mile Kovača  krenuli su k njoj. Kad ih je ugledala, Ljubica koja je upravo pila kavu u kuhinji, skočila je kroz prozor i potrčala prema Jezeranima k svom vodu.

Jedan od hrvatskih vojnika trčući za njom vikao je: "Ljuba stani!"

Ljubica nije stala već je iz pojasa vadila revolver u namjeri da puca. Smrtno je iz puške vojnika pogođena. Sahranjena je u blizini Jezerana.

Ljubičin otac, Milan Gerovac, zvjerski je osvećivao njezino ubistvo na nedužnim civilima koje je dovodio u Drežnicu, mučio ih i likvidirao.

Toj brutalnosti zgrožavali su se pojedini Drežničani te su gledajući neizdržljive patnje nedužnih civila molili:
"Milane, nemoj tako ….. "

1946. godine, dok je Milan Gerovac u šumi sa svojim radnicima odvozio balvane, prišao mu je jedan križar s riječima: "Nećeš se više osvećivati nikome!"
Metkom pogođen u čelo Milan Gerovac bio je, bez muka i patnji, na licu mjesta mrtav.

Ljubica Gerovac je 27. studenog 1953. proglašena Narodnim herojem!


Spomenik u Jezeranama

U sjećanje na Ljubicu Gerovac pokraj zgrade osnovne škole i crkve Sv. Jurja u Jezeranima, podignut joj je spomenik koji Jezeranci nisu srušili već se kroz njega dnevno sjećali svojih streljanih sinova, braće i očeva.

     
Pitamo se da li se herojem može nazvati osoba koja muči i ubija nedužne civile?

Da li može biti heroj onaj tko je iz zavisti sistematski ubijao hrvatske veleposjednike koji su se uz obradu zemlje bavili i trgovinom, vodili gostionice, posjedovali pilane, mlinove i druge pogone? 

Da li je heroj onaj koji je hrvatski narod protjerao iz Hrvatske?

Ne, to nisu heroji ....

Fotografije: Iz knjige autora Vere Gerovac Blažević

_________________________
Shvatili su to i građani Jezerana, te su 1991-92 god. u vrijeme žestokih borbi za slobodu domovine, jedine nam Hrvatske, uzeli stvar u svoje ruke i jednostavno preko noći uklonili (uništili), nametnuti im spomenik Ljubice Gerovac. (MS)


Slikano 20. siječnja 2010. g. Mladen Sertić
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768



« Odgovor #2 : Prosinac 08, 2012, 16:44:39 »


† Franjka Sertić, supruga trgovca O. Sertića, a majka mjestnoga župnika u Jezeranama, umrla je noći 10. 04. 1905 u 4 sata poslie podne. Milu pokojnicu oplakuje suprug sa djecom i cielom rodbinom.
Bila joj laka crna zemljica!

Jezerane, 14. srpnja 1905
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!