CRO-eu.com
Kolovoz 09, 2022, 02:07:19 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Obruč odmetnika oko Udbine (lički Staljingrad)  (Posjeta: 4594 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Siječanj 03, 2010, 08:08:42 »


Obruč odmetnika oko Udbine (lički Staljingrad)
 

Geostrateški položaj Udbine na prostorima Krbave ima veliku važnost kao čvorište prometnica koje povezuju cestovne pravce: Donji Lapac, Gradačae, Lovinac, Podlopac, Gospić i Korenica.

Udbina svojom konfiguracijom nalazi se na brdu, uzvišena iznad Krbavskog i Mutilićkog polja na 133 metra. Kao prirodna cjelina čini obrambenu fortifikaciju.

Prometne cestovne veze Udbine prema Lovincu, Podlapcu i Gospiću su prekinute. U tim mjestima bile su posade hrvatske vojske, HOS-a. Prometni pravci bili su pod kontrolom i okupacijom četnika. Da bi se uspostavio konvoj s bilo kojim navedenim mjestom, trebalo je veliko osiguranje i vojna tehnika. To bi bila složena doprema potrebnih artikala: soli, brašna, petroleja, šećera, duhana, šibica i vojne opreme.

Počela se osjećati nestašica osnovnih živežnih namirnica, pa se uvodi redukcija i koristi se vojničko snabdijevanje pučanstva. Što možemo na ovo reći? Udbina počinje živjeti vojnički. Sve je podređena obrani i odricanju. Živi se s puškom, koja je prisutna kod svih radova u poljoprivredi. Puška postaje sastavni dio poljoprivrednog alata.

Kretanje oko Udbine suženo je na nekim mjestima i na jedan kilometar. Ne može proteći ni jedan dan, a da nema pripucavanja. na čobane koji su na ispaši, ili na poljodjelce koji su na njivama.

Proljetna sjetva 1942. godine svela se na minimalnu površinu. Oranice na Krbavskom polju nisu se mogle obrađivati zbog životne opasnosti. Isto je i u Mutiliću.

Sjetva se provodi na površinama oko Udbine, na potkućnicama (oranice ispod kuća): Vedriš dobiva svoje značenje. Te se godine dosta površina zasijalo heldom, kao krušnom žitaricom.

Četnici se koriste novom taktikom. Prijašnja pripucavanja bila su iz daljine i do dva do tri kilometra. Sada se više to ne radi, vjerojatno je u pitanju i štednja streljiva na njihovoj strani.  Privlače se bliže Udbini, ukopavaju se ( busija ) i tu proborave cijeli dan vrebajući. svoju žrtvu. Iz te zasjede (busije) otvaraju puščanu vatru. Na taj način izgubila je mladi život čuvajući ovce Mica Stošić, kći pok. Lukana.

Puškaranje je bilo često između Udbijana koji su na njivama i četnika - odmetnika.

Hrvatska vojska u tome nije sudjelovala, već je samo osmatrala.

Osmatranje je poglavito bilo povoljno s Gradine, cijela Krbava vidjela se kao na dlanu. Bilo je slučajeva da su se odmetnici pokušavali približiti napadnutima. Tada bi vojska uzvratila strojničkom vatrom. Sa stokom je bilo problema. U potrazi za boljom pašom stoka je znala zalutati u ugroženo područje koje je bilo pod četnicima. Bilo je slučajeva da se ostalo bez govečeta, koje je dobro došlo četnicima.

U takvoj situaciji bio je ranjen kod Vedriškog puta iznad Plantaže, domobran koji je bio na osiguranju s grupom vojnika.

Kada se Udbina našla u obruču, broj stanovnika - katolika i broj kuća u bivšem kotaru Udbina izgledao je slijedeće

Udbina:
Podudbina:
Rebić:
Ćojluk:
Mutilić:
Čorci Donji:
Čorci Gornji:
Tolić:

Sveukupno:
       
38 kuća
116 kuća
9 kuća
53 kuće
69 kuća
13 kuća
8 kuća
21 kuća

307 kuća 
       
143 duše,
538 duša,
55 duša,
133 duše,
273 duše,
78 duša,
31 duša,
140 duša,

1.391 duša.

Ovi su podaci uzeti iz " Popisa hrvatskog puka" protjeranog iz nekadašnjeg kotara Udbina.

Popis će biti prilog Kronici, s dodatkom " Ratnih zapisa 1941.- 1945. godine" gdje su sistematizirani svi stradali Hrvati kotara Udbina. Ovo će činiti jednu povijesnu cjelinu, koja se objelodanjuje nakon punih 50 godina.

Ovime želim oživjeti povijesnu povezanost u jezgrovitoj Krbavi; što se dogodilo na ovim prostorima i o čemu se sustavno šutjelo u komunističkoj vladavini. I nek' bude povijesna pouka budućim naraštajima da je Udbina bila kao Vukovar u Domovinskom ratu 1991. godine.

Ovdje nam nedostaju općine Podlapac i Bunić kao sastavni dijelovi Kotara Udbine.

Zalažem se da se i ta dva mjesta obrade po ljudima iz njihove sredine; i u toj sredini ima ljudi od pera. Ova dva mjesta predstavljaju gnijezdo krbavskih Bunjevaca.

Tijekom II. svjetskog rata ova su mjesta pretrpjela velike žrtve. Prema popisu 162 Hrvata su izgubila živote od četnika. Ima obitelji gdje su svi muškarci poubijani.

Mi do sada nismo ništa znali o Čorcima i Toliću. Svojim istraživanjima i obradom došao sam do podataka, koji će biti iznešeni u poglavlju "Genocid nad Hrvatima u Krbavi" u ovoj Kronici. zastrašujuće je saznanje da su poklane cijele obitelji s muškim življern!!! Za povijesnu građu ovi podaci, koji će biti obznanjeni nakon 50 godina, predstavljaju dragocijenost, i trebaju se ugraditi u cjelinu povijesti hrvatskog naroda. Posebice valja naglasiti da je ovo sve bilo usmjereno protiv uspostave Hrvatske države, a time i protiv naroda.

Ovo su počeci genocida nad hrvatskim življem Krbave, koji se događa pred pola stoljeća. Nije to slučajnost koja bi imala korijenje u nekim lokalnim razmiricama na vjerskoj ili imovinskoj osnovi. Ovaj izvršeni genocid nad katoličkim narodom ugrađen je u programsku politiku srbijanske hegemonije za Veliku Srbiju.

Lakomislen je bio pravoslavni narod na ovim prostorima koji se dao uvući u takvu politiku i primiti na sebe odgovornost genocida nad drugim narodom.

Ovo su povijesne činjenice i egzaktni fenomen!

Milan Marušić
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!