CRO-eu.com
Kolovoz 09, 2022, 01:56:17 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Vojno utvrđivanje Udbine  (Posjeta: 6236 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Siječanj 03, 2010, 12:53:18 »


Vojno utvrđivanje Udbine

Udbina se našla u obruču u kojem je trebalo stvoriti sistem obrane.

Strategiju obrane činile su dvije obrambene linije. Na ovim prostorima prilike na terenu u četničkim redovima bile su sve bolje. Četnici koji su ojačali svojom vojnom organizacijom i došli u posjed pješačkog naoružanja osvajanjem talijanskih posada:
 
Korenice,
Donjeg Lapca,
Mekinjara i
Ploča,  
 
te zarobljavanjem kolone za snabdijevanje Udbine.

Prvu vatrenu liniju činilo je šest (VI.) zona, koje su bile isturene kao predstraže u selima. Zone su opisane svojim djelovanjem, te prihvaćanjem manjih borbi iz bunkera što je omogućavalo žiteljima uzbunjivanje i bježanje u Udbinu. Vojna posada Udbine imala je na vrijeme oglašenu uzbunu za djelovanje druge (II.) obrambene linije iz obruča u Udbini.

1.   Zapovjednik udbinske obrane i posade Špoljarića, s činom domobranskog satnika, u civilu učitelj, nije imao naročite vojne vještine, poznavanje vojne strategije i taktike. To će doći do izražaja u borbama koje će uslijediti u osvajanju Udbine i obrani Udbine. Uslijedit će i njegovo samoubojstvo izvršeno podmetanjem pod sebe ručne bombe (granate) u Stožeru obrane, u kojem se nalazilo i skladište streljiva koje je zapalio prije smrti, da neprijatelju ne padne u ruke.

2.   Zamjenik zapovjednika obrane Leonard Grandova (Gumeni), s činom domobranskog satnika, rodom iz Hrvatskog zagorja. Nakon povlačenja iz Udbine sa svojom satnijom 1943. godine preuzima obranu Bilaja. Sa svojim osjećajima, uplovljava u bračnu luku s učiteljicom Mrvovićkom rodom iz Bilaja.

3.   Odbor obrane Udbine koji ima 7 članova, na čelu s Ilijom Sertićem, sinom Tomana, narodnim zastupnikom HSS-a, i voditeljima straža u zonama I.-VI.

   I. zona; voditelj straže je Mića Bićan, s ukopanim bunkerom na Rajković Griću iz kojeg se vrši naoružana obrana i odvraćanje neprijatelja.

   II. zona; voditelj straže je Luka Mikulčić (Francuzer), s ukopanim bunkerima iznad kuće Mesićevih, na oštrom zavoju ceste i odvojka iz Točka. Taj je bunker polukružni s ugrađenim puškarnicama u smjeru groblja i kuća Mesićevih. Drugi bunker je iznad kuća Sertićevih (Gričić).

   II. zona; voditelj straže je Ivan Krznarić (Grgica pandur), s ukopanim bunkerom i zasjedom kod Gečet mosta i na brdu Firaunovu.

   IV. zona; voditelj straže je Ivan Stosić (Nadonja - Amerikanac), s ukopanim zasjedama ispod brda Samara, kod kuće Arapa Rosandića i kod kuća Blažanin.

   V. zona; voditelji straže su Ilija Tićaki Tomo Šušnjar, s ukopanim zasjedama kod Gajerovih kuća i kod gaja Šušnjarova.

   VI. zona; voditelji straže su Joso Cvitković, Lukica Vrbanac i Marko Bakrač. Patroliranje i osmatranje u ovoj zoni dosta je otežano. Na ovom prostoru živi miješano stanovništvo katolika i pravoslavaca. Katolički živalj ovog područja povlači se na spavanje u Udbinu.

Zapovjednički stožer Udbine nalazi se u kući Brace Čorka, koja je bi¬la napuštena. Četnički je vojvoda pobjegao s Talijanima. Prvo skladište streljiva bilo je u istoj kući.

Drugo skladište streljiva smješteno je u podrumu kuće Nikole Zdunića, trgovca. Iz ovog skladišta bilo je dobro snabdijevanje streljivom istočne i južne obrambene linije.

Sastav obrane broji 270 cijevi, od toga:

a)    domobrani i pričuvni sastav
       19. satnija 12. pješačke pukovnije od 120 ljudi,
b)    oružnici i pričuvni sastav - jedan vod od 50 ljudi,
c)    oružnici pomoćni - jedan vod od 30 ljudi,
d)    civili pod oružjem - jedan vod od 70 ljudi.

Ovom naoružanju pripadaju 4 teške strojnice "Švarcloz" iz 1. svjetskog rata i 4 lake strojnice "zbrojovke". Teže pješadijsko naoružanje: ručne minobacače, bacače od 80 m/m nisu posjedovali, a to bi i te kako koristilo obrani. To je nadoknađeno ručnim bombama zvanim " krastače", koje su bile defenzivnog djelovanja za neprijateljsku živu silu pred obrambenim linijama rovova.

Fortitikacijski objekti obrane

Obrambenu liniju Udbine čine fortitikacijski objekti od 4 bunkera s teškim strojnicama.

   I. bunker od betona nalazi se na najvišoj točki Udbine, Gradini, na trigonometrijskoj točk s nadmorskom visinom preko 840 metara. Na sve četiri strane ima oveće puškarnice u obliku raširene lepeze iz unutarnje strane bunkera. Unutar bunkera smješena je teška strojnica. Zapovjednik obrane i bunkera je vodnik Samardžić.

   II. bunker lociran je na prometnici u smjeru groblja i Donjeg Lapca, a izgrađen je od drvenih oblica, obasut velikim naslagama zemlje i ukopan je u zemlju. S teškom strojnicom i posadom pokriva obrambeno područje Lapat. Zapovjednik obrane i bunkera je vodnik Ante Grgurić.

   III. bunker izgrađen je na prometnici kod kuće Jandre Kovača. Ova prometnica povezuje Lovinac. Vatreno djelovanje iz bukera pokriva: Šanac, Vrbu, Šušnjare, Crnkoviće i Gemić dragu. Izgrađen je od drvenih oblica i obasut velikim naslagama zemlje.

   IV. bunker izgrađen je uz kuću Ivića Begića, uz put Udbina-Rebić koji ide preko Samara prema Sabljacima. Bunker je izgrađen kao i prethodni. Vatreno djelovanje ima prema Tićcima, Samaru, šumovitoj dragi Ljeskovači i Gradini.

Svi su bunkeri natkriveni oblicama na kojima je lim, a na limu debeli sloj zemlje s travnatim busenima. U bunkerlma se moglo ugodno boraviti uz vatru u peći, zaštićen od oborina.

U bunkerima je posada boravila danju i noću. Ispred bunkera bile su kroz noć stalne straže. Teške strojnice u bunkerima bile su usmjerene na glavni smjer napada. Redenici sa streljivom bili su dohvatni prvom pomoćniku strojnice. Ciljač ( vizirnik) imao je redenik u strojnici i određeni noćni vatreni kut.


Pravi domoljubi su pod zemljom (MD)
1. od 2
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #1 : Siječanj 03, 2010, 12:56:50 »


Rovovi oko Udbine

Povezanost bunkera s rovovima oko Udbine bila je slaba. To su bile grabe za ležeći položaj branitelja, jednim dijelom između I. i II. bunkera. Najednom dijelu korišteni su zidovi vrtova iza kuća Miline Rajkovića, Pepe Čankovića i ud. Dragice Majerle. Ukopavanje je izvršeno s izgrađenim grudobranom i puškarnicama na obrambenoj liniji Lapat. Ovdje je bilo naj podesnije vršiti napade, jer se teren nalazio u ravnini.

Od II.-III. bunkera isto su korišteni zidovi oko parcela. Na tim zidovima uzidane su puškarnice. Jednim je dijelom bilo izvršeno ukapanje prema ždralima i Vrbi. Za liniju obrane preko Šanca do bunkera III korišteni su zidovi parcela.

Od III. bunkera, kod kuće Jandre Dadića (Kovača), do IV. bunkera korišteni su zidovi ispod kuća na međama vrtova, do kuće ud. Kaje Dubravac. Od kuće Dubravčeve obrambena linija išla je ukopanim jarcima do četvrtog (IV.) bunkera kod kuće Ivića Begića. Ova je obrambena linija imala križnu vatru kroz Gemić dragu ( križana vatra sječe se pod kutom 90 stupnjeva).

Od IV. bunkera do bunkera I - Gradina, obrana je presjecala cestu, dalje je išla zidom ispod čitaonice, kuće Matijašice Krznarić, prelazila put kod kuće Mile Sertića (Šironje), dalje išla ogradnim zidom okućnice Kukana Sertića, zidom vrta plovanije, te se povezala dvorišnim zidom kvartira (sučevog stana) i povezala se s Gradinom.

Obrambeni sustav Udbine predočljiv je i vidljiv na Karti obrane Udbine, predočeno topografskim znakovima koji se čitaju, pa se dobiva slika prostora.


Udbina – Prikaz obrane 1942. godine
Klikni na fotografiju da se poveća

Ekonomske prilike u Udbini

Zasijane su male površine krušarica zbog ratnih prilika, što ozbiljno potresa ova područja. Ekonomska situacija na ovim prostorima postala je zabrinjavajuća. Male su zalihe osnovnih prehrambenih artikala potrebnih domaćinstvima i vojsci.

Na oskudne zalihe hrane došlo je 170 vojnih duša koje je valjalo prehraniti i bratski s njima sve dijeliti. Udbina živi spartanskom vojnom organizacijom; svi jednako i isto jedu. Kod naroda nije bilo problema ni socijalnih nemira.

Sve veze s Udbinom su prekinute, izvori informacija bili su slabi, može se reći da je Udbina bila u potpunoj izolaciji. Oskudne informacije dolazile su od pojedinih prebjega iz Podlapače u Udbinu. Bili su to Marko Perković i Mile Sertić.

Stravične pokolje četnici su izvršili u Čorcima, Toliću i Buniću.

Stanovnici tih mjesta, koji su preživjeli pokolj, našli su privremeno utočište u Podlapači. Iza Udbinskog pokolja ovo je drugi pokolj hrvatskog življa na Krbavi. Što možemo zaključiti? Ovo nije slučajno već drugi genocid na području Krbave koji je izvršen nad Hrvatima !

U ovakvoj situaciji traženo je rješenje koje bi bilo presudno za opstanak Udbine. Zapovjednički strožer i Odbor za obranu Udbine us:vojoj zajedničkoj raspravi i vijećanju zaključili su da se treba tražiti pomoć u Gospiću, ekonomska i vojna.


Podjela odličja ispred stožera zapovjedništva Udbine godine 1942.
( Ventura Baljak, satnik – emigrant, braniteljima predaje odličje)

Izvršenje ovog zadatka palo je u dobrovoljno izvršenje Ivi Stošiću (Nadonji - Amerikancu) i Josi Cvitkoviću. U tajnosti su nestali i za njih se nije znalo. Bilo je i crnih misli. Mislilo se da su pali četnicima u ruke. Dobro su obavili posao u Gospiću i sretno se vratili u Udbinu.

Kada su išli za Gospić, nisu se svraćati u Podlapaču radi opreznosti, stroge konspiracije i tajnosti zadatka. Povratkom iz Gospića odsjeli su u Podlapači. za vjerovati je da su tada vođeni neki tajni razgovori o kojima se nije moglo ništa doznati. Povratkom iz Podlapače u Udbinu, došli su s jednom ženskom osobom po imenu Marija, koja je bila dalje na Udbini služavka kod obitelji Perege Žaje, prognanika iz Rebića.

Privremeno su smješteni u Podudbini, kod obitelji Ive Stošića (Amerikanca). Iza njihova plodnog dogovora u Gospiću pristiže pomoć Udbini u soli, streljivu, dostavlja se pošta zračnim putem - avionima "Bregejac" i "Potez".

Ove zadatke obavlja Tomo Stilin iz Tolića. U niskom letu avioni su kod mosta Gečet na Zelenom putu izbacivali pakete za navedene potrepštine. Ovo se nije pokazalo djelotvorno jer dosta je izbačene robe bilo uništeno, posebice streljiva. Treba se tražiti novo rješenje i izlaz iz ove situacije. Ovo je nagovještaj da će se na Zelenom putu izgraditi improvizirana zračna luka za potrebe Udbine. To će biti jedina veza sa svijetom i prometna arterija za dotok dobara.

Zeleni put dobiva veliko značenje u obrani Udbine. Započinje se s radovima za osposobljavanje piste za slijetanje i uzlijetanje zrakoplova. Radove izvode mještani sposobni za rad, a po programu Stožera obrane Udbine. Novačenje i rasprored izvršava Odbor obrane.

Započeti radovi su prekinuti jer je na Udbinu izvršen četničko-odmetnički napad.

Milan Marušić
Za forum priredile: LR i MD

Pravi domoljubi su pod zemljom (MD)
2. od 2
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!