CRO-eu.com
Srpanj 04, 2022, 13:10:39 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Vojska HOS-a u Udbini  (Posjeta: 3475 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768



« : Siječanj 02, 2010, 22:50:07 »


Vojska HOS-a (Hrvatskih oružanih snaga) u Udbini

Političko vodstvo Udbine u međuvremenu je uz pomoć pukovnika Tomislava Sertića (Barina), zapovjednika ustaške vojnice rodom iz Udbine, dobilo u Otočcu pješačko oružje za naoružanje mještana Udbine koji su bili vojno sposobni. Naoružanje se sastojalo od oko sto karabina, dvije lake strojnice, streljiva i nekoliko sanduka ručnih bombi.

U međuvremenu na Udbinu dolazi oružnički vod od 50 ljudi, pod zapovjedništvom natporučnika Božidara Ugljenovca, uočljivog muškarca s bradicom.

Isti taj vod raspoređuje se na straže i borbene položaje oko Udbine i određuju se stalne osmatračnice na Kalauri prema Cerskom gaju, a druga osmatračnica postavljena je na sjevernoj strani udbinskog groblja prema Tišmin Varošu i Jelićima. Treća osmatračnica bila je na Samaru, ispod kuće Ivića Begića, prema Majstorovićima.

Izviđalo se samo danju. Domaći mještani ušli su u sastav oružničkog voda, kao pričuvni sastav s mjesečnim primanjima, plaćom. Kome je to dopalo, smatrao se privilegiranim.

Po selima su organizrane mjesne straže s određenim zonama.

I. zona je imala prostore od Bićana-Rajkovića do Mesićevog Griča. Tu zonu vodi Mića Bićan. Noćna je straža na okupu u kući Joje Rajkovića (nova kuća), s ukopanim bunkerom na Rajkovićevom Griču, iznad benta udbinskog kupališta.

II. zona je išla od kuće Rajkovićevih, a završavala je kod kuća Šutija (Decarina Ante). Noćna je straža na okupu u staroj kući Luke Mikulčića (Francuzera). Tu stražu vode Luka Mikulčić i Ivčić Marušić, s ukopanim bunkerom iznad kuća Mesićevih[/b] na oštrom zavoju između cesta kod odvojka za Točak. Ovaj bunker ima ugrađene puškarnice. Drugi je bunker na Sertićevom griču. Bunker s puškarnicama mogao je primiti deset boraca. Puškarnice su bile usmjerene prema groblju i Mesićima.

III. zona imala je prostor od kuća Šutijinih do kuća Doganovih (Firaunovih). Noćna je straža na okupu u kući Osmanović kod Gečet mosta. Tu stražu vodi Ivan Krznarić (Grgica pandur) i Mile Antin.

IV. zona imala je prostor od Stošića do Blažanina. Noćna je straža na okupu u kući Marka Trtnja (Gluvana). Tu stražu vodi Ive Stašić (Nadonja Amerikanac ).

V. zona imala je prostor od Gajera-Ćujluka- Vrbe. Tu stražu vodi Ilija Tićek i Tomo Šušnjar. Noćna je straža na okupu u kući Luke Tićka.

VI. zona imala je prostor Mutilić, od Vrbe (Krmpotići) do Cvitkovića.
Noćna je straža na okupu u kući Marka Barkača i Lukice Vrbanca.

Zadaća straže je bila da, kao Narodna zaštita, obavlja ophodnju kroz sela, uzbunjuje i odvraća odmetničke grupe oružjem. Stražarila su dva čovjeka naoružana karabinima s kutijom metaka.

Ophodnja je počinjala navečer u 20 sati i trajalo je po dva sata do 6 ujutro. Ophodnju je činilo hodanje kroz selo u određenoj zoni, prisluškivanje i osmatranje pojedinih područja koja su povoljna za privlačenje odmetnika-četnika. Naročito se pazilo kako se ponašaju psi u noćnoj tišini. Lavež pasa bi uzbunjivao i skrenuo pažnju ophodnji. Bez obzira na vremenske prilike ophodnja je obavljala svoj zadatak.

U svim zonama bilo je problema s ljudstvom. Bilo je malo ljudi, pa je dolazio red na stražu svaku drugu ili treću noć. Počela se javljati i neispavanost. Kroz dan ljudi su imali poljoprivredne obaveze na polju, a noću straže. Najteže je bilo onoj straži koja se družila s pjevcima, to je gluho doba kada san najviše ovladava čovjekom i zatvara mu oči.

Poslije je potvrđeno da te straže nisu bile djelotvorne kod prvog napada. Bile su korisne vojnoj posadi Udbine da mirnije spava, jer su imali izbačene predstraže.

Udbinskoj posadi dolazi pojačanje domobranske satnije od četiri voda s lakim naoružanjem. Satnijom zapovjeda satnik Špoljarić i Leonar Grahdovac (Gumeni), pričuvni časnik, u civilu učitelj koji nije imao vojnog znanja i iskustva.

S tom postrojbom Udbina je imala posadu za obranu. Zapovjedničkim stožerom zapovjeda oružnički natporučnik Ugljenovac Božidar.
S ostalim vojnim dužnosnicima i političkim vodstvom Udbine postavlja koncepciju obrane i utvrđuje obranbenu liniju i fortifikaciju.

Milan Marušić

Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!