CRO-eu.com
Kolovoz 09, 2022, 02:21:16 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Spašavanje djece iz Udbine  (Posjeta: 3288 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Prosinac 29, 2009, 18:23:39 »


Spašavanje djece iz Udbine

Ratne prilike duboko potresaju Udbinu, posebice je došao do izražaja drugi napad kad je Udbina bila pred padom. Treći napad, koji je Udbina očekivala, bio je pitanje vremena. Pretpostavljalo se da će se to dogoditi u zimskom razdoblju, kada je Udbina u potpunoj izolaciji i odsječene zračne veze, kojom je bila povezana s Bihaćem, odakle je pristizala vojna i materijalna pomoć.

Tijekom drugog napada, koji je bio žestok i dugotrajan, s djecom je bilo vrlo teško. U danonoćnim borbama djeca srednje dobi činila su velike probleme svojim nemirom, vikanjem, plačem, zapomaganjem izazivanjem očeva ili braće koji su izginuli u borbama Udbine. Tješenje majki ili baka bilo je bezuspješno, jer su i same trpjele strah pred smrću, koja se nadvila nad njih. Ostvaljene su poruke četničkih komunista nakon izgubljene druge bitke za Udbinu, da će sljedećim napadom Udbina biti osvojena: "Tada neće ostati živa ni mačka!"

Te su riječi ušle duboko u uši i srca svakog Udbinjana. Sve se svelo na opstanak golog života svih na Udbini. U takvoj situaciji uslijedilo je i vijećanje Stožera obrane i Odbora obrane Udbine da udbinsku djecu treba spasiti od mogućeg genocida i pokolja koji prijeti. Zaključeno je da se djeca iz Udbine u dobi od pet do četrnaest godina evakuiraju.

Kada se došlo s tim prijedlogom do roditelja, bilo je vrlo teških trenutaka pri uvjeravanju roditelja da je to za dobrobit njihove djece. Mnogi su roditelji htjeli dijeliti zajedničku sudbinu sa svojom djecom: "Neka zajednički izginemo"! Roditelji bez djece ili djeca bez roditelja ostaju osakaćena bića kroz daljnji život.

Dogovori između roditelja i Odbora za obranu Udbine trajali su dugo. Popis se mijenja i dopujava kako sazrijevaju razmišljanja roditelja. Bilo je i slučajeva da su dječaci od petnaest godina bili na popisu za evakuaciju, a bili su sposobni za obranu Udbine. Njihovi vršnjaci (jargani) uključeni su u obranu Udbine kako je rečeno u zapovijedi stožera: "Od petnaest do sedamdeset godina". Svatko je imao svoj zadatak i dužnost u obrani. Ta je borba u cjelini borba za opstanak Udbinjana i Udbine.

U Bihać će zrakoplovima Nezavisne Države Hrvatske biti evakuirano 350 djece, muške i ženske. Cjelovit popis djece ne postoji, već je formiran prema sjećanju tadašnje djece koja su bila u Bihaću. Danas su to zreli ljudi. Navest ću djecu poimence.

Stipe Bićan, sin Mile,
Stipe Sertić,
Mirko Sertić, sin Ilije,
Ivica Sertić, sin ilije,
Dragica Sertić, kći Ilije,
Stipe Sertić, sin Džame,
Ivica Mesić, sin Ivana (Rođenkina),
Luka Dogan, sin Martina,
Stipe Dogan, sin Martina
Milka Cvitković, kći ilije (Rozike),
Anka Cvitković, kći Ilije (Rozike),
Mare Cvitković, kći Ilije (Rozike),
Ive Cvitković, sin ilije (Rozike),
Marko Cvitković, sin ilije (Popić),
Marko Cvitković,
Roja Cvitković, kći Tomića,
Mile Sertić,
Marija Sertić,
Nikola Sertić, sin Ivana (Ćivana)
Joso Sertić, sin Ivana (Ćivana),
Mile Sertić, sin Milana (Šolina).

U pratnji udbinske djece bile su dvije žene: Milka (Maća) Bićan, žena Mile i Mare Crnković. Može se pretpostaviti da je bilo još žena pratilja. Ostale su nepoznate.

Za djecu Udbine ovo će biti još jedna izgubljena školska godina. Žene pratilje bile su i majke s djecom (Mika-Maća Bićan bila je sa sinom Stipom i kćeri Ankom). Dužnost im je bila voditi brigu i praviti red medu djecom. Svakako nezahvalna dužnost, još veća odgovornost pred roditeljima djece koja napuštaju Udbinu.

Milan Marušić
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!