CRO-eu.com
Listopad 01, 2022, 23:57:11 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Vijesti  (Posjeta: 3224 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Listopad 20, 2010, 12:15:42 »


Čovjočja okostnica nadjena poslie četiri godine

U sriedu 3. siječnja posla poglavarstvo obćine u Skradu kr. kot. sudu u Delnice prijavu, da je obćinski lugar, tjerajuć srnu na skradskom briegu pod željeznićkom postajom prema Brodu, na vrh briega naišao na čovječju lješinu i uz tu revolver. Lugar, netaknuv se ničesa, pohiti izvjstiti obć. poglavarstvo, koje posla prijavu u Delnlce. Sud je ustupio odmah prijavu kr. padžupaniji, koja izasla na mjesto podžupanijskog fizika dr. Riegera i činovnika Mudrovića.

Došav povjerenatvo pod. upitni brieg, smišljalo je, kako li da se popne goro, jer je to strmina jedna od najvećih. Ipak upiruć se o pratnju, sastojaću se od nekoliko seljaka, doprieše poslie nekoliko sati do vrška na mjesto, gdje je lješina nadjena. Ali imadoše što i vidjeti. Sama okostnica, bez ikakva traga obuće, a uz desnu ruku ravolver sa tri naboja, dočim tri bijabu izpražnjena.

Pregledavajuć liečnik okostnicu, spazi u lubanji još nešto moždjana, u kojih nadjoše zrno iz revolvera. Ukloniv rovolver, naidješe na komadić plavog sukna, koj ima biti, zaklonjen od revolvera, čestica kaputa.

Malko podalje zaklonjen nadjoše komadić lakirane kože od cipela, a odmah zatim zlatno puce od košulje. Pošto je lješina ta sama okostníca, a drugi tragova neima, to se još za sada nezna, tko je bio taj nesretnik. Po nadjenih znakovih drži se svakako, da je bio odličniji i samoubojica.

Liečnik konštatira, da je do četiri godine, što se je nesretnik ustrieliti morao, u doba dakle, kad je radnja na željeznici karlovačko-riečkoj svršavala. Na toj željeznici bijaše više svake ruke podpodozetnika, od kojih su riedki s poduzećem sretno izašli, a dogadjalo bi se češće, da bi se takovim preko noći trag zameo, a medju radnici i ostalimi govorilo bi se: pobjegao je! Po ovih okolnostih obćenito se u okolici gorskog kotara drži, da je i nesretnik jedan od onih mnogih, preko noći izginulih podpoduzetnika i to Talijanac, pošto od stranih podnzatnika bijahu sami Talijanci. Dobro do dakle učiniti dotična oblast, da slučaj ovaj oglasi i u  talijanskih novinah, nebi li se doznalo, tko je bio isti, i radi predmnjeva, da jošte živi, uklonila kakove neizvjestnosti

Primorac 1877.

______________________
Na rijčkoj pruzi radilo je u toku ljeta 1872., 23 000 domoćih, francuskih i talijanskih radnika. Minerske radove na otvorenoj pruzi i tunelima preuzeli su Talijani (Piemontezi) i Francuzi. Kada je u ljeto 1870. Godine započeo francusko-njemački rat, mnogi francuski radnici su napustili prugu, što je u znatnoj mjeri usporilo građevinske radove. (MD)


Pruga Skrad - Rijeka
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!