CRO-eu.com
Lipanj 04, 2020, 05:23:43 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Krvavi Božić u Zagrebu god. 1396.  (Posjeta: 3193 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Rujan 24, 2009, 16:30:33 »


Iz burne prošlosti Zagreba

Krvavi Božić u Zagrebu god. 1396.Klikni na fotografiju da se poveća

U dugotrajnim borbama izmedju gradjana Griča i Kaptolaca koje su potrajale puna četiri stoljeća, najteže razdoblje pada u vrieme iza smrti kralja Ljudevita g. 1382. Protiv Ljudevitove nasljednice, kraljice Marije, koja je bila zaručena za Sigismunda, vojvodu brandeburgžkog, kasnijeg kralja, digla se je u Hrvatskoj nezadovoljna stranka pod vodstvom biskupa Pavla Horvata, uz kojeg su pristajali brojni velikaši i plemići.

Ta stranka proglasila je kraljem Karla Dračkoga,. pa je tako došlo, do ljute borbe izmedju pristaša kraljice Marije i onih kralja Karla Dračkoga.

Gradska obćina i grički gradjani pristali su uz Kraljicu Mariju te su na nalog kraljice majke Jelisave navalili na biskupski dvor, ali bez vidnog uspjeha. Do ponovog neuspjeha došlo je god. 1387. kad su Gričani uspjeli sa svojim napadajima na Kaptol, te su tom prigodom uništili i odnieli drvenu ogradu kaptolskih utvrda.

Nikola Goranjski mladji, uspio je g. 1388. suzbiti protivnike kralja Sigmunda i ugušiti pokret nezadovoljenika, ali time nisu prestala stara neprijateljstva izmedju Griča i Kaptola.

Tako je 4. studenog 1391. došlo do napadaja Kaptolca na gradsko selo Kraljevac, koji su tom prigodom spomenuto selo temeljito opljačkali. K tome je došlo do pooštrenja sukoba izmedju gradskih obćina i biskupa zbog desetinske šestnaestine, koja je pripadala gradskoj obćini, a biskup je sebi pridržao. Zbog toga zahtjeva gradske obćine, biskup je dao na sam badnjak g. 1391. udariti lumbardama na gradsku utvrdu.

Došlo je do smirenja ali nakon tri godine buknuše opet sukobi u još jačem obliku nego ikada prije.

Nakon poraza ugarsko-hrvatske vojske kod Nikopolja, došlo je ponovo do djelatnosti Sigismundu protivne stranke, jer se nije zapravo znalo, da li je kralj pao u bitci ili je ostao živ.

Ponovo je došlo do otvorenog neprijateljstva izmedju Gričana i Kaptolaca, te potnji na dan 17. prosinca 1396. na znak zvona stolne crkve navališe naoružani i pod vodstvom kaptolskih kanona na gradsko područje, a poglavito na Njemačku i Šoštarsku ves, gdje, počiniše mnogo čuda i pokore.

Prema zapiscima ljetopisca kod te navale bilo je mnogo gradjana zarobljeno, pobijeno i orobljeno.

Grički gradjani potaknuti vapajem jadnih stanovnika, koji su stradali uslied kaptolskog napadaja, ubrzo se okupiše, te uz zvonjavu zvona s crkve sv. Marka, i s razvienim zastavama ponavališe snagom oružja na Kaptol, gdje udariše na kanoničke i prebemdarske kuće, oplieniše i na koncu zapališe.

Ni to im nije bilo dosta, nego navališe i na samu stolnu crkvu i biskupski dvor, ali tu su bili slabije sreće. Odatle odoše u franjevački samostan, tamo pohvataše sklonjene bjegunce, koje dielom, odvedoše u zaronljeništvo, a dielom ih pobiše. Kao krunu svoga poduhvata Gričani izvedoše napadaj lumbardama na samu katedralu i cieli Kaptol.

Kao odmazda za ovaj napadaj, usljedio je već sutradan veliki napadaj kaptolaca pod vodstvom kanonika i opet uz zvonjavie velikog zvona, na gradske mlinove, koji su opljačkani i spaljeni.

Nisu bolje prošla ni gradska sela Gračani, Dedići i Černomerac, koja su temeljito opljačkana i popaljena, a nakon toga udariše Kaptolci opet lumbardama na gradsku tvrdju. Ni to nije bilodosta, nego Kaptolci navališe na gradsku obćinu i na sam Božić, je kod Manduševca, orobiše gradjane i učiniše mnogo zla. Pa čak i na žene nasrnuše.

Ti napadaji nastavili su se istom žestinom i bezbriznošću i na drugi i treći dan Božića.

Vrhunac neprijateljstva dosegao je napadaj Kaptolaca na gradsko groblje na samu staru gradinu, kada su napali podgradsko groblje kod crkve sv. Margarete (današnja Hrvatska pravoslavna crkva) razkopali grobove i lješine razbacali. Jadni gradjani zbog ovih grozota bili su duboko preplašeni i zgražali su se radi nečuvenih nedjela osobito u pogledu oskrvnjenja mrtvaca.

Kad sve to nije pomoglo, i kad su gradjani zakonitim putem tražili zadovoljštinu, crkvena oblast je sama odkrojila pravdu, na taj načinda je u ponedjeljak po Besjavljenju cielu grazdsku obćinu izopćila a da mjera bude potpuna istoga dana navališe ponovo na Kaptol na gradsko područje i opljačkaše ga. I.A.

Izvor:
   
Iz privatne zbirke Marice Draženović
Hrvatski Krugoval, 1. studenog 1942.
Godina II. Broj 144
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!