CRO-eu.com
Svibanj 30, 2020, 11:17:55 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Mjestopis Krivoga Puta - Enver Ljubović  (Posjeta: 3255 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Rujan 07, 2009, 19:54:53 »


Konačno!

Konačno držim u rukama knjigu profesora Envera Ljubovića "Mjestopis Krivoga Puta". Ovaj pregled povijesti Krivoga Puta prvo je takvo djelo iz pera jednog velikog poznavatelja Like.

Njegova knjiga moći će poslužiti kao priručnik za istraživanje povijesti i za rodoslovce.

Ljubovićev pristupačan stil, njegove brojne ilustracije, preglednost i uvid u pojedina zbivanja i obitelji Krivoga Puta čine knjigu posebnom i jedinstvenom.

MaricaNAJNOVIJA ZAVIČAJNA MONOGRAFIJA
"MJESTOPIS KRIVOGA PUTA",

Autora Envera Ljubovića, profesora povijesti  iz Senja.

MJESTOPIS KRIVOGA PUTA

Seobe Primorskih Bunjevaca-Krmpoćana, pregled kratke povijesti Krivog Puta, krivoputska prezimena, imena i nadimci, naselja i stanovništva, škola, Župa, stradanja Krivopućana u ratovima, stvaralaštvo i poznati Krivopućani.

PREDGOVOR

U Krivoputskom mjestopisu, zavičajnoj knjizi, autor piše o seobi Bunjevaca-Krmpoćana, daje kratak pregled povijesti Krivoga Puta kroz različita povijesna razdoblja, navodi popis s objašnjenjima svih prezimena i nadimaka po prezimenima i zaselcima. Posebice piše o stradanjima Krivopućana u Drugom svjetskom ratu i poslije rata u razdoblju od 1941. do 1947. godine, zatim piše o narodnom stvaralaštvu i na kraju navodi životopise poznatih Krivopućana. Autor je tragao za informatorima te se služio njihovim iskazima, odnosno usmenim svjedočenjima o pojedinim događajima, osobama i zaključcima. Korištena je sva dostupna relevantna literatura i izvori koji su dosta oskudni za Krivi Put, pa je autor u svome radu dosta koristio izjave pojedinih kazivača koje je kasnije uspoređivao s povijesnim dokumentima.

Vrijednost je knjige u tome što je po prvi put na jednom mjestu objavljen popis svih obiteljskih nadimaka koji danas postoje i koji se koriste u svakodnevnom govoru, a svi su nadimci povezani s prezimenima i svrstani pod različita naseljena mjesta krivoputskog kraja.

Navedena su i sva prezimena, ukupno 13, s

Kratkim objašnjenjima o podrijetlu, naseljavanju i raseljavanju mnogobrojnih krivoputskih rodova u različite krajeve. Dosta su zanimljivi podatci odepopulaciji krivoputskog područja i kretanjima broja stanovništva kroz različita povijesna razdoblja. Neke obiteljske grane pojedinih krivoputskih obitelji, odnosno prezimena su za različite zasluge, posebice vojničke, promaknute u plemićki stalež pa su u knjizi navedeni njihovi grbovi s opisom. Posebno je ilustrativan popis svih žrtava rata, ukupno 247 poginulih, a od toga je civila 102, što svjedoči o brutalnosti i ideološkoj zaslijepljenosti i ljudskoj isključivosti tijekom Drugog svjetskog rata i nakon rata.

Navedene su mnogobrojne već zaboravljene pjesme koje su se pjevale u različitim prigodama te su na taj način otrgnute od zaborava. Na kraju knjige autor je naveo nekoliko poznatih Krivopućana, među kojima ima i gospodarstvenika, književnika, svećenika, političara i časnika Hrvatske vojske.

Krivi Put je nakon rata bio u svakom pogledu zapostavljen jer nije bilo gotovo nikakvih ulaganja u gospodarske subjekte i infrastrukturu pa se veliki broj Krivopućana iseljava u Senj i razvijenija industrijska središta u Hrvatskoj. Depopulacija krivoputskog prostora vidljiva je na svakom koraku jer su mnogobrojna sela opustjela i zarasla u korov, ali je vidljivo da se u zadnje vrijeme ljudi povremeno vraćaju i obnavljaju svoje starine.

Nastojao sam na znanstveno utemeljenim činjenicama skrenuti pozornost na istraživanje zavičajne povijesti te napisati popularnu knjigu, prihvatljivu širem čitateljskom krugu iz svih slojeva pučanstva, a za one zahtjevnije čitatelje naveo sam na kraju knjige vrela i korištenu literaturu na temelju čega mogu proširiti svoje spoznaje. Nije zadaća povjesničara davati nikakve prognoze za budućnost nego na temelju relevantnih povijesnih vrela i leterature objektivno prikazati povijest.

Posebnu zahvalu dugujem mnogobrojnim kazivačima, bez kojih, dakako, ne bi bilo ove knjige jer su mi oni bili glavna informacija za one spoznaje za koje nema relevantne literature i izvora.

Zahvaljujem djelatnicima Gradskog muzeju Senj koji su mi ustupili stare fotografije Krivoga Puta. Također zahvaljujem svim sponzorima koji su pomogli novčano da ova knjiga ugleda svjetlost dana.

Autor knjige Enver Ljubović, prof.

Iz knjige " Mjestopis Krivog Puta", str. 224.-225.

Hrvatski branitelj Damir Tomljanović Gavran


Stožerni brigadir
Damir Tomljanović Gavran

Tomljanović Ivana Damir Jukin "Gavran", r. 18. travnja 1968. u Senju, a poginuo 17. veljače 1994. godine pri obilasku postrojba na Tulovim Gredama na Južnom Velebitu kao pukovnik HV u prvoj gardijskoj brigadi "Tigrovi".
Školuje se u Senju i Zagrebu. Pristupa postrojbi za posebne namjene MUP-a u Rakitju kraj Zagreba te napreduje do zapovjednika bojne 1. gardijske brigade Tigrovi. 26. srpnja 1994. u Šepurinama kod Zadra. Predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman otvorio je

Obučno središte gardijska desantnog pješaštva "pukovnik Damir Tomljanović Gavran". Posmrtno unaprijeđen 27. svibnja 1994. u čin brigadira, a nešto kasnije, također posmrtno dobiva čin stožernog brigadira.

Odlikovan je posmrtno mnogobrojnim odlikovanjima: Grb grada Zadra, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, Redom Petra Zrinskog, Redom kneza Domagoja, Redom hrvatskog trolista i Spomenicom Domovinske zahvalnosti. Njegova ratna priča počela je još 1990. godine kada je bio među prvim dragovoljcima te se nastavila na mnogim hrvatskim bojištima. Bio je jedan od najvećih i najpoštovanijih zapovjednika u 1. gardijskoj brigadi Tigrovi. On je svojom hrabrošću pokazao kako se voli, brani, stvara, i čuva domovina.

Njegovo ime je upisano u povijesne stranice stvaranja hrvatske države, za koju su naši najbolji sinovi dali život. Bio je samozatajan, istinski domoljub, a povrh svega čovjek kojega su cijenili njegovi suborci, pa će njegov lik ostati ponos svih Bunjevaca njegova Krivoga Puta.

Iz knjige " Mjestopis Krivog Puta", str. 151.


Marija Prpić o njezin suprug koji se vratio iz SAD

* * * * *

IMPRESUM KNJIGE:
Autor: Enver Ljubović, prof.
Nakladnik: Senjsko književno ognjište
Biblioteka: Koralj
Lektura: Branka Prpić, prof.
Grafičko oblikovanje naslovnice i prijelom teksta: Vinko Brozinčević
Tisak: Tipomat d. o.o.,  Staro Čiče, Habdelićeva 70, 10419 Vukovina

Tvrdi uvez, format B5, oko 300 stranica teksta i preko 100 fotografija u koloru, zemljovida i drugih slikovnih priloga.

Cijena knjige je 150, 00 kuna i jedino se može naručiti pouzećem  izravno kod autora knjige Envera Ljubovića, V. Čopića 1, 53270 Senj.

Knjigu možete naručiti pouzećem na  brojeve telefona: 053 882189, tel./faks 881141, mob: 091 2882189 ili putem  Interneta na e-mail adresu enver.ljubovic@gs.t-com.hr.
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.20. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!