CRO-eu.com
Lipanj 17, 2019, 07:11:09 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Pula - Mornaričko spomen groblje  (Posjeta: 9331 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7767« : Srpanj 23, 2009, 17:04:44 »


Mornaričko spomen groblje u Puli

Mornaričko groblje podignuto je odlukom cara Austro-Ugarske monarhije iz godine 1849. Ukupna površina groblja je 22.039 qm, a prvobitno je namijenjeno ukopu oficira i vojnika Austro-Ugarske monarhije.

Kasnije su tu ukopavani vojnici talijanske i drugih vojski. Od 1918. bile su zabranjene sahrane na tom groblju, samo za vrijeme II. Svjetskog rata bilo je dozvoljeno pokopavanje i ostalih građana. Zadnja dozvola – iznimka – dodijeljena je1956. obitelji k.u.k. poručnika Dagoberta Müllera von Thomamühl, izumitelja plovila na zračni jastuk.1  

Ukopani su vojnici i civili raznih narodnosti: Hrvati, Srbi, Crnogorci, Talijani, Austrijanci, Česi, Slovenci, Madžari, Nijemci, Englezi, Francuzi i Turci.

Na groblju se nalaze komemorativna obilježja Austro-Ugarskih vojnika iz I. sv. rata, talijanskih i njemačkih vojnika iz II. sv. rata te spomen obilježje borcima NOB-a i žrtvama palim u II. sv.ratu.

Odlukom od 27. 10. 1960. proglašeno je za spomen groblje, te se na njemu više ne vrše ukopi. Generalnim urbanističkim planom metodologijom pristupa te izvedbom očuvala se autohtonost prostora sa urbanističko-arhitektonskog, hortikulturnog, spomeničkog i kulturološkog aspekta.

Najveća skupina čempresa na ovom dijelu Jadrana daje ovom groblju i gradu Puli posebno obilježje.
_______________________________________________
1  02.09.1915 bio je prvi potpuno funkcionalni test. Plovilo izumitelja Dagobert Müller von Thomamühl bilo je dovršeno u 1915., a od 3. listopada 1915. testirano da bi već krajem 1916. kao "neprikladano" bilo otkazano. MD


Der Marinefriedhof wurde durch die Entscheidung des österreichisch-ungarischen Monarchen aus dem Jahre 1849. errichtet.

Gesamtfläche des Friedhofs beträgt 22.039 qm, ursprünglich war er für die Beisetzung der Offiziere und Soldaten der österreichisch-ungarischen Monarchie vorgesehen.

Später wurden hier Soldaten der italienischen und anderer Armeen beigesetzt. Doch kurz vor Ende des II. Weltkrieges und in der Zeit danach beerdigte man hier auch Zivilpersonen. Soldaten und Zivilisten unterschiedlicher Nationalitäten wurden hier beigesetzt: Kroaten, Serben, Montanegriner, Italiener, Österreicher, Deutsche, Engländer, Franzosen, Ungarn, Slowaken und Türken.

Auf dem Friedhof befinden sich komemorative Denkmäler österreichisch-ungarischer Soldaten aus dem I. Weltkrieg, italienischer und deutscher Soldaten aus dem II. Weltkrieg sowie Grabsteine für die im II. Weltkrieg gafallenen Opfer und NOB- Kämpfer.

Mit dem Beschluß vom 27. 10. 1960 wurde er zum Gedankfriedhof ernannt und Beisetzungen wurden nicht mehr durchgeführt.

Durch den generellen urbanistichen Plan, die Methodologie vom Zugang und der Ausführung hat sich die Autochtonie des Raumes aus urbanistisch-architektonischem, hortikulturellem Aspekt bewahrt.

Die, in diesem Teil Adrias, größte Ansammlung von Züpressen gibt diesem Freidhof und der Stadt Pula die Note der Einmaligkeit, Individualität und Sehenswürdigkeit.


Popis pokopanih u Puli

Anette Novak
Hugo Sladeczek
Alexander Milošević
Paula von Pott
Paul von Pott
Famiglia Gelletich
Valentin Krisnonic
Faustinus Johann Rebrović
Emil Palese Edler von Grettaberg
Stanislaus Graf Soltyk
Frantšek Koucky
Ljubomir Kraus
Vladimir Kraus
Leopold Srb
Hugo Lachartinger
Jelislava Basta

Thomas Čoko
Eduard Škornjak
Guido Tamburin
Mathias Marinković
Kate Marčić
Julia Sedlaček
Ana Dekustonzi (?)
Ana Saitz
Alexander Rukavina, Gospić
Amilia Zizirich
Maria Zeltner
Elena Cervelj
Nicolaus Bezzerich
Eduard Szem
Richard Mitis Banfielo
Maria Theresia Banfielo

Wilhelm Hacker
Josef Brozina, Crikvenica
Carl Freiherr von Imhoff
Wilhelm Schwihlik, Pula
Emil Fath
Hektor Račić
Friedrich Krowar
Victor Oscar Zubrzycki
Richard Lerch
Josef Adlassnic
Filipovich Paolo
Filipovich Ernesta
Bruno Rium von Hübner
Adelbert Mikosch
Adolf Ulrich
Fany Musil
Franz Schaitner
Alois Zarli
Anton Panzner
Paula Panzner
Tomasina Šikić
Famiglia Donatić
Georg Philipp
Josef Felix
Johann Mikosch

Elisabeth Rischawy
Wenzel Müller von Thomammühl
Pauliene Müller von Thomammühl
Dagmar Müller von Thomammühl
Dagobert Müller von Thomammühl
(26. 06. 1890. - 10. 01.1956.)

Autor: Marica
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7767« Odgovor #1 : Srpanj 23, 2009, 17:09:47 »Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7767« Odgovor #2 : Srpanj 23, 2009, 17:11:36 »


Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7767« Odgovor #3 : Srpanj 23, 2009, 17:19:56 »
Foto: Dikky van Waardenberg

Vidi > Hrvatske luke i mornarica
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7767« Odgovor #4 : Kolovoz 04, 2009, 08:35:46 »


Historija na grobovima

Povijest mornaričkog groblja gdje je isprepletena povijest Pule
u toku posljednjeg stoljećaČlanak o Mornaričkom spomen groblju iz Glasa Istre iz 14.6.1957. god.

Na brezžuljku što kod Verude dominira svojim položajem rajon Barake i sa suprotne strane borovu šumicu Zelenike, leži već jedno stoljeće, a vrlo vjerovatno i više, pulsko Mornaričko groblje. Povjetarac s mora savija vrhove vitkihzimzelenih čempresa, šuštaju stare palme. Rascvjetane ruže daju još veću živost općem zelenilu. Tu je isprepletena povijest Pule u posljednjih sto godina. A tihi stari i posivjeli grobovi znaju pričati posjetiocu, mnoge i mnoge epizode iz te historije ... Između trokuta stvorenog od tri ogromna čempresa, pored zida što zaokružuje groblje, stoji jedan grob bez križa, kojem je vrijeme već dalo tamnosivu boju. Na groblju dvojezični napis kaže, da ovje počivaju mornari František Koucky. Porijeklom Čeh, i Ljubomir Kraus, po narodnosti Jugoslaven, strijeljani 11. svibnja 1918. To je mala epizoda borbe za slobodu. Bivši mehaničar iz Zagvozda, u Dalmaciji, i mornarički vodnik iz Čehoslovačke, organizirali su zavjeru na torpiljaci od 250 tona, na kpjpj su bili ukrcani zajdeno sa još 32 člana posade, i nastojali da otmu brod i odu s njime iz Pule zapadnim saveznicima. Ono što je bilo uspjelo jednoj grupi od sedam mornara, među kojima su bila četiri Jugoslavena, koji su pobjegli s jednom torpiljarkom od 110 tona iz Šibenika u Porto Recanti, kod Ancone, nije uspjelo Kouckyu i Krausu. Jedan član posade je izdao njihove namjere i bili su uhapšeni. U onim danima jedinice austro-ugarske mornarice, a u pulskoj luci napose, bili su pod snažnim dojmom Oktobarske revolucije i bune mornara u Boki Kotorskoj. Austro-ugarski rukovodioci, sjećaju se vrlo dobro generalnog štrajka što je u Puli izbio u siječnju 1918. godine i solidarnosti mornara sa štrajkašima, bili su smjenili dotadašnjeg komandanta flote, viceadmirala Maksimilijana Njegovana i postavili na njegovo mjesto onog po zlu čuvenog Horthy-a, koji će kasnije rukovoditi bijelom kontrarevolucijom u Mađarskoj. Horthy je odmah uveo oštri kurs, politiku zastrašivanja i čvrste ruke. I kada su Koucky i Kraus dospjeli u njegove ruke, naredio je, da ih se odmah strijelja, pa je egzekucija izvršena u subotu 11, svibnja 1918. godine u 17 sati u dvorištu Mornaričke kaznione u prisustvu samog Horthya i članova Štaba flote.


U tom groblju, gdje počivaju i junaci borbe za elektromlin, koji se danas zove "3. januar", i gdje se mogu vidjeti skromni grobovi 11 žena poginulih 3. veljače 1916., kada je oko 14,15 sati eksplodiralo tadašnje skladište municije Dugauvala (muškarci, oko šezdesetak njih, koji su našli smrt istom prilikom, pokopani su malo dalje, odvojeno), našli su posljednji počinak tokom ovih posljednjih sto godina i Francuzi i Englezi, Turci i Arapi, Muslimani i Španjolci, Nijemci ... I tu, šetajući se travom pokrivenim stazama, mogu se vidjeti odrazi tadašnjeg društvenog uređenja, odnosno podijela društva u klasama.

U groblju, kao u "Marine Kasino", gdje se pravila kruta razlika čak među vojnim rukovodiocima (postojali su admiralski, generalski, oficirski i podoficirski stolovi) bila su posebna mjesta za bogate, a posebna za siromahe. A ta podjela je važila ne samo onda kad drugačije nije moglo biti, kao u slučaju, recimo, kontraadmirala Janka Vukovića , prvog komadanta jugoslavenske flote, koji je potonuo zajedno sa već tada jugoslavenskim brodom "Viribus Unitis", nego i kada se to moglo. Danas, groba komandanta Vukovića više nema u pulskom groblju: postoji jedino spomen ploča, podignuta "in memoriam" od njegove žene. Mornari iz "Viribus Unitisa", koji su poginuli s njim, pokopani su pod skromnim križevima od armiranog betona ...

Jednom prilikom u mjestu zvanom Podstinje, trebalo je isprobati novi tip austrijskog topa velikog kalibra. Probama je prisustvovao kontraadmiral Karl graf Lanjus, kome je bila dodijeljena i počasna straža od tri mornara: Čoko Homes, Eduard Škornjak iz Zagreba i Jakob Cure :Već kod prvog hica dogodila se katastrofa: strahovita eksplozija je raskomadala zajedno i kontraadmirala i mornare. Za prvoga je bio podignut monumentalni grob u "bogataškom dijelu" groblja, a članovi njegove počasne straže pokopani zajedno u dijelu "siromaha", gdje se danas jedva mogu čitati njihova imena ...
Završavajući taj naš neobični posjet, svratili smo u kuću čuvara groblja Rade Danila koji nam je stavio na raspolaganje debele i uredno vođene knjige umrlih, iz kojih je vidljivo da je to groblje bilo najčešće "posjećivano" 1918. godine. Tada, osim rata, harala je Pulom epidemija gripe, poznata pod imenom "španjolska groznica" pa je bilo na dan i do 30-35 umrlih osoba! "To je bila prava godina mrtvih" – rekao nam je čuvar groblja oprativši nas do željezne kapije.

V.Z.
Glas Istra, 15.06.1957.
Izvor: Sveučilišna knjižnica u Puli

* Prvi puta na internetu. Kopiranje za forume nije dozvoljeno.
 
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.20. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!