CRO-eu.com
Kolovoz 06, 2020, 00:28:17 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Kamenolom Vinkuran "Cavae Romanae ", općina Medulin  (Posjeta: 9639 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Srpanj 01, 2009, 11:33:20 »


BAŠTINA Međunarodna konferencija za proučavanje kamena u antici

Kamen od kojeg je izgrađena pulska Arena

Prof. dr. Vesna Girardi Jurkić u španjolskome gradu Tarragoni predstavila je rimski kamenolom Vinkuran pokraj Pule.

Antički spomenici

Boje prema želji naručitelja Kamen i mramor u izvornom obliku ima krasne nijanse boja od bijele (Vinkuran) do sivih i crnih boja (Egipat). S vremenom kamen dobiva sivu patinu, koja ga unificira, tako da su antički spomenici danas pretežito sivi. Medutim, antički kameni svijet, s obzirom na građevine i umjetnička djela bio je šaren, koloriran. Taj efekt bio je pojačan običajenim bojenjem kamenih površina građevina, skulptura i spomenika, ovisno o modnim trendovima i željama naručitelja. O bojanju mramora i kamena raspravljalo se na konferenciji jedan cijeli radni dan, tako da se može zaključiti da je i u Puli Slavoluk Sergijevaca na Portarati (Porta Dorata) bio obojen žuto-zlatnom bojom.

ISTRA ISTRIEN PULA Arco di Sergio-Porta dorata Incisione.Parigi 1780. Zlatna vrata, jedan su od najljepših antičkih spomenika u Puli. Podignut je u 1. st.p.n.e, a naslanjao uz gradska vrata Porta Aurea tako nazvana ili zbog bogatstva ukrasnog luka ili zbog pozlate vratnica. Vrata i bedem srušeni su početkom 19. stoljeća uslijed urbanizacije i širenja grada van bedema. Slavoluk je izgrađen u korintskom stilu s jakim helenističkim maloazijskim utjecajima u načinu i motivima ukrašavanja.
- Klikni na fotografiju da se poveća -

Nedovršene skulpture

U skupini hrvatskih znantvenika na konferenciji su posterima sudjelovali mr. Domagoj Perkić, koji je obradio rimske kamenolome kao mjesta proizvodnje sarkofaga i kamenih urni na južnoj granici Gornje Panonije, potom mr. Ivo Donelli, koji je u središte svoga znanstvenoga interesa postavio antičke kamenolome na istočnoj obali Jadrana s posebnim osvrtom na kamenolom Spliska na otoku Braču, dok je dr. Marija Buzov predočila temu antičkih kamenoloma u Hrvatskoj s naglaskom na tehnologiju vađenja kamena. Predavnja su pak u Tarragoni održale dvije hrvatske znanstvenice predstavivši kamenolom Cavae Romanae - Vinkuran pokraj Pule, rimske Pole, koja je poput Tarragone Augustov grad. Tako je prof. dr. Vesna Girardi Jurkić govorila o korištenju kamena iz toga antičkoga kamenoloma prilikom izgradnje amfiteatra u Puli. O primjercima nedovršenih antičkih skulptura iz vinkuranskoga kamenoloma izlagala je mr. Kristina Džin. Riječ je o skulpturi domine iz 1. stoljeća poslije Krista te o portretnoj glavi s dijademom s konca 1. i početka 2.  stoljeća.


ISTRA ISTRIEN PULA POLA Veduta generale Incisione.Parigi 1780
Klikni na fotografiju da se poveća

Kamenolom kao spomenik

Prof. dr. Vesna Girardi Jurkić navodi da Cavae Romanae – Vinkuran dosad, na žalost, nije bio poznat europskoj stručnoj javnosti, a još je manje uređen kao spomenik kulture i prirode. Zamišljeni projekti od 1983. godine nadalje nisu realizirani, jer ih je, kako kaže, onemogućio pluralizam interesa i nedostatak političke volje. "Zar smo zaista siromašni duhom? ", pita se naša sugovornica i dodaje da se "svi narodi u Europi i svijetu ponose svojim antičkim civilizacijskim stečevinama i uklapaju ih u nove suvremene kulturne i gospodarske tokove. Za takve projekte treba znanja, volje, ali i financijskih sredstva, koja se dobrim marketingom mogu dugoročno vratiti i udvostručiti. Riječju, i Vinkuran i Splisku trebamo brandirati ".


ISTRA ISTRIEN PULA POLA Anfiteatro & Citadella Incisione.Parigi 1780.
Klikni na fotografiju da se poveća

U svakom slučaju, nakon konferencije u Tarragoni u europskim znanstvenim krugovima nismo više samo "pietra d'Istria", kamen iz Istre, onaj od kojega je građena, primjerice, Venecija i koji se koristi i za obnovu toga grada od kamena i vode. Napokon smo, kako to izriče prof. dr. Vesna Girardi Jurkić, lokacija s imenom, poviješću i značajem - Cavae Romanae - Vinkuran kod Pule.

Živana Morić

Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #1 : Srpanj 01, 2009, 11:41:45 »


Porijeklo kamena Arene u Puli

Kamen ugrađen u Arenu u Puli dvojakog je karaktera, kako s obzirom na njegovo porijeklo, tako i njegovu funkciju kao gradevnog materijala, te petrografska i tehnitka svojstva. Jednoj vrsti pripada kamen ugrađen u vanjski plašt, a drugoj kamen ugrađen u unutrašnjem dijelu Arene.

U vanjski plašt Arene ugrađeni su kameni elementi, često veći od 2 m3, porijeklom iz antičkog kamenoloma u "Cava Romanae", danas aktivni kamenolom Vinkuran nedaleko Pule.

Kamen ugrađen u unutrašnjem dijelu Arene je manjih dimenzija, elementi su pločastog do prizmatskog oblika, porijekom iz bližeg okoliša Pule. Vanjski plašt Arene ostao je očuvan, jer u daljoj i bližoj prošlosti nije predstavljao "kamenolom" iz kojega bi se rušenjem uzimao kamen za gradnju novih zdanja u Puli.

U ležištu arhitektonskog kamena Vinkuran, približno 6 km od Pule, iz kojega su vađeni blokovi za gradnju plašta Arene, nalaze se u zapadnom dijelu antitki, danas napušteni kamenolom, te u istočnom dijelu antički i danas aktivni kamenolom. U oba kamenoloma vidljivi su tragovi antičke eksploatacije blokova, bez obzira na današnju eksploataciju.


Zemljopisni položaj antičkog kamenoloma "Cava Romana"
i najvjerojatnija ruta za transport kamenih blokova od mora
(isprekidana linija).
              Klikni na kartu da se poveća

Na osnovu današnjeg izgleda morfologije terena procijenjeno je da je u antičkim kamenolomima izvađeno približno 47.500 m3 blokova kamena i jalovine, što uz procjenjeni povoljni eksploatacijski koeficijent od 0,5 daje približno 23.750 m3 , blokova kamena različitih dimenzija.

Oba kamenoloma se nalaze u rudistnim vapnencima gornje krede (cenoman) koje je detaljno opisao T i š l j a r (1976).

Vapnenci  su petrografski determinirani kao rudistni coquina vapnenac, coquinit i mikrocoquinit. Nastali su razgradnjom rudistnih kolonija, te akumuliranjem i cementacijom fragmenata i detritusa rudista.


Najzastupljeniji kamen iz Istre je svijetlosmeđi onkolitni vapnenac
gornjokredne starosti, poznat pod nazivima Kanfanar, Bale, Krška ruža,
Valle, i najčešće pod općenitim nazivima Istarski žuti ili Giallo d’Istria

Coquina vapnenac ie izgraden od slabo sortiranih i nesortiranih, slabo zaobljenih fragmenata rudista i relativno velikih Chondodonta, s kalcitom u intraskeletalnom i intenkeletalnom prostoru.

Coquiniti su kompaktniji, bolje cementirani, sadrže mehanički abradirani i visoko sortirani debris rudista.

Mikrocoquiniti su okarakterizirani sadržinom visoko sortiranog i fino granuliranog rudistnog debrisa dirnenzija ispod 2 mm.

Sva tri tipa rudistnih vapnenaca izmijenjuju se vertikalno i lateralno, s time, da mikrocoquiniti i coquiniti dominiraju u donjem dijelu, a coquina vapnenci u gornjem dijelu ležišta.

Coquina vapnenci su danas na tržištu poznati kao vinkuran "fiorito" ili "travertino" a, coquiniti i mikrocoquiniti kao vinkuran "unito" ili "statuario".


Klesarski alat – lijevo: spremište za kamen s otvorenim podkrovljem zbog kamene prašine

1. od 2
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #2 : Srpanj 01, 2009, 11:55:54 »


Sva tri varijeteta vapnenaca ugrađena su u vanjski plašt Arene. Rudistni vapnenac vinkuran je ekstremno čista kalcitna stijena. S obzirom na sklop ležišta, bez naglašene slojevitosti i tektonike, znači bez izražene gustoće planarnih diskontinuiteta, praktički nema ograničenja dimenzija izvađenih blokova. To je svakako bio jedan od znatajnih elemenata u gradnji plašta Arene.

Naknadne izmjene manjega dijela elemenata u plaštu sastojale su se u izmjeni pojedinih blokova, ali i krpanja. U prvom slučaju odstupilo se pri izboru kamena od izvornog materijala, korišten je kamen drugih značajki. Krpanje elemenata narušilo je mjestimice vizuelni sklad plašta Arene.

Današnje rekonstrukcije na plaštu Arene izvodi poduzeće KAMEN iz Pazina, koristeći izvorni kamen iz ležišta Vinkuran, odnosno antičke "Cava Romane" Netom što je ugrađen, kamen se vizuelno ističe svojom bjelinom, ali će kroz relativno kratko vrijeme poprimiti svoju poznatu sivkastu patinu, time će se izgubiti vizuelne razlike novo ugrađenih elemenata od kamena ugrađenog u doba antike.

Branko Crnković
Rudarsko-geološko-naftni fakultet u Zagrebu

Klikni na fotografiju da se poveća

Klikni na fotografiju da se poveća

Klikni na fotografiju da se poveća

Klikni na fotografiju da se poveća

Klikni na fotografiju da se poveća

Klikni na fotografiju da se poveća

Klikni na fotografiju da se poveća

Klikni na fotografiju da se poveća

Klikni na fotografiju da se poveća

Klikni na fotografiju da se poveća

Fotografije: Hidderinus Dirk van Waardenberg (Dikky)
Kamenolom Vinkuran, općina Medulin, 27. 06. 2009.

Posebno velika hvala pripada gospođi Dagmari Sokolikova – Paolini, najboljem turističkom vodiću i poznavatelju istarske kulturne baštine.


Klesarski alat

2. od 2
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!