CRO-eu.com
Kolovoz 08, 2020, 00:14:18 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Maslenica  (Posjeta: 8092 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Svibanj 02, 2009, 08:10:47 »


Obilježavanje 16. obljetnice "Maslenice"


ZADAR - U sklopu obilježavanja 16. godišnjice vojno-redarstvene oslobodilačke operacije "Maslenica" u Kašiću u zadarskome zaleđu položeni su vijenci pokraj velikoga spomen-križa podignutoga 1996. u čast poginulim hrvatskim braniteljima u toj operaciji.

U Kašiću se okupilo više stotina građana, mahom pripadnika ratnih vojnih postrojba koje su sudjelovale u operaciji "Maslenica" koja je počela 22. siječnja 1993. i trajala je do 28. siječnja te godine. U ime hrvatske Vlade vijenac je položio ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta, a s njim u izaslanstvu bilo je i više saborskih zastupnika te župan Zadarske županije Stipe Zrilić.

Tijekom same akcije poginulo je 18 hrvatskih vojnika, 158 ih je ranjeno, a poginulo je i troje civila. U obrani oslobođenog prostora tijekom veljače i ožujka 1993. povećan je broj poginulih. U akciji "Maslenica" oslobođeno je 13 sela u zadarskome zaleđu, morski tjesnac Novska Ždrilo, zrakoplovna baza Zemunik, Zračna luka Zadar i brana Peruča kod Sinja.

Akcijom je zapovijedao general Janko Bobetko, a operativni je zapovjednik bio general Ante Gotovina.
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #1 : Listopad 08, 2013, 18:22:35 »


HRVATSKO RATIŠTE 1990. - 1995.

Davor Marijan


Zborno područje Split dobilo je zadaću da provede napadnu operaciju na području sjeverne Dalmacije, razbije i odbaci srpske snage s područja Masleničkog Zdrila i presiječe prometnice Gračac - Obrovac i Benkovac - Knin. Za operaciju je angažirana 4. gardijska brigada, Taktička grupa 112, dijelovi 113, brigade, specijalne postrojbe GSHV-a, 7. domobranska pukovnija i domobranske bojne Obrovac, Biograd i Benkovac, Zborno područje Gospić dobilo je zadaću da veže snage Ličkog korpusa S V K i onemogući njegov angažman na sjevernodalmatinskom bojištu, a specijalne snage policije da osvoje Mali Alan na Velebitu i pomognu snagama H V-a na blokadi Obrovca.

Napad je počeo 22. siječnja, u roku od nekoliko dana hrvatske snage su oslobodile Maslenički most, Novigrad i šire područje zračne luke Zemunik, U tijeku 27. siječnja hrvatske snage su prešle u presudnu i djelatnu obranu "sa zadaćom spriječiti prodor snaga neprijatelja na oslobođena hrvatska područja". Radi učinkovitijeg zapovijedanja zaleđe Zadra je podijeljeno na pet sektora. Uz Maslenicu, hrvatske snage su oslobodile i branu Peruču, što je uz manji uspjeh od planiranoga imalo nemjerljiv psihološki učinak, napose u Dalmaciji.

Nakon prelaska HV-a u obranu počeli su protunapadi srpskih snaga. Glavni štab S V K je 27. siječnja naredio snagama Sjevernodalmatinskog i Ličkog korpusa da razbiju hrvatske snage i vrate izgubljeni teritorij. Od snaga na zadarsko-benkovačkom operativnom pravcu osnovana je 29. siječnja Prva operativna grupa. Jaki napadi su trajali oko 10 dana, a vrhunac su imali 1. i 2. veljače u borbama oko Kašića.

Zbog jakih srpskih napada okosnicu snaga obrane činile su profesionalne snage HV-a, Do kraja 1993., pokraj 4, gardijske brigade, na ovom su području u različitim intervalima bile angažirane snage: 1., 2., 3., 5. i 7. gardijske brigade. Do jeseni 1993, zaleđe Zadra bilo je najzahtjevnija bojišnica u Hrvatskoj i znatno je iscrpila hrvatske snage. Dugoročni učinak operacije bio je za pobunjene Srbe nepovoljniji. Uza psihološki poraz, iscrpljeni su u ljudskom i materijalnom pogledu u razmjeru koji nisu nikada potpuno sanirali. Obostrani gubitci na Maslenici bili su vrlo veliki. Od 21. siječnja do 23. veljače 1993. hrvatske snage su imale 59 poginulih i 527 ranjenih pripadnika. Srpske snage su u razdoblju od 22. siječnja do 31. ožujka imale 119 poginulih i 644 ranjena pripadnika. Na međunarodnom planu maslenička je operacija poslužila da se Hrvatska optuži da izaziva rat, što je do tada bilo uglavnom rezervirano za Srbiju i Srbe.

Nakon uspješno provedene operacije na crti razdvajanja je do ljeta 1995. Vladalo stanje koje se može nazvati mali rat, povremeni sukobi manjih, načelno izvidničko-diverzantskih skupina. Jedini izuzetak bila je manja operacija na širem području Gospića iz rujna 1993.

 
Izvior:

'Stvaranje hrvatske države i
Domovinski rat'
Str.: 160,161,162

Zdenko Radelić, Davor Marijan,
Nikica Barić, Albert Bing, Dražen Živić

Maslenica 1993. početak izgradnje pontonskog mosta

<a href="http://www.youtube.com/v/3nAqrwM0v6Q?version=3&amp;feature=player_detailpage ." target="_blank">http://www.youtube.com/v/3nAqrwM0v6Q?version=3&amp;feature=player_detailpage .</a>

General Gotovina: Ponosan sam na operaciju "Maslenica '93"; Ranjenika su nosili 18 sati s Velebita

Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!