CRO-eu.com
Lipanj 19, 2018, 10:43:58 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Iseljeničke vijesti  (Posjeta: 21502 )
0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7741« : Svibanj 02, 2009, 01:16:16 »


It's time to say goodbye

Mogu reći da imam dvije domovine. Kada pomislim da nekada nisam imao nijednu ... Sada živim u Slavonskom Brodu, jednom od gradova koje nazivam svojim. Drugi grad koji smatram svojim jest Remscheid u Njemačkoj

Što smo znali, to smo otpjevali
Što j' ostalo, ne b' u kola stalo

Dragi moji, našemu je druženju došao kraj. Niti sam nisam vjerovao da će to tako dugo trajati. Hvala vam na strpljenju i nadam se da nisam bio previše dosadan. Meni osobno to je mnogo koristilo. Sortirao sam svoje emocije i sjećanja, oživio neke uspomene, učvrstio neka prijateljstva, a nadam se da je i vama bilo sa mnom ugodno. Prošle su gotovo dvije godine od mojega povratka u Hrvatsku. Njemačku nisam zaboravio, a i ovdje sam pustio korijenje. Mislim da su veze s Njemačkom sada čvršće nego što su to bile u vrijeme mojega boravka u njoj.
 
Mogu reći da imam dvije domovine.

Kada pomislim da nekada nisam imao nijednu ... Sada živim u Slavonskom Brodu, jednom od gradova koje nazivam svojim. Drugi grad koji smatram svojim jest Remscheid u Njemačkoj. U svakodnevnim razgovorima to je mali problem. Ne mogu reći u svojem gradu a da ne do dam u kojemu. Međutim, to je doista mali, beznačajni problem i mogu živjeti s njim.

Ovako sam izgledao kad sam bio nešto mlađi.

Moja prvotna želja da ću u Hrvatskoj živjeti bez mobitela, televizora, računala, interneta ... nije se ispunila. Život mi izgleda mnogo drukčije nego što sam planirao. Ne primjećujući to, uklopio sam se u ovdašnji život, preuzeo neke društvene obveze. Iz nekadašnjih poznastava nastala su prijateljstva, a prijateljstva obvezuju.

Inače moj grad, moj Brod, vrijedan je čežnje i nostalgije, koje su mi godinama bile pratilje. U njemu ima mjesta za jednog povratnika. Već sam nekoliko puta na ovome mjestu citirao Petra Preradovića, pa ću to učiniti i sada. Dođe mi kao da ja gradu kažem: Primi opet svoje dijete, Dovijeka će tvoje biti, Ljubit tebe svako doba, a grad odgovara: ... nema problema.

Ako vas katkada put nanese, ili ako nemate drugoga posla, posjetite nas. Bit će nam drago da vas možemo ugostiti i da se možemo družiti s vama. Ima se što vidjeti, ima se što pojesti, ima se gdje odmoriti ... ja vas sada ne bih zamarao sa stereotipnim turističkim informacijama, ali bih vam rado skrenuo pažnju na ono što ne biste trebali propustiti, ako vas, kako rekoh, put nanese u ovaj dio Hrvatske.

U samome središtu grada ima dovoljno mjesta za parkiranje. Neizbježno korzo lice je grada. Prostrano, lijepo uređeno, jedinstveno ... To jedinstveno, nije hrvatski patos, već brodska stvarnost. Na korzu nemate nijednu značajniju građevinu -crkvu, sud, knjižnicu, gradsku vijećnicu ... Naime, grad je nastao u sjeni tvrđave i bio je podređen njezinim interesima.

A oni su bili takvi da su zabranjivali bilo kakvu čvrstu gradnju u dometu njihova topništva. Dopuštene su bile samo potleušice koje bi, u slučaju napada na tvrđavu, bile sravnjene sa zemljom. S tom ostavštinom moramo i sada živjeti, ali to nam ne pada teško. Tvrđava je dobro očuvana. Do Domoljubnog rata nije bila dostupna Brođanima. Sada smo je uredili, koliko se moglo i s ponosom je pokazujemo svojim gostima. U njoj je smještena galerija "Ružić", klasična gimnazija, glazbena škola, gradsko poglavarstvo ... O galeriji "Ružić" ne bih mnogo, jer njezin se postav mijenja, ali mogu vam obećati da ćete se u njezinu predivnom ambijentu uvijek ugodno osjećati.

Veliki Brođani Ivana Brlić- Mažuranić, Dragutin Tadijanović, Branko Ružić i ostali učinili su naš grad poznatim u svijetu. Bezbroj njih čini to trenutačno, jer za sve vrijedi ono - jednom Brođanin, uvijek Brođanin.

Dođite i vi u naš grad. S ponosom ćemo vam pokazati što imamo. Ako vam je do šetnje, možete to učiniti na obali Save u Splavarskoj ulici. Ako, umorni od šetnje, navratite u "Kavanu malu" na korzu, možda se susretnemo. Ako me želite čitati, možete me posjetiti na netu kod sbonline u rubrici kolumne. Moje se zovu "Brodske priče': Ili rgaonline  na njemačkom jeziku, gdje imam svoj blog. Ili možete mi jednostavno poslati mail na emil.cipar@sb.t-com.hr - ja ću vam, sigurno, odgovoriti.

Tko zna, svijet je mali, možda se i susretnemo, katkada, negdje, nekako! Možda i na stranicama ovoga lista. Kako rekoh - tko zna?

Emil Cipar
Matica, veljača 2009.
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7741« Odgovor #1 : Svibanj 02, 2009, 01:25:04 »


Njemačka: Uručene iseljeničke nagrade "Zlatni cvit" Slobodne Dalmacije

"Iseljenici, vi ste cvit hrvatskog naroda"
Nagrađeni su:

1.   Hrvatska katolička misija Berlin,
2.   internetski portal Crommunity.com,
3.   športski klub KK Komušina iz Haiterbacha,
4.   restoran Sortino's iz Langena te
5.   poduzetnik Stjepan Čuljak iz Münchena

Izvrsnom završnom svečanošću u dvorani Hrvatskoga zabavnog centra Midas Limes Forum u Grosskrotzenburgu pokraj Frankfurta, uz nazočnost više od pet stotina uzvanika, gostiju i posjetitelja, privedeno je kraju dvomjesečno natjecanje za epitet najpopularnijih među iseljenicima u različitim kategorijama.

Više tisuća čitatelja Slobodne Dalmacije je kuponom ili internetskom stranicom Zlatnog cvita predlagalo, glasovalo i izabralo najpopularnije među hrvatskim katoličkim misijama, internetskim stranicama, športskim klubovin}a, restoranima i poduzetnicima.

Dobar domaćin svima je bio Edi Zelić , voditelj predstavništva Slobodne Dalmacije u Frankfurtu. - Zlatni cvit je projekt kojim želimo umrežiti i spojiti uspješne Hrvate u iseljeništvu. Njih ima puno. Mogu biti primjer europske usmjerenosti. Na žalost, za njih se premalo čuje i zna. Proteklih tjedana smo pisali upravo o tim ljudima koji prodaju Nijemcima vina, konstruiraju motore, proizvo de papir za popularnu Milka čokoladu i slično. Uvjeren sam da je vrijedilo o tome pisati - rekao je Edi Zelić.

Urednik europskog izdanja Ivan Ugrin je zatim predao Zlatni cvit najpopularnijoj Hrvatskoj katoličkoj misiji. U ime fra Petra Čirka, voditelja Hrvatske katoličke misije Berlin, spriječenog misijskim obvezama, priznanje i skulpturu Zlatnoga cvita primila je Jadranka Dorotić, članica crkvenog zbora ove misije. Direktorica Ana Kušetaje uručila Zlatni cvit za najpopularniju internetsku stranicu. U ime njezina voditelja Bernarda Čaglja, priznanje je primio Mihael Novosel. Direktor prodaje Slobodne Dalmacije, Ivica Bočina, je Zlatni cvit predao najpopularnijem športskom klubu. U ime KK Komušina iz Haiterbacha, priznanje je preuzeo športski direktor Perica Babić koji je, primajući nagradu, zahvalio Slobodnoj Dalmaciji što "pruža potporu radu klubova i pridonosi da ne zaboravimo svoje domovine".

Velika "borba" tijekom glasovanja vodila se u kategoriji restorana Tek malo ostavljajući iza sebe restorane Peperoni i Medaillon, pobjedu je odnio restoran Sortino' s iz Langenau vlasništvu veselog, stručnog i vrijednog dvojca - Vedrane Vuković i Marija Kukavice. Zlatni cvit za 2009. godinu uručio im je Ante Tomaš. Najpopularniji poduzetnik ove je godine Stjepan Čuljak iz tvrtke CM Weine. Priznanje je primio iz ruku Edija Zelića, voditelja predstavništva Slobodne Dalmacije u Frankfurtu. - Ovo je za mene velika, iznimna čast, ponos i zadovoljstvo, rekao je Čuljak primajući stilizirani Zlatni cvit od olova i mjedi koji simbolizira novinsko izdanje, a nastao je pod rukama kipara i slikara Mladena Kunstića iz Aachena.


Zlatni cvit-godišnja nagrada inozemnog
izdanja Slobodne Dalmacije najpopularnijim
Misijama, klubovima, restoranima,
poduzetnicima i internet stranama

Napisala: Sonja Breljak
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7741« Odgovor #2 : Svibanj 02, 2009, 01:28:25 »


Njemačka: 18. Hrvatski folklorni festival u Heusenstammu kraj Offenbacha

Mladi čuvaju hrvatsko narodno blago "Hrvatski folklor, pjesma, ples, svirka i narodne nošnje žive u srcima svih vas ovdje u Njemačkoj, jednako onako kao što žive u srcima mladih u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini"; naglasio je fra Josip Bebić.Na festivalu je nastupila 21 folklorna skupina iz-sljedećih hrvatskih katolčkih misija i zajednica u Njemačkoj: Mülheim a. d. Ruhr, Main-Taunus/Hochtaunus, Mittelbaden, Vaihingen, Duisburg, Filderstadt, Sindelfingen, Freiburg-Bad Sückingen, Darmstadt, Essen, Mainz, Dortmund, Esslingen, Schwenningen, Nürnberg, Ludwigsburg, Friedrichshafen, Köln, Stuttgart-Bad Cannstatt, Wupertal i domaćin Offenbach a. M.

Osamnaesti po redu hrvatski folklorni festival, na kojem je nastupila 21 folklorna skupina iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj, održan je 21. veljače u Kulturnom i športskom centru Martinsee u Heusenstammu kraj Offenbacha na Majni u organizaciji Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta.

Festival je započeo hrvatskom himnom. Zatim je upriličena Služba riječi koju je zajedno sa skupinom mladih iz Hrvatske katoličke misije (HKM) Offenbach priredio pastoralni referent Zvonko Orlović, nakon čega je mala folklorna skupina te misije izvela jednu folklornu točku.

Sve su na početku pozdravili voditelj HKM Offenbach fra Mladen Marić, na čijem se području održavao festival te veleposlanik RH u Berlinu Miro Kovač, koji je na festivalu bio zajedno s generalnim konzulom RH iz Frankfurta Petrom Uzorincem. Zatim je festival službeno otvorio delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj fra Josip Bebić koji je, uz ostalo, naglasio:

"Ponosan sam i sretan što festival svake godine okuplja tako veliki broj folklornih skupina. To je dokaz da mnoge naše hrvatske katoličke misije diljem Njemačke uz svoj vrijedni pastoralni rad pronalaze i snage i volje kako bi okupljenu hrvatsku mladost naučili čuvati, njegovati i poštovati naše hrvatsko blago, našu nacionalnu tradicijsku kulturu. Hrvatski folklor, pjesma, ples, svirka i narodne nošnje žive u srcima svih vas ovdje u Njemačkoj, jednako onako kao što žive u srcima mladih u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini."

Nastup folklornih skupina pratila je prosudbena komisija u sastavu: prof. Srebrenka Šeravić, voditeljica Odjela za kulturu u Hrvatskoj matici iseljenika i prof. Vidoslav Bagur, ugledni hrvatski folklorist.
Predstavnicima skupina zlatne medalje uručio je delegat o. Bebić. U ime prosudbene komisije prof. Vidoslav Bagur rekao je kako su nastupi skupina u odnosu na prošlu godinu kvalitetniji. Program je vodila Sanja Brajković, urednica i novinarka Hrvatskoga radija. U zabavnom dijelu nastupila je Vokalno-instrumentalna skupina "Domino" iz Nürnberga.

Napisao i snimio: Adolf Polegubić
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7741« Odgovor #3 : Svibanj 02, 2009, 01:30:36 »


Izložba hrvatskih umjetnika u Filderstadtu


NJEMAČKA - Red umjetnika i umjetničkih društava koji žele izlagati u Galeriji Uhlberghalle u Filderstadtu pokraj Stuttgarta je dugačak, a jedna izložba traje po mjesec dana. Tako su se članovi Hrvatskoga kulturnog društva Baden-Württemberg (HKDBW) načekali. No, 28. veljače došao red i na njih. Zajedno s Umjetničkim društvom Filderstadt, čiji su članovi također neki od hrvatskih umjetnika iz Baden-Württemberga, organizirana je izložba u Galeriji u Filderstadtu.

HKDBW osnovan je 2007. godine. "Odmah nakon osnutka društva, rezervirali smo ovu galeriju"; priča Irena Pfeffer, jedna od umjetnica. Ujediniti hrvatske umjetnike iz Baden-WUrttemberga u jedno kulturno društvo bila je dugogodišnja želja slikara i kipara Mirka Bokšića. Nakon nekolicine zajedničkih izložbi, primjerice u hrvatskom konzulatu u Stuttgartu, ta se želja prije dvije godine ostvarila.

Predsjednik Umjetničkog društva Filderstadt Roland Probst bio je zadovoljan izložbom hrvatskih umjetnika u Uhlberghalleu. Gradonačelnik Filderstadta Andreas Koch ovakvu izložbu smatra pokazateljem koliko su Hrvati integrirani u život ovoga grada pokraj Stuttgarta.   Kako bi se krug uzvanika zaokružio, iz hrvatskog konzulata u Stuttgartu umjetnike i njihova djela predstavila je konzulica Jadranka Fumić-Belamarić.

Na izložbi se mogu vidjeti djela

Rose Emmerling,
Rajke Foschiani,
Vinka Barišića,
Mirka Bokšića,
Tončeka Lesjaka,
Nikole Lukinića i
gošće HKDBW-a Irene Gayatri Horvat iz Zagreba.

Druga dva posebna gosta kulturnog društva - pjesnikinja Malkica Dugeč i pisac Ivan Ott, bili su zaduženi za literarni uvodni dio.

Marko Lederer, www.swr.de
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7741« Odgovor #4 : Svibanj 02, 2009, 01:37:12 »


Proslavljen blagdan bl. Alojzija Stepinca u HKZ Sindelfingenu


NJEMAČKA - Blagdan bl. Alojzija Stepinca proslavljen je u nedjelju 15. veljače u Hrvatskoj katoličkoj zajednici Sindelfingenu. Svečano misno slavlje u punoj crkvi Presvetoga Trojstva predvodio je franjevac Franjevačke provincije Bosne Srebrene župni vikar u Kiseljaku fra Vjekoslav Tomić u zajedništvu s voditeljem zajednice fra Marinkom Vukmanom. Nakon misnog slavlja u prostorijama zajednice priređen je za sve besplatan ručak, a u duhovno-kulturnom programu nastupili su dječji zbor zajednice pod vodstvom s. Bernardete Tomić, zbor mladih "Saive angeli" pod vodstvom Natalije Poljak, mali i srednji folklor pod vodstvom Ivice Šepovića uz pratnju tamburaša pod vodstvom Antuna Bošnjakovića Tune. U zabavnom programu nastupila je tamburaška skupina "Diaspora" Organizirana je i bogata tombola, a čisti prihod od proslave namijenjen je za siromašne obitelji s mnogobrojnom djecom u domovini.

A. Polegubić
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7741« Odgovor #5 : Svibanj 02, 2009, 01:44:04 »


Njemačka: svečana dodjela nagrada "Večernjakova domovnica"

Blistava noć svehrvatskog zajedništva

Ministar Primorac proglasio je ukupnog pobjednika s najvećim brojem glasova u svim kategorijama, popularnog pjevača Matu Bulića iz Frankfurta.Svečenast je nazočila i ravnateljica HMI-a Danira Bilić

U subotu 28. veljače, u nekadašnjoj ljetnoj rezidenciji cara Wilhelma II., u Bad Homburgu, u kongresnoj dvorani Landgraf- Friedrich, pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa RH i Hrvatske turističke zajednice, uz nazočnost mnogobrojnih visokih uzvanika iz različitih europskih zemalja, održana je svečana dodjela Večernjakove domovnice, godišnje iseljeničke nagrade, najpopularnijim hrvatskim iseljenicima u kategorijama športa, glazbe i glume, a prema izboru čitatelja Večernjeg lista i Stručnoga ocjenjivačkog suda.

Nazočnost visokih gostiju,

Dragan Primorca, ministra znanosti, obrazovanja i športa,
državnog tajnika Dragana Schwarza,
veleposlanika RH u Berlinu dr. Mire Kovača,
generalnog konzula u Frankfurtu Petra Uzorinca,
gradonačelnice Bad Homburga dr. Ursule Jungherr,
predsjednice Hrvatske matice iseljenika Danire Bilić,
glavne tajnice HDZ-a  za iseljeništvo Asje Bebić,
člana Uprave gradskog poglavarstva Dubrovnika Tea Andrića,
direktora Hrvatske turističke zajednice Nike Bulića,
ravnatelja Hrvatske inozemne pastve Ante Kutleše,
delegata za dušobrižništvo u Njemačkoj fra Josipa Bebića

te mnogobrojnih predstavnika katoličkih misija, predstavnika hrvatskih udruga i gospodarstvenika, mnogih umjetnika i novinara, potvrdila je da je dodjela Večernjakove domovnice jedan od najznačajnijih društvenih događaja u iseljeništvu, koji je osmislio i prvi put organizirao prije tri godine Stipe Puđa, urednik Večernjeg lista za inozemno izdanje u Frankfurtu.

"Hvala vam za ljubav" 

Uslijedili su pozdravni govori od kojih treba izdvojiti onaj Dragana Primorca, ministra znanosti, obrazovanja i športa RH, koji je nazočnima prenio pozdrave hrvatske vlade i premijera dr. Ive Sanadera. "Prije pet godina sam počeo govoriti o hrvatskom snu morala, istine, znanja, duha i poštenja, i mogu s ponosom istaknuti da se Hrvatska u mnogim segmentima približava ostvarenju tog sna. Živeći u iseljeništvu kao i vi, uvijek sam imao osjećaj da iseljeni Hrvati više vole Hrvatsku, nego oni koji žive u Hrvatskoj. Hvala vam za tu ljubav, hvala vam za sve ono što ste učinili za Hrvatsku", naglasio je u svom obraćanju ministar Primorac.

Poslije pozdravnih govora uslijedilo je proglašenje ovogodišnjih pobjednika.

U kategoriji najpopularnijeg športaša profesionalca, prema glasovima čitatelja, ugledna nagrada je drugi put zaredom pripala mladome hrvatskome nogometnom reprezentativcu Ivanu Rakitiću. Vrijednu nagradu mladome nogometašu uručio je veleposlanik RH u Njemačkoj dr. Miro Kovač. Prema odluci Stručnoga ocjenjivačkog suda, Večernjakovu domovnicu je osvojio Ivica Olić. Još jedna specijalna nagrada u ovoj kategoriji za doprinos hrvatskome nogometu u iseljeništvu dodijeljena je dugogodišnjem kapetanu hrvatske nogometne reprezentacije, Niki Kovaču.

U kategoriji najpopularnijih športaša amatera proglašen je Joso Župan, a Bernarda Brunović za najpopularniju športašicu.

U ime Bernarde, koja je od rođenja slijepa, nagradu je iz ruku Danire Bilić vrlo emotivno primio njezin otac Željko.

U kategoriji najpopularnije amaterske športske momčadi isti broj glasova dobile su dvije momčadi: Kroatisch Sportclub Ehingen i NK Croatia Zürich, koje su tako podijelile prvo mjesto.


Posebna nagrada "Croatiama"

Dva posebna Večernjakova priznanja, za 40 godina postojanja kluba i nošenja imena Croatia, dodijeljena su NK Croatia Zürich i NK Croatia iz Bietigheima.

U kategoriji najpopularnijih glazbenih skupina nagrada čitatelja dodijeljena je ETO Bandu iz Münchena, a nagrada Stručnoga ocjenjivačkog suda Bruno & Bandu iz Kölna. U kategoriji najpopularnije pjevačice proglašena je, prema broju glasova čitatelja, Marijana Vuko,
kantautorica iz Kölna, a prema odluci Stručnoga ocjenjivačkog suda Marijana Zovko, pjevačica duhovne glazbe iz Laupheima.

U kategoriji najpopularnijega glumca proglašen je Mišel Matičević. Najpopularnija glumica u inozemstvu prema odluci čitatelja je Nina Juraga iz Hamburga, a nagradu Stručnoga ocjenjivačkog suda dobila je Ivanka Brekalo.

U kategoriji najpopularnijeg pjevača/ glazbenika proglašen je Tomislav Blažun, gitarist iz Düsseldorfa. Ministar Primorac proglasio je ukupnog pobjednika s najvećim brojem glasova u svim kategorijama, popularnog pjevača Matu Bulića iz Frankfurta.

Ova blistava noć Hrvata u inozemstvu bila je ispunjena bogatim glazbenim programom.

Uz prvakinju opere HNK Zagreb, Miru Vlahović,
Đanija Stipaničeva, 
tradicionalnoga gosta Domovnice Tihu Orlića,
pijanista Darka Domitrovića,
klapu Maestral iz Dubrovnika, te
Nicole Jukić,
klapu Chorus Croaticus iz Berna,
tamburaški orkestar Plavi Dunav,
Marijanu Vuko,
Ivana Lončara,
ETO Band,
nastupio je i Mate Bulić.


Vrhunac programa bio je trenutak kada se Tihi Orliću i Mati Buliću spontano priključio i Niko Bulić u izvođenju pjesme "Lijepa li si", što je publika nagradila velikim pljeskom i neviđenim oduševljenjem te iskazivanjem svehrvatskog zajedništva

Napisale: Anđela Drmić i Jasna Lovrinčević
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7741« Odgovor #6 : Veljača 12, 2013, 20:58:37 »


Hrvati-Frankfurt


 
http://hrvati-frankfurt.de/

Doček Nove 2013. Bad Homburg

<a href="http://www.youtube.com/v/wueGbOwI_dw?version=3&amp;feature=player_detailpage <br />http://www.youtube.com/v/wueGbOwI_dw?version=3&amp;feature=player_detailpage" target="_blank">http://www.youtube.com/v/wueGbOwI_dw?version=3&amp;feature=player_detailpage <br />http://www.youtube.com/v/wueGbOwI_dw?version=3&amp;feature=player_detailpage</a>
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.20. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!