CRO-eu.com
Siječanj 22, 2022, 20:09:17 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Heraldička analiza grbova obitelji Like, Gacke i Krbave  (Posjeta: 21175 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Siječanj 20, 2008, 12:29:37 »
klikni na crtež da se poveća
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #1 : Siječanj 20, 2008, 13:57:23 »SIMBOLIKA U GRBOVIMA LIKE, GACKE I KRBAVE

Heraldička analiza grbova plemićkih obitelji Like, Gacke i Krbave obuhvaća grbove plemstva iz razdoblja kad je plemstvo predstavljalo društvenu, političku i gospodarsku snagu, kao i grbove plemstva iz vremena kad ono više nema takav značaj kao u prošlim povijesnim razdobljima.

No, proučavanje njihovih grbova iz jednoga i drugoga razdoblja u svakom će slučaju pridonijeti proučavanju prošlosti, gospodarskih, društvenih i političkih odnosa vremena kad su grbovi nastajali i kad su se dodjeljivali zaslužnim osobama.

U pogledu simbolike u grbovima Like, Gacke i Krbave, kao povijesnih hrvatskih teritorija i najstarijih župnih središta, možemo utvrditi da grbovi obiluju različitom simbolikom.

Uglavnom je zastupljen životinjski svijet: lav, orao, janje, pantera konj, vuk, pas i kozorog te različite ptice: orao, gavran, pelikan, kokoš, sova, pijetao i guska.

Od mitoloških su bića u grb ovima plemićkih obitelji Like, Gacke i Krbave zastupljeni: jednorog (Nikšić, Krznarić, Vukasović, Miletić, Grubišić), koji je prikazan s kozjom bradom, repom i razdijeljenim kopitima, a na nekoliko se grbova nalazi i orolav ili grifon (Knežević, Tadiolović, Matijašević, Drašković i Dujmović), te triton u grbu Markovića. Grifon je u Liku, Gacku, Krbavu i Senj došao pod velikim utjecajem srednjoeuropske heraldike.

Od stvarnih životinja najzastupljeniji je lav, kao najčešći i najomiljeniji heraldički lik u grbovima Like, Gacke i Krbave. Lav je uglavnom prikazan kako stoji, u desnoj šapi obično drži neko oružje; obično je dvorep i s krunom na glavi.

Omiljen je i motiv dvaju lavova okrenutih jedan prema drugom. Lava u svom grbu imaju obitelji: Bobinac, Bogdanić, Brajković, Čolić, Devčić, Radić, Tomljanović, Frankopan, Stipanović, Drašković, Matijašević, Margetić, Mudrovčić, Rastić, Vučetić, Selišević, Sekulić, Simić, Smoljan, Stipšić, Tadiolović, Butković, Marković, Janković, Vlašić, Nikšić, Radaković, Rubelli, Orešković i Vrkljan.

Tigra ima grb plemićke obitelji Kolaković, a panteru grb obitelji Kovačić.

U nekoliko grbova plemićkih obitelji Like, Gacke i Krbave zastupljeni su i vuk, kozorog, pas, leopard, medvjed i tigar.

Vuk je tipičan hrvatski heraldički element, a, uglavnom je vezan uz Gacku, Liku i Slavoniju. U grbu ga imaju obitelji Vučković i Čačković, a psa Bogdanić. Konja u grbu imaju obitelji Degoricija, Mesić i Holjevac, kozoroga obitelj Jurić, a janje Kružić.

Riba i rak su simboli na grbu plemićke obitelji Križanić, a daždevnjak na grbu obitelji Gusić "de Turan". U grbu obitelji Sertić i Knežević heraldički simbol je zmija.

U grbovima se često nalaze i ptice, posebice orao, najvažnija heraldička životinja iz reda ptica. Orao je obično jednoglav s raširenim krilima, a na nekoliko se grbova nalazi crno orlovo krilo. Orla ili orlovo krilo u grbu imaju obitelji: Rajković, Drašković, Kolaković, Kružičević i Tomljanović-Tomljenović i Orlovčić. Gavrana imaju grbovi obitelji Kružić, Jurišić i Filipović, a sovu Lokateli i Vrkljan.

Od ptica su u grbovima još zastupljeni: guska, pelikan, gavran i golub. Tako obitelj Gusić ima lik guske, a Lovinčić lik pelikana.

Na grbovimaje često prikazano i različito oružje: sablje, buzdovani, bradve i mačevi. Ljudska glava (turska glava) nabijena na sablju krivošiju - čest motiv na grbovima - simbolizira vjekovnu borbu ljudi s ovih prostora protiv Turske, u obrani svoje neovisnosti i opstojnosti.

Obitelji Sertić i Kolaković na svojim grbovima imaju odrubljenu glavu (tursku). Sablja kao simbol u grbovima zapadnoeuropske i srednjoeuropske heraldike ne postoji. Sablju krivošiju uvijek zamjenjuje ravni mač, te je sablja, dakle, tipičan hrvatski, odnosno uskočki heraldički simbol. Taj je simbol, osim naše heraldike, i simbol mađarske.


Buzdovan je uvijek u uspravnom položaju, sablja ima savijeno sječivo, a oštrica se pri vrhu smanju je.

Na nekoliko su grbova prikazani ljudski likovi, obično muškarci odjeveni u ratničke odore s oružjem ili pak dijelovi tijela, npr. ruka (desnica) u oklopu, savinuta ruka s mačem, a na nekoliko je grbova prikazan ratnik u punoj ratnoj spremi.
 
Vojnik ili desnica prikazani su u grbovima Rajkovića, Cvitkovića, Konjikovića, Rukavina, Holjevaca, Filipovića, Majera, Kolakovića i Mesića.

Dvije prekrižene helebarde heraldički su simboli u grbu obitelji Živković. Čest su simbol na grbovima i dijelovi arhitekture: tvrđave, tornjevi i zvonici.

Tvrđava se javlja u mnogim grb ovima, primjerice, obitelji: Brajković, Nikšić, Jurišić, Jelačić, Portner, Glavinić, Jurković i Vlatković- Novaković.

Brod s jedrima nalazi se samo u dva grba: obitelji Rubelli i Krajač. Morsko sidro kao heraldički lik nalazi se u grbu Radakovića.

Valovite grede prikazane su na grbovima starih plemićkih obitelji Račić, Filipović, Radić, Vučić i Blažiolović.

Trobrijeg, koji se često javlja u grbovima plemićkih obitelji iz Gacke, prikazan je u obliku tri brežuljka od kojih je srednji najviši, i, u većini slučajeva, obojen zeleno. Likovi nebeskih tijela, najčešće mjesec, polumjesec, zvijezde, također su prikazani u grbovima Like, Gacke i Krbave. Posebice je čest lik polumjesec i zvijezda, npr., u grbu plemićkih obitelji Banić, Kovačić, Vilić i Vlašić nalazi se polumjesec, a u grbu obitelji Došen, Sertić, Jurjević, Bosnić, Locatelli, Rukavina, Mesić, Miletić, Konjiković, Modrić, Čolić, Bosnić i Cvitković prikazana je zvijezda.

Likovi nebeskih pojava bili su dosta popularni u vrijeme Hrvatskoga narodnog preporoda po ugledu na "Ilirski grb" ili tzv. Ljeljivu.

Od biljnoga su svijeta u heraldici Like, Gacke i Krbave najčešće zastupljeni: ljiljan, ruža, tulipan, krošnja stabla ili zelene grane, snop žita, vinova loza.

Tako u grbu obitelji Orešković nalazimo zeleno stablo s krošnjom, a snop žita i vinova loza obilježje su obitelji Kramarić.

Ruža je heraldički simbol na grb ovima obitelji Margetić, Majer i Tomljanović, a ljiljan obitelji Križić, Matijašević, Devčić i Margetić.

Lala - tulipan je lik u grbu obitelji Lalić, koja i nosi prezime po svome glavnom heraldičkom liku.

Gesla ili bojni pokliči rijetki su u heraldici Gacke, Like i Krbave. Nalazimo ih jedino u tri grba: obitelji Vučetić, Rastić i Novaković-Vlatković i to ha latinskom jeziku, dok ih na hrvatskom jeziku nema.
 
Dosta su jak utjecaj na heraldiku Like, Gacke i Krbave imale austrijska i mađarska heraldika, prije turske okupacije ovih krajeva, a nakon toga je jak utjecaj srednjoeuropske heraldike.

Ovdje opisani grbovi uzeti su iz različitih grbovnika i različitih grbovnica, tj. grbovnih povelja o dodjeli plemstva i grba, koje se danas čuvaju u arhivima Zagreba, Graza, Venecije, Kotora, Rijeke, Šibenika, Zadra i Ljubljane, kao i u Hrvatskome povijesnom muzeju u Zagrebu, Povijesnome i pomorskom muzeju Hrvatskoga primorja u Rijeci te Gradskome muzeju u Senju.

Ovdje nisu obrađeni plemićki grbovi koji se nalaze na nekim nadgrobnim pločama u crkvama i ostalim arhitektonskim objektima diljem Like, Gacke i Krbave, a neki od kamenih grbova ugrađeni su kao spolije i korišteni kao građevni materijal tijekom gradnje obiteljskih kuća, tako da nam nisu dostupni za obradu i prezentaciju.

Ovo područje trebajoš studioznije proučiti i objaviti, kako bi budući naraštaji mogli doznati više o našoj povijesti i o osobama koje suje obilježile, a pripadale su plemićkom staležu.
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!