CRO-eu.com
Ožujak 03, 2021, 05:13:23 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Župna crkva Presvetog Trojstva u Otočcu  (Posjeta: 5658 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Travanj 02, 2008, 20:38:06 »


Župna crkva Presvetog Trojstva u Otočcu

Dosta je nepoznanica vezanih uz nastanak župne crkve Presvetog Trojstva. Prvi put se spominje 1648. u to u vezi požara u kojem je izgorjela, najvjerojatnije uslijed turskih napada. Obnovljena je 1702., a bila je građena djelomično u gatskom stilu.

Crkva je u nekoliko navrata teško stradala. Godine 1760. kada je snažni vjetar s tornja srušio križ i oštetio krov, 1868. godine kada je od udara groma u potpunosti izgorjela, te 15. rujna 1991. godine kada je jugovojska iz obližnje vojarne pogodila granatama i zapalila toranj crkve a vatra se proširila na čitavi krov koji je u potpunosti izgorio. Pri tom je vatra teško oštetila glavni oltar i pokrajne oltare Sv. Fabijana i Sebastijana te Sv. Nikole.

Po svem sudeći crkva Presvetog Trojstva bila je djelomično sagrađena u gotskom stilu. Do 1774. godine crkva je imala pet oltara:

Presvetog Trojstva (glavni oltar), Sv. Tri kralja, Sv. Križa Blažene Djevice Marije od Karmela, Sv. Ante Padovanskog. Godine 1774. posvećena su još dva oltara: Sv. Nikole biskupa i Sv. Fabijana i Sebastijana.

Obnovu crkve pomogla je i kraljica Marija Terezija i njen sin Josip II. Obnovu crkve od udara groma 1868. godine pomogao je i kralj Franjo Josip I darovavši četiri nova zvona.

Veliku obnovu crkva je doživjela za vrijeme župnika Jurja Ibela. Na vanjskom pročelju sakrstije oslikana je 1916. godine freskom slika  „Kraljica Mira“ koju je naslikao natporučnik 79. otočke Jelačićeve domobranske pukovnije Čeh Maksimilijan Duchek u spomen na poginule domobrane.

Iste godine zbog ratnih potreba, skinuta su sa zvonika zvona te da bi crkva mogla oglašivati službu Božju skinuto je zvono  „Naša Gospa Lurdska“ sa kapele u Poljicima i postavljeno na župnu crkvu. Veliku obnovu crkve poduzeo je župnik Grga Starčević.

Od 1985.-1990. crkva se obnavljala zalaganjem župnika Vlade Pezelja i pomoći vjernika. No, u domovinskom ratu, 15. rujna 1991. iz obližnje vojarne, jugovojska tenkovskim granatama zapalila je crkvu koja je izgorjela s mnogo inventara. Ostale su zidine i dio teško oštećenog glavnog  oltara i dva pokrajnja (sv. Nikole i sv. Fabijana).

Ponovnu obnovu započeo je 1993. godine župnik Pezelj. Godine 1999. nadbiskup Antun Tamarut blagoslovio je tri nova zvona. Tih godina je primijećeno da zidovi oko apside tonu u zemlju te su pukotine na zidu bivale sve veće. Brigom i zalaganjem novog župnika vlč. Nikole Turkalja Ministarstvo kulture financiralo je sanaciju tih zidova. Izvršilo se tzv. podpilotiranje (utvrđivanje temelja, a zatim injektiranje zidova betonom izvana i u unutrašnjosti). Radove je izvodilo poduzeće „Karst“ iz Zagreba koji su garantirali uspješnost sanacije. Do danas se, hvala Bogu, ne pokazuju nikakve pukotine.

Radovi u ovoj crkvi u vremenu od 2004. do 2007.: Dolaskom za župnika, mons. Tomislav Šporčić, generalni vikar nastavio je brigu oko sanacije zidova oko apside, te odmah pokušao pronaći načine i mogućnosti izmjene poda u crkvi koji je od kamenih ploča, ali koje su većim dijelom bile razbijene, utonule u zemlju. Teško je bilo po tom podu hodati jer je bio sav jamast, ali također oštećen zapečenim krečom i cementom stepeništa, oltar od ličkog kamena razbijeni.

U zimi 2004. na 2005. izrađena je dokumentacija i ishođena dozvola relevantnih državnih i stručnih institucija, a projektnu dokumentaciju za cjelovitu obnovu i namještaj je izradio biro „Arbi“ d. o. o. iz Zagreba pod vodstvom arhitekta Florijana Škunce.

Radovi na arheološkim ispitivanjima te pripremi za postavljanje podnog grijanja, i novog poda od tzv. kamena  „plavi tok“ započeli su nakon blagdana Presvetog Trojstva, 20. lipnja 2005. a završeni su 1. listopada iste godine. Radove je izvodilo Građevinsko poduzeće  „Givi“ pod vodstvom direktora g. Pave Bukovca. Nadzor je vršio arhitekt Petar Ljubić. U pokrajnje kapele postavljen je pod od starog, dotadašnjeg poda koji je sačuvao kontinuitet.

Pred Fabijanovo 2006. postavljen je novi oltar prema puku i ambon od bračkog kamena. Izradilo ga je poduzeće  „Jadrankamen“ iz Zagreba.

U isto vrijeme postavljen je novi Sedes u svetište koji je od parene bukovine izradila stolarska radionica  „Klek“ iz Ogulina. Pred Fabijanovo 2006. izrađena su troja unutarnja vrata i ispovjedaonica.

Pred Uskrs 2007. u crkvi su postavljene nove klupe izrađene u stolariji „Majstorina“ - Otočac. Klupe je sufinancirao grad Otočac u iznosu od 100.000 kuna.

U isto vrijeme nabavljene su i nove elektronske orgulje holandske firme  „Johannes“, a preko posrednika  „Kostrovec“ iz Ivanić Grada.

Osim orgulja na galeriji crkve su postavljeni i zvučnici koji omogućavaju da se zvuk orgulja jednako čuje po čitavoj crkvi. Do Božića ove godine u crkvi je postavljena još jedna nova ispovjedaonica te izrađen novi vitraj u svetištu s motivom Isusovo krštenje koji je i prije oštećenja crkve bio na tom prozoru. Vitraj je izradila radionica  „Juroš“ iz Splita

Župni stan u Otočcu

Stalni radovi na sređivanju crkava i kapelica nije dozvolio da bi se župni stan nešto više obnavljao. Za vrijeme župnikovanja vlč. Nikole Turkalja (2000. - 2004.) izgradila se dvorišna zgrada gdje su dvorane i jedan apartman za goste.

 U župnom stanu učinjeno je nešto za nužni smještaj i mogućnost funkcioniranja kuće i to uglavnom u prizemlju (kancelarija, knjižnica, kuhinja i primaća soba).

Prošle godine sanirana je krovna građa i stavljen novi krov, uređeni dimnjaci i žljebovi te odvodne cijevi. Ove godine izrađena je stolarija ali se neće ugrađivati do proljeća kad je u planu da se odbije dotrajala žbuka te stavi nova i uredi fasada.

Unutrašnjost stana, prostori su veliki i zahtjevni da bi ih se sve uredilo. No, to će se raditi polako prema mogućnostima. Prošle godine zatražili smo pomoć od Ministarstva kulture RH jer je i župni stan spomenik kulture ali nije se ništa dobilo.

Župni ured molbu je ponovio i ove godine. Moramo čekati proljeće da vidimo da li će biti pozitivnog odgovora.

Autor: Ivan Gomerčić

Seriju fotografija, iz Domovinskog rata 1991. - 1992. u raznim ambijentama i prostorima   predstaviti ću na ovim forumima.

Zahvaljujem se novinaru „Večernjeg lista“ gospodinu Josipu Cvitkoviću koji mi je, do danas ne objavljeni matrijal, dao na uporabu.

Marica Draženović

Povećane fotografije > u galerijiEvidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!