CRO-eu.com
Sije鑑nj 23, 2021, 17:26:50 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Li鑛o Le规e  (Posjeta: 4909 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Rujan 12, 2009, 00:50:49 »


Potpisan sporazum o financiranju centra za autohtone kra筴e vrste
Za dogradnju upravne zgrade 278 tisu鎍 kuna

Cilj dogradnje je osiguranje adekvatnog prezentacijskog prostora za sve brojnije posjetitelje


Klikni na fotografiju da se pove鎍

OTO華C – Gradona鑕lnik Oto鑓a Mario Barkovi i Stalni predstavnik UNDP-a u Hrvatskoj Yuri Afanasiev potpisali su ju鑕r u Gradskoj vije鎛ici sporazum o zajedni鑛om financiranju dogradnje Hrvatskog centra za autohtone vrste riba i rakova kr筴ih voda na izvoru Kostelke u Li鑛om Le规u.

Potpisivanju su nazo鑙li i voditelj odnosa s javno规u Coca-Cole za jugoisto鑞u Europu Sandro Bari鑕vi, voditeljica odnosa s javno规u UNDP-a Ida Mahe鑙 Bajovi, voditelj programa lokalnog razvoja pri UNDP-u Nenad Kocmor, voditeljica projekta lokalnog razvoja Lika-dalmatinsko zale餰 Ivana Laginja, direktor Hrvatskog centra za autohtone vrste riba i rakova Denis Lon鑑r te gradona鑕lnikovi suradnici. Suradnja Grada i UNDP-a, ina鑕, dio je niza aktivnosti u sklopu projekta "Svaka kap je va緉a – rijeka Gacka", koji zajedni鑛i financiraju UNDP i Coca-Cola Hrvatska.


Stalni predstavnik UNDP-a Yuri Afanasiev istaknuo je suradnju Grada Oto鑓a i UNDP-a kao dobar primjer partnerstva 鑙ja je suradnja zapravo tek na po鑕tku te pohvalio ulogu Grada Oto鑓a kao voditelja ne samo ovog projekta nego op鎒nito razvojnih projekata Oto鑓a i regije Gacke koja postaje sve zanimljivija turisti鑛a destinacija. Izrazio je uvjerenje kako turizam i za箃ita bioraznolikosti mogu i鎖 ruku pod ruku te je budu鎛ost Gacke za箃ititi prirodu i 緄vjeti od nje. Odao je priznanje tvrtki Coca-Cola koja u vrijeme krize nije, poput ostalih, smanjila sredstva za razvoj zajednice ve je nastavila ulagati u ovakve projekte. "Ovdje je Coca-Cola izabrala pravi projekt jer iskreno vjerujem da 鎒 jo za na筫g 緄vota voda postati skuplja nego nafta. Ono 箃o je za Saudijsku Arabiju nafta, to je za Hrvatsku voda, i zato Gacku treba o鑥vati i za箃ititi", rekao je Afanasiev.

"U ovom partnerstvu koje traje tre鎢 godinu raduje posebno 箃o ideje dolaze iz same zajednice i taj multiplikativni efekt pokazuje da na projekt ima ne samo smisla nego svoj 緄vot godinama poslije formalnog po鑕tka. Grad Oto鑑c pokazuje jaku viziju budu鎒g razvoja te 鎒mo podr綼t i ovaj projekt do kraja i biti otvoreni za nove prijedloge", rekao je Sandro Bari鑕vi iz Coca-Cole.
– Ovim sporazumom omogu鎖t 鎒mo kvalitetnije funkcioniranje Centra 鑙me se nastavlja daljnja kvalitetna suradnja izme饀 UNDP-a i Grada Oto鑓a. Ovo je na drugi zajedni鑛i projekt, a nadam se da 鎒 sljede鎒 godine krenuti realizacija prvog projekta, 筫tnice uz rijeku Gacku, rekao je Barkovi zahvaliv筰 na anga緈anu UN-a posebno na podru鑚u Oto鑓a u za箃iti rijeke Gacke i njene valorizacije kao prepoznatljive turisti鑛e destinacije.

Ukupna vrijednost dogradnje zgrade Centra je 278 tisu鎍 kuna, a cilj je osiguranje adekvatnog prezentacijskog prostora za sve brojnije posjetitelje. Iako je temeljna djelatnost Centra znanstveno istra緄vanje i stru鑞i uzgoj autohtonih vrsta, kao zanimljivu turisti鑛u lokaciju u nepunih godinu dana otkrili su ga i turisti i putni鑛e agencije te je ve zabilje緀no 1.500 posjeta.

U dogra餰nom dijelu mo鎖 鎒 se na kvalitetan na鑙n prezentirati zanimljiva pri鑑 o autohtonim vrstama riba i rakova u kr鑙m vodama i rijeci Gacki. Grad Oto鑑c ovaj projekt vidi, kako je naglasio gradona鑕lnik Barkovi, kao prvi korak stvaranja cjelovite pri鑕 o va緉osti o鑥vanja voda, po鑕v筰 od prezentacije na izvoru Gacke do razgledanja svojevrsnog muzeja za vode koji bi u budu鎛osti trebao niknuti u prostorima napu箃ene hidroelektrane u ﹙ici.

Manja KOSTELAC GOMER菼
11.9.2009.
Novi List Rijeka

Hidroelektrana u ﹙ici > http://www.cro-eu.com/forum/index.php?topic=758.0 i > http://www.cro-eu.com/forum/index.php?topic=759.0
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #1 : O緐jak 03, 2011, 22:43:13 »


Le规e kod Oto鑓a

To je 鑙sto hrvatsko selo kraj rijeke Gacke, na glavnoj cesti, koja iz Gospi鎍 vodi u Oto鑑c. Rimokatoli鑛a 緐pna crkva bla緀ne djevice Marije (presvete Krunice) u Le规u gra餰na je god. 1786., a 緐pni dvor god. 1828. Dotle je Le规e spadalo pod 緐pu u Oto鑓u, ali je ve od godine 1745. imala t. zv. lokalnu (mjesnu) kapelaniju. Te鑑jem 19. vijeka slu綽ovahu u Le规u ovi 緐pnici: Juraj Bili鑙 od god. 1800. do 1812.; Fran Mihali od god. 1812. do mjeseca studenoga god. 1821., kada je umro; Mato Toljani od o緐jka god. 1822. pa do srpnja god. 1830., kada je umirovljen; Juraj pl. Zandonati od sije鑞ja god. 1831. do velja鑕 god. 1846., kada je umro; Josip Kru緄 od o緐jka god. 1846. do travnja god. 1847., kada je umro; Andrija Konjikovi od g. 1847. do svoje smrti g. 1873. kada ga je naslijedio Tomo Jeli鑙. U podru鑚e 緐pe Le规e spada tako餰r kapelica sv. Franje.

Blizu Le规a vide se na brdu Karinu razvaline nekakve kule. Le规e ima pu鑛u 筴olu (dje鑑鑛u i djevoja鑛u). Nekada je u Le规u bila privatna pu鑛a 筴ola, u kojoj bi u鑕nike u 鑙tanju i pisanju podu鑑vao doma鎖 緐pnik. Tekar g. 1831. otvorila je kraji筴a uprava u Le规u javnu pu鑛u 筴olu. Blizu Le规a nalaze se starine iz rimskoga doba, n. pr. razni napisi i ostatak kipa nekoga rimskoga cara. Nedaleko Le规a vidi se polukru緉a kula s 2 spojna zida, ugra餰na u kamenu liticu. To su ru筫vine Karin grada.

Le规e je prigodom popisa 緄teljstva godine 1910. brojilo 1437 stanovnika, koji su svi rimokatoli鑛e ispovijesti.

Izvor: Dr. Rudolf  Horvat, Mala knji緉ica Matice Hrvatske
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #2 : Lipanj 15, 2011, 20:24:42 »Li鑛o Le规e – Nekada筺ji hotel "Gacka"


Foto: Dra緀n Pr筧, novinar
Oto鑑c, 15. 06. 2011., 12:45

Vi筫 > Li鑛e rijeke i jezera > Ribolov na rijeci Gacka > http://www.cro-eu.com/forum/index.php?topic=639.0
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!