CRO-eu.com
Listopad 16, 2019, 13:07:48 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Drzave SHS  (Posjeta: 7403 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7767« : Ožujak 06, 2009, 12:36:14 »


U Kraljevstvu SHS

Hrvatska je 1. prosinca 1918. ulaskom u Kraljevstvo SHS izgubila sve značajke svoje stoljetne drzavnosti. Hrvatski sabor nikad nije priznao postupak delegacije Narodnoga vijeća kojim je omogućeno da se uvede centralistički velikosrpski poredak.

Na početku rata iz Austro-Ugarske Monarhije emigrirali su neki hrvatski, slovenski i srpski političari i 1915. osnovali Jugoslavenski odbor (Ante Trumbić, F. Supilo, kipar Ivan Meštrović i dr.), koji se zalagao u savezničkih sila za stvaranje jugnoslavenske države ravnopravnih naroda, koji se borio protivv održanju Austro-Ugarske i protiv prepuđtanju hrvatskih i slovenskih krajeva Italiji prema tajnom Londonskom ugovoru (26. travnja 1915).

Prema Ugovoru Saveznici su Italiji za ulazak u rat na njihovoj strani od hrvatskih krajeva bili obećali Istru, kvarnerske otoke osim Krka, područje od Lisarice i Tribnja do rta Ploče sa Zadrom i Šibenikom te njihovo zaleđe, a i gotovo sve otoke od Premude do Mljeta.

Vlada Kraljevine Srbije na čelu s Nikolom Pašićem proglasila je također da ratuje za sjedinjenje južnoslavenskih naroda, ali je ona zapravo čitavo vrijeme nastojala proširiti Srbiju na ostale južnoslavenske krajeve i njihovim pripajanjem, osobito Bosne i Hercegovine, Slavonije, Srijema, Vojvodine i dijela Dalmacije koji nije bio obećan Italiji, a u zamjenu za ustupke u Makedoniji stvoriti Veliku Srbiju.

Ponašali se u Hrvatskoj kao u okupiranoj zemlji: Srpski vojnici u Zagrebu 1918.

Nije dopuštala da Jugoslavenski odbor bude priznat kao pravi zastupnik južnoslavenskih naroda u Austro-Ugarskoj kako ne bi postao samostalan i ravnopravan faktor te tako omeo njezine hegemonističke planove.

Sukob dviju koncepcija, federalističke koja je računala s ravnopravnosti naroda kao temeljem nove države, u kojoj bi se sačuvala bitna obilježja hrvatske državnosti, i druge koja je računala samo s vlastitim interesima i teritorijalnim proširenjem, zaoštrio je odnose između Jugoslavenskog odbora i srpske vlade.

Supilo, koji je otkrio Londonski ugovor i poduzeo sve što je mogao protiv njegovoj provedbi, shvatio je da Srbija teži da se proširi i da osigura svoju hegemoniju u budućoj državi te da je pripravna priznati Ugovor. Stoga je tražio da Jugoslavenski odbor prije sjedinjenja hrvatskih zemalja sa Srbijom riješi sva prijeporna pitanja sa srpskom vladom i tako onemogući srbijansku prevlast u novoj državi.
Tražio je da se prije odluči o unutrašnjem poretku i odnosima, a ako Odboru to ne uspije, onda da pred Saveznike iznese hrvatsko pitanje i da poradi na osnivanju države oko koje bi se okupili oni južni Slaveni u Austro-Ugarskoj koji bi se za takvu državu izjavili.

Međutim, članovi Odbora, ne želeći zaoštravanjem oslabiti jugoslavenski program pred Saveznicima, a i u strahu od ishoda rata za budućnost područja pod Monarhijom, osobito od talijanskih i srpskih pretenzija, odbili su Supilove zahtjeve, i on je istupio iz Odbora. (...)

- 1 -
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7767« Odgovor #1 : Ožujak 06, 2009, 12:45:05 »


ULOGA NARODNOGA VIJEĆA

Potkraj rata u Zagrebu je 5-6. listopada 1918. osnovano Narodno vijeće Slovenaca, Hrvata i Srba kao njihovo političko predstavništvo.

Kada Vijeće nije prihvatilo carski proglas o pretvaranju Monarhije u Saveznu državu samostalnih naroda, čime se htjelo spasiti je od rasula, Hrvatski sabor je 29. listopada 1918., u duhu svojih državnopravih tradicija i prava, raskinuo sve državne veze s Austro-Ugarskom, proglasio Hrvatsku nezavisnom državom i odlučio pristupiti zajedničkoj Državi Slovenaca, Hrvata i Srba.

Za vrhovnu vlast priznao je Narodno vijeće. Ono nije uspjelo pod svojom vlasti zadržati Istru, koju je okupirala talijanska vojska, nije uspjelo ni temeljito organizirati vlast, a srpska vlast nije htjela priznati ni njega ni Državu SHS.(...)

Najposlije je Narodno vijeće - koje je strahovalo od komadanja Hrvatske između sila pobjednica, napose Italije i Srbije, i koje je bilo preplašeno unutranjim nemirima, a vođeno Pribićevićem koji je poštopoto htio sjedinjenje sa Srbijom - pozvalo u Hrvatsku srpsku i savezničku vojsku i zatim pristalo na sjedinjenje sa Srbijom i Crnom Gorom bez prethodnih jamstava za ravnopravne odnose.

Unatoč otporu S. Radića, koji je ukazivao na republikansko raspoloženje u hrvatskom narodu, na odbijanje sjedinjenja pod srpskom dinastijom, na kontinuitet hrvatske države i narodnu težnju za slobodom i vlastitom državnošću, koji se odlučno usprotivio provedbi bezuvjetnog unitarističko-centralističkog sjedinjenja u monarhiji i koji je prihvaćao sjedinjenje jedino na temelju načela samoodređenja i pune narodne ravnopravnosti u savezu država.

Ponašali se u Hrvatskoj kao u okupiranoj zemlji: Srpski vojnici u Zagrebu 1918.

Središnji odbor Narodnoga vijeća odlučio je da se odmah ide u Beograd, a noću 24. studenog odlučeno je da Narodno vijeće proglašava sjedinjenje Države SHS sa Srbijom i Crnom Gorom u jedinstvenu državu.

Njegova delegacija je, doduše, imala naputak u kome se tražila suverenost ustavotvorne skupštine da odluči o državnoj formi, zatim da se ustav ima donijeti kvalificiranom dvotrećinskom većinom, da dotad zakonodavna vlast ima Državno vijeće koje ratificira i čin sjedinjenja i kojem odgovara. Privremena vlada za zajedničke poslove i uz koju djeluju zemaljske i pokrajinske vlade odgovorne zemaljskim saborima. Kako ni te uvjete predstavnici Srbije nisu prihvatili, delegacija je od njih odustala, i srpski je regent i prijestolonasljednik Aleksandar 1. prosinca 1918. proglasio uspostavu Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca, u koje su ušle Država Slovenaca, Hrvata i Srba, Kraljevina Srbija i Kraljevina Crna Gora. Ujedinjenje nije potvrdio Hrvatski sabor što je trebalo da učini i što je Radić bio tražio.

Kako postupak delegacije Narodnoga vijeća nije jamčio slobodan politički, gospodarski i kulturni život hrvatskomu narodu u novoj državi, bio je, zapravo, izdaja narodnih interesa kojom je omogućeno da se uvede centralistički velikosrpski poredak, u kojemu je Hrvatska izgubila sve značajke svoje stoljetne državnosti i koji je kasnijom protuhrvatskom politikom zaprijetio opstanku hrvatskoga naroda.

- 2 -
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7767« Odgovor #2 : Ožujak 06, 2009, 12:53:34 »


Nova država nije ispunila očekivanja svojih hrvatskih graditelja. Za njezina kratka života nije riješeno nijedno povijesno hrvatsko pitanje: Hrvatska nije sjedinjena, hrvatsko je ime čak bilo zabranjeno, a sam narodni bitak zanijekan, režim je hrvatski narod držao pod veleizdajničkom optužbom, gospodarski ga i kulturno osiromašivao i provincijalizirao.

Značajke jugoslavenske države i hrvatski otpor. U zajedničkoj državi različiti su se narodi našli bez temeljitih priprava i ne poznavajući se dovoljno. Uza svu propagandu, sjediniteljske težnje i iskustva sukoba s različnim povodima, nije se ozbiljno razmotrilo nedostajanje zajedničke povijesti, razlike u institucijama, kulturi, ideologiji i gospodarskoj razvijenosti.

Nije se priznavalo stvarnost postojanja više naroda, više političkih ciljeva, razrožnih interesa. Ubrzo se pokazalo da nova država ne može imati jedan ideološki temelj, narodnu jedinstvenost ni općeprihvatljivu politiku. Ona, dapače, nije bila dobro ni organizirana.

BATINALI I KAŽNJAVALI

Razlike između institucija u Srbiji i u drugim zemljama nisu ublaživane spajanjem starih ni premošćivane uvođenjem novih. Preuzete su srbijanske. Ostala je monarhija, znak srpskoga državnog kontinuiteta i jamstvo srpske supremacije.

Monarhiju je branila srpska vojska, uvjerena u svoju nepobjedivost i oslobodilačku južnoslavensku misiju. Ona se nije preobrazila u jugoslavensku vojsku, pa je postala prepreka ravnopravnosti i prijetnja parlamentarizmu, političkim i građanskim slobodama, samoj državnoj budućnosti.

U Hrvatskoj se ponašala kao u okupiranoj zemlji. Batinala je, kažnjavala bez suda, oduzimala imovinu, suzbijala nepoćudne političke djelatnosti, a samovoljno vojno registriranje stoke potaknulo je 1920. u sjeverozapadnoj Hrvatskoj seljačke bune.(...)

Nova je vojska hrvatskim časnicima bila uglavnom zatvorena (1938. oni su činili 10 posto časničkog zbora). Oružništvo je u cijelosti bilo srbijanska institucija.


Najjače srpske stranke zastupale su konzervativno građanstvo u Srbiji i nisu bile federalističke ni demokratske. Radikalna stranka zastupala je proširenu Srbiju i ukidanje nesrpskih narodnosti. Bila je dinastička, korumpirana, nosilac velikosrpstva i pravoslavlja, centralizma i asimilacije. Demokratska stranka zastupala je jugoslavenski integralizam, centralizam i unitarizam srpskih obilježja. Težila je ukidanju hrvatskog suvereniteta, institucija, autonomija pa i narodne svijesti.

Nastojala je ojačati svoj oslonac među Srbima u Hrvatskoj i služila se izravnim nasiljem. Zbog takve politike Hrvati nisu bili ni razmjerno zastupljeni u vladama i diplomaciji, a ionaku su u njih ulazili samo hrvatski unitaristi.

Značaj nove države očitovao se i protezanjem srbijanskih zakona na cijelu zemlju, pročimanjem školstva srpskih duhom, umirovljenjem, premještanjem i proganjanjem hrvatskih učitelja, popunjivanjem visokih činovničkih mjesta gotovo isključivo Srbima (činovnike u Hrvatskoj postavljala je središnja uprava u Beogradu), plaćanjem nižih poreza u Srbiji, dijeljenjem tamošnjim poduzećima unosnih narudžaba i koncesija za izvoz, trošenjem većeg dijela inozemnih zajmova u Srbiji, podvrgnućem cijele pravoslavne crkve srbijanskoj.(...) Gospodarstvo je također pogodila nepravedna zamjena bivše krune za srbijanski dinar (4:1).

Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7767« Odgovor #3 : Ožujak 06, 2009, 13:01:36 »Stjepan Radić Foto DAZ -1200 f.


Težio sjedinjenju Dalmacije i s banskom
Hrvatskom: Dr. Ante Trumbić

Dr. Ante Trumbić (1864-1938), hrvatski nacionalistički vođe, rođen je u Dalmacija 17. svibanj 1864. Pohađao školu u Splitu i studirao pravo na Zagrebu, Beču i Grazu, gdje je doktorirao 1890. Od 1894 Trumbić prakticira kao odvjetnik u Splitu


Dr. Frano Supilo
Hrvatski novinar i političar
rođen 30 studenog 1870 u  Cavtat, Dalmacija
umro 23. rujna 1917 u London, Eng.
http://www.moljac.hr/biografije/supilo.htmIvan Meštrović (1883. - 1962.)
Ivan Meštrović je najpoznatiji i najslavniji hrvatski kipar te jedan od najvećih suvremenih svjetskih umjetnika. Rodio se 15. kolovoza 1883. godine u Vrpolju kod Županje ali je djetinstvo proveo u Dalmaciji. Otac Ivana Meštorvića, Mate, otišao je u Slavoniju trbuhom za kruhom.
http://www.moljac.hr/biografije/mestrovic.htmSvetozar Pribićević, hrvatski političar srpske narodnosti
rođen u Hrvatska Kostajnica, 26. listopada 1875.
umro u eksilu u Prag, 15. rujna 1936.


Foto: Nikola Pašić-1846-1926 predsjednik vlade i ministar vanjskih poslova -1881 osnovao radikalnu srpsku stranku srbski predsjednik. U toplicama Maienbad nadesno srpski poslanik u Parizu Milenko Radomar Vesnić, slijeve balkanpublicist Sigmund Muenz.jpg

Nikola Pašić rođen je u Zaječaru, 18. prosinca 1845. umro u Beogradu, 10. prosinca 1926.), od 1094-1918 predsjednik vlade Kraljevine Srbije i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, 1881 osnovao Radikalnu srpsku stranku.

"Hrvatske zapadnjačke manire i kultura nisu im priskrbile poštovanje, nego prezir u novoj državi, te odbacivanje - Hrvat je gledan kao uškopljeni, degenerirani Srbin, za razliku od krepkog Srbina iz Kraljevine (Srbije)."Nikola Pašić

Milenko Radomar Vesnić rođen je 13. veljače 1862. u topličkom selu Dunišići kao dete siromašnih izbeglica iz Crne Gore iz koga je otišao u ranoj mladosti da bi prešao mukotrpni put do polaznika Velike škole u Beogradu, studenta vodećih evropskih univerziteta tog vremena, 1888. je postao prvi srpski doktorant Univerziteta u Minhenu. Umro je 15. svibnja 1921. u Parizu.


Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.20. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!