CRO-eu.com
Srpanj 07, 2020, 19:23:12 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Radićev sabor 1927-1928 - prof. dr. Mira Kolar-Dimitrijević  (Posjeta: 2371 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Ožujak 06, 2009, 00:10:55 »


Radićev sabor 1927-1928
Priredila: Prof. Dr. Mira Kolar-Dimitrijević


Radićev sabor 1927-1928 - Poziv Seljačke sloge za smotru
hrvatskih seljačkih pjevačkih zborova koju je sufinancirao Oblasni odbor

- Klikni na fotografiju da se poveća -


UVODNA RIJEČ

Nakon tragične smrti Stjepana Radića 1928. godine, u Zagrebu je Markov trg u Gornjem gradu preimenovan u Trg Stjepana Radića.
To preimenovanje učinjeno je na zahtjev naroda koji se je tako odužio Radiću za njegov rad u hrvatskoj sabornici, tj. za rad u Oblasnoj skupštini Zagrebačke oblasti koja se s punim pravom može nazvati Radićevim saborom.

Kao povjesničar veselim se svakom novom pomaku u hrvatskoj historiografiji, a i objavljivanje ovih zapisnika predstavlja napredak. Punih šezdeset pet godina ova je građa ležala skrivena u arhivu velikog župana Zagrebačke oblasti u Institutu za suvremenu povijest. Upravo ta građa pokazuje kako je Radić radio. Najprije je saslušao narod, pa je onda stvorio program i aktivirao čitav narod na ostvarenju zadatka. Realna Radićeva politika našla je pun izraz upravo u radu Oblasne skupštine Zagrebačke oblasti. On pokušava uravnotežiti odnose između grada i sela, unijeti blagostanje u svaku kuću i prosvjetom, osobito na gospodarskom polju, unaprijediti čitavu sjeverozapadnu Hrvatsku.

Međutim, Radić se ne zaustavlja na granicama Zagrebačke oblasti. Koristeći se mogućnošću povezivanja više oblasti, što je zakon dopuštao, on povezuje pojedine hrvatske oblasti u ostvarivanju nekoga zajedničkog cilja. Tako sa Splitskom oblasti, nakon desetogodišnjega zastoja, obnavlja iskapanja Kninskoga starinarskog društva u Biskupiji, želeći da hrvatski narod dođe do punih dokaza o svojoj samobitnosti i starini. Zajedno s Osječkom oblasti osniva Oblasnu štedionicu posredstvom koje se trebalo financirati poslovanje samoupravnih tijela, tj. oblasti i općina, te spriječiti prelijevanje hrvatskog novca u državne banke, odakle se Hrvatskoj vraćalo vrlo malo.

Usprkos teškim vremenima, objavljivanje ovih zapisnika ima puno opravdanje, otkriva do sada manje poznatu Radićevu djelatnost na dobrobit hrvatskog naroda u oblasnim tijelima i prilog je otkrivanja svestranosti Radićeva trajnog utjecaja na politički razvitak hrvatskog naroda za čiji je boljitak radio do zadnjeg daha.

Dr. Franjo Tuđman

Uvod u zapisničku knjigu Oblasnog odbora Zagrebačke oblasti 


Pepeljara "Hrvatskog radiše" (u posjedu Mire Kolar)
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!