CRO-eu.com
Rujan 24, 2020, 03:50:59 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: ZRINSKI  (Posjeta: 2657 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Veljača 23, 2009, 16:08:26 »


ZRINSKI

SIGNATURA FONDA: HR-DAZG-834
VREMENSKI RASPON GRADIVA: 1634./1759.
KOLIČINA GRADIVA: 1 kut. (0,1 d/m)

SADRŽAJ FONDA:
Fond sadrži samo trinaest dokumenata (većinom isprave, pisma i namire) koji se odnose na članove obitelji Zrinski i Frankapan.

SERIJE U FONDU:
1. Obitelj Zrinski, 1634./1724., 5 kom.
2. Obitelj Frankopan, 1646./1668., 4 kom.
3. Ostali, 1638./1759., 4 kom.

VALORIZACIJA FONDA: 2
Gradivo fonda može poslužiti kao prilog istraživanju povijesti obitelji Zrinski. Vrijednost fonda umanjena je njegovom velikom fragmentarnošću.

JEZIK U GRADIVU: hrvatski, njemački, mađarski, latinski
PISMO U GRADIVU: latinica
ARHIVISTIČKA OBAVIJESNA POMAGALA: AI
NAZIV STVARATELJA FONDA: OBITELJ ZRINSKI
SJEDIŠTE STVARATELJA FONDA: Zrin, Ozalj, Čakovec, Zagreb

PROMJENE NAZIVA STVARATELJA FONDA: -
HISTORIJAT STVARATELJA FONDA:

Obitelj Zrinski ima svoj korijen u obitelji knezova Bribirskih, iz plemena Šubića. lme su dobili po gradu Zrinu koji se nalazi na padinama Zrinske gore. Mladen i Juraj Zrinski, sinovi kneza Pavla Šubića Bribirskog dobili su 1347. od kralja grad Zrin u zamjenu za Ostrovicu. Juraj je bio prvi knez Zrinski. Umro je 1361. 

Grof Nikola Zrinski, sin Nikole i kneginje Jelene Krbavske, rođen je 1508., vjerojatno u Zrinu. On i njegov brat Ivan istakli su se u borbi protiv Turaka pod Bečom. Braća su se borila protiv pristaša kralja Ivana Zapolje, a za kralja Ferdinanda. Knez Ivan poginuo je pod biskupskim gradom Vinodolom 1541. Grof Nikola Zrinski je 1538. oženio Katarinu, sestru kneza Stjepana Frankopana Ozaljskoga. Nikola je sklopio ugovor sa Stjepanom Frankopanom prema kojem su Nikolini sinovi naslijedili imanja Frankopana od Ozaljske loze. Zrinski su 1561. dobili Čakovec i Štrigovo i preuzeli brigu oko grada Sigeta. Godine 1566. grad Siget opsjeo je sultan Sulejman. Prilikom te opsade poginuo je grof Nikola Zrinski.

Zrinski grof Đuro, sin Nikole Zrinskog i Katarine Frankopan, rodio se 1549. u Čakovcu. Oženio je Anu de Arco iz Češke. Đuro je bio pristalica protestantizma. Utemeljio je tiskaru u Nedelišću koju je kasnije preselio u Varaždin. Progonio je katolike, naročito pavline. Umro je 1603. u gradu Vepu u Ugarskoj. Sahranjen je u obiteljskoj grobnici kod crkve svete Jelene u Čakovcu.

Grof Đuro Zrinski, sin Đure i njegove druge žene Sofije Stubenberg, rodio se 1598. u Čakovcu. Imao je naslov legradskog kapetana. Oženio je Magdalenu Szechi. Boravio je u Ozlju i Čakovcu. Sudjelovao je u 30-godišnjem ratu po Saskoj i Ugarskoj. Umro je u Požunu 1626. Sahranjen je kod crkve svete Jelene u Čakovcu. Imao je dva sina, Nikolu i Petra.
Grof Nikola Zrinski rodio se u Čakovcu 1620. Godine 1639. postao je kraljev konjušnik. Oženio je Eusebiju groficu Drašković. Godine 1647. imenovan je hrvatskim banom i velikim kapetanom hrvatskim. Borio se uspješno protiv Turaka. Poginuo je u lovu u šumi kraj Kuršanca 1664. Sahranjen je kod crkve svete Jelene u Čakovcu. Od svoje druge supruge Sofije Lobel imao je sina Adama. Adam je poginuo u bitci kod Slankamena 1691.

Nikolin brat, grof Petar Zrinski, rodio se 1621. u Vrbovcu. Boravio je u Ozlju. Oženio je Katarinu, kćer karlovačkoga generala grofa Vuka Krste Frankopana. Borio se protiv Turaka po Evropi i u domovini. Kada je bečki dvor sklopio s Turcima mir u Vašvaru bio je ogorčen i priključio se onima koji su prema odredbama Zlatne bule iz 1222. bili za to da se kralja Leopolda I. smijeni s prijestolja. Godine 1665. imenovan je hrvatskim banom, a 1668. u Zagrebu je instaliran za bana. Petru se priključio i Franjo Krsto Frankopan kao politički istomišljenik. Planirana pobuna protiv kralja trebala je buknuti 1670., ali kralj je za to doznao. Zrinski i Frankopan otišli su pred kralja zatražiti oprost, ali bili su zatočeni i pogubljeni 1671. u Winerneustadtu. Tamo su i pokopani. Družba Braće hrvatskoga Zmaja je 1907. na tamošnjem groblju položila njihove posmrtne ostatke u poseban grob, koji su 1919. preneseni u grobnicu stolne crkve u Zagrebu.

Petrova žena, Katarina grofica Zrinski, rodila se u Bosiljevu 1625. Na nju je više utjecao njezin otac Vuk Frankopan nego njezina majka, grofica Haller od Halersteina. Dok su joj muž i brat bili zatočeni u Beču, branila je vojskom Čakovec. Austrijski su je generali odveli u dominikanski samostan u Grazu, gdje je i umrla.

Jelena, kći Petra Zrinskoga rođena je 1643. u Ozlju. Godine 1666. udala se za Franju Rakoczija. Ona je bila pokretač otpora protiv Beča. Kada joj je otac bio zatočen u tamnici, njezin se muž digao protiv Leopolda, ali se kasnije opet poklonio kralju. Nakon Rakoczijeve smrti, Jelena se udala za Mirka Tokolija 1682. Nakon što su Turci 1683. poraženi pred Bečom, počela je vojna na Turke i Tokolija. Jelena je s vojskom branila Munkać do 1688. Od tada Jelenina obitelj živi u Carigradu. Jelena je umrla 1703. i pokopana u crkvi lazarista u carigradskom predgrađu Galati. Njen muž Mirko Tokoli umro je 1705. i sahranjen u Kašicama.

Jelenina sestra Judita Zrinski rođena je u Ozlju 1652. Postala je opatica u samostanu sv. Klare u Zagrebu u Opatičkoj ulici. Umrla je 1699. i pokopana u samostanskoj crkvi.

Ivan Antun grof Zrinski, sin Petrov, rodio se u Ozlju 1659. Ratovao je u Austriji i Ugarskoj. Bio je zatočen od Bavaraca i Francuza u tvrđavu Schlossberg kod Graza. Umro je 1703. i pokopan u dominikanskoj crkvi u Grazu. Njegovom smrću prestaje loza Zrinskih. (B.M., M.R.)

Izvor: Vlastelinski, obiteljski i osobni arhivski fondovi  K.2. Obiteljski arhivski fondovi  HR-DAZG-834 Obitelj Zrinski
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!