CRO-eu.com
Prosinac 04, 2021, 05:39:45 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: STEPANIĆ  (Posjeta: 3195 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Veljača 23, 2009, 16:23:00 »


STEPANIĆ

SIGNATURA FONDA: HR-DAZG-831
VREMENSKI RASPON GRADIVA: 1571./1885.
KOLIČINA GRADIVA: 1 kut. (0,1 d/m)

SADRŽAJ FONDA:
Najveći dio fonda sačinjava imovinskopravna dokumentacija članova obitelji Stepanić i pripadnika srodnih obitelji (ugovori o zemljištu, diobeni listovi, oporuke i drugo). Osim toga, u fondu nalazimo i dokumentaciju o rodoslovlju obitelji Stepanić.

SERIJE U FONDU:
1. Obitelj Stepanić, 1622./1856., 66 kom.
2. Članovi srodnih obitelji, 1571./1885., 15 kom.

VALORIZACIJA FONDA: 2
Fond može poslužiti kao izvor za proučavanje gospodarskih odnosa na kurilovečkom području od 16. do 19. stoljeća. Treba upozoriti na vrijedne pergamene iz 16. stoljeća (ugovori o kupoprodaji zemljišta s Radynchich Markom de Bosna) koje dokazuju migracijske procese iz Bosne u vrijeme turskih osvajanja, a značajne su i u diplomatičkom smislu.

JEZIK U GRADIVU: hrvatski, latinski, njemački
PISMO U GRADIVU: latinica
ARHIVISTIČKA OBAVIJESNA POMAGALA: AI
NAZIV STVARATELJA FONDA: OBITELJ STEPANIĆ
SJEDIŠTE STVARATELJA FONDA: Kurilovec

PROMJENE NAZIVA STVARATELJA FONDA:
Ztepanich, 16. – 19. st.
Stepanich, 17. st. – 19. st.
Stepanić, 19. st. –

HISTORIJAT STVARATELJA FONDA:
Obitelj Stepanić (Ztepanich) prvi put se spominje 1538. u Kurilovcu. Ivan Stepanić je od 1615. do 1618. bio turopoljskim kaštelanom. Kralj Ferdinand II. je 1631. podijelio plemstvo i grb Nikoli Stepaniću, njegovoj braći Martinu i Jurju, stričevićima Mihalju, Stjepanu, Pavlu i drugom Mihalju. Nakon što je taj plemićki list bio iznesen pred Hrvatski sabor, uništen je jer je sadržavao opis grba koji se nije podudarao s tamo naslikanom slikom grba. Zato je 1632. izdan novi plemićki list, u koji su uvrštena još imena Nikolinih stričevića Jurja i trećega Mihalja. To je bilo proglašeno na Hrvatskom saboru 1635. Kralj Ferdinand II. je 1646. podijelio plemstvo i grb Mihalju Stepaniću, njegovim sinovima Ivanu, Jurju i Blažu, Martinu Šipušiću zvanom Jajčaj, njegovim sinovima Ivanu, Nikoli i Petru, te Ivanu Koprivnjaku zvanom Radičević. Ovaj plemićki list proglašen je na Hrvatskom saboru 1650.

Ivan Stepanić je 1693. izabran za turopoljskog župana. Imao je dva sina: Jurja (bio je župnik crkve Blažene Djevice Marije u Draganiću) i Stjepana. Stjepan je imao sinove Jurja i Matiju i kćer Katu.

Juraj je bio u braku s Juditom Protulepecz. Njihova djeca bila su: Judita, udala se za Franju Klafurića (Klafuricha), Doroteja, udala se za Ivana Evangelistu Šostarca (Sostarecza) i Matija, župnik u Hrašćini. Doroteja je imala dvije kćeri: Helenu (udala se za Aleksandra Lölkösha, zatim za zagrebačkoga građanina Josipa Rempla) i Barbaru, suprugu zagrebačkog građanina Bolšića (Bolschicha).

Matija, drugi Stjepanov sin, bio je oženjen Margaretom Trumbetaš (Trumbetash). Njihovi sinovi bili su: Ivan Evangelista, Juraj i Matija. Supruga Ivana Evangeliste zvala se Helena Šipušić (Sipussich). Njihova djeca su Stjepan (rođen 1754.) i Juraj (rođen 1766). Juraj je bio u braku s Katarinom Plepelić (Plepelich). Njihova djeca su: Ladislav (Lacko), Matija (rođen 1773.), Barbara (udala se za Josipa Šipušića ) i Helena (udala se za Josipa Vrčkovića). (B.M.)

Izvor: Vlastelinski, obiteljski i osobni arhivski fondovi  K.2. Obiteljski arhivski fondovi  HR-DAZG-831 Obitelj Stepanić
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!