CRO-eu.com
Srpanj 13, 2020, 05:37:54 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: TURKOVIĆ  (Posjeta: 2567 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Veljača 23, 2009, 16:21:33 »


TURKOVIĆ

SIGNATURA FONDA: HR-DAZG-1006
VREMENSKI RASPON GRADIVA: 1812./1956.
KOLIČINA GRADIVA: 21 kut. (2,1 d/m)

SADRŽAJ FONDA:
Fond sadrži gradivo o pojedinim članovima obitelji Turković (većinom korespondencija i računi) i dokumentaciju o njihovoj gospodarskoj aktivnosti. Najveći dio gradiva odnosi se na Vencela, Petra Dragana, Maju i Milana Turkovića, dok su ostali članovi obitelji slabije zastupljeni. Sačuvano je relativno mnogo obiteljskih fotografija. Dokumentacija o gospodarskoj aktivnosti obitelji sastoji se od spisa, izvješća i korespondencije, a većinom se odnosi na poslovanje veleposjeda Kutjevo i na D.D. kalničkih ugljenika. Četvrta serija većinom sadrži razne tiskovine. U petoj seriji nalazi se dokumentacija o Matiji Rasliću, razna pisma, fragmenta spisa i koncepata, fotografije i karte.

SERIJE U FONDU:
1. Članovi obitelji Turković, 1812./1950., 13 kut.
2. Gospodarska aktivnost obitelji Turković, 1885./1917., 5 kut.
3. Obiteljski troškovnici, 1870./1948., 1 kut.
4. Stampata, 1869./1956., 1 kut.
5. Razno, 1869./1946., 1 kut.

VALORIZACIJA FONDA: 2
Fond može poslužiti kao izvor za proučavanje početaka kapitalističke ekonomike u hrvatskim zemljama. Moguće je pratiti uspon obitelji Turković od trgovaca do veleposjednika i industrijalaca.

JEZIK U GRADIVU: hrvatski, francuski, njemački, talijanski
PISMO U GRADIVU: latinica
ARHIVISTIČKA OBAVIJESNA POMAGALA: SI
NAZIV STVARATELJA FONDA: OBITELJ TURKOVIĆ
SJEDIŠTE STVARATELJA FONDA: Kraljevica, Karlovac, Zagreb, Kutjevo

PROMJENE NAZIVA STVARATELJA FONDA:
Turkovich, 18. – 19. st.
Turković Kutjevski, 20. st.
Turković, 20. st. –

HISTORIJAT STVARATELJA FONDA:
Turković Ivan Matija bavio se trgovinom lijesa i drvarskim proizvodima, kasnije je bio brodovlasnik i posjednik u Kraljevici. Prema svom položaju i obrazovanju bio je 30 godina papinskim konzulom, a za francuske vlasti 1809.-1812. "maire" Kraljevice i Bakra. Sinovi Ivana Turkovića bili su: Andrea Francesco (umro 1843.), Ivan Nepomuk (rođen 1796.) i Vjenceslav (Vencel, Vinko).

Turković Vjenceslav rodio se 1826. u Kraljevici. Oko 1850. počeo je trgovinom dužica i žitarica, a 1858. s Franjom Turkovićem pokrenuo je trgovinu drva na veliko. Utjecao je na politički i društveni život grada Karlovca, a kuću su mu posjećivali mnogi hrvatski političari, književnici i umjetnici pa i sam biskup Strossmayer. Narodni zastupnik grada Karlovca postao je 1865. Godine 1868. počeo je graditi velike jedrenjače u Kraljevici, a 1882. kupio je s Turkom dobro Kutjevo. Već 1886. Kutjevo je prešlo u ruke njegovih sinova Petra i Milana koji su to imanje digli do velike gospodarske vrijednosti. Umro je u Karlovcu 1902.

Supruga Vjenceslava Turkovića zvala se Ivana (Johanna) Turković. Umrla je 1893. Djeca Vjenceslava i Ivane Turković bili su: Milan, Ivan, Jelka, Ljubosava i Petar Dragutin (Dragan).

Turković Kutjevski barun Milan, sin Vencela, rodio se u Karlovcu 1857. Nakon realke u Rakovcu, pohađao je Trgovačku akademiju u Trstu. Već kao mladić rukovodio je očev šumski posao. Od 1882. stalno se nastanio u Kutjevu i nastavio rad oko drvenih proizvoda, industrije drva i dizanja uzornog gospodarstva. S bratom Petrom upravljao je dugi niz godina vlastelinstvom Kutjevo, usavršavao sve grane gospodarstva i gradio industrijska poduzeća. Godine 1901. odlikovan je viteškim redom Francuske počasne legije i s bratom Petrom postao je barun. Bavio se numizmatikom, starinama i folklorom. Godine 1916. preselio se u Zagreb, na adresu Zrinjski trg 19. Sudjelovao je u privrednom i kulturnom životu, kao predsjednik Hrvatske eskomptne banke, Udruženja šumara SHS, Društva za spasavanje itd. Bio je cenzor Narodne banke u Zagrebu. Bavio se glazbom (jedan je od osnivača Zagrebačke filharmonije). Odlikovan je i Ordenom svetog Save III. Supruga Milana Turkovića zvala se Irena, rođena Živković. Djeca Milana i Irene Turković bili su Zdenko i Fedor.

Ivan Turković, sin Vencela, imao je sinove Zlatka i Milivoja, te kćer Ivanu. Jelka Turković, kći Vencela, udala se za dr. Eugena Winklera. Imali su tri kćeri: Ivanu, Željku i Olgu. Ljubosava Turković, kći Vencela, udala se za Milana Krešića. Imali su dvoje djece: Miru i Milana.

Turković Kutjevski barun Petar Dragan, sin Vencela, bivši veliki župan Zagrebačke županije, kutjevački vlastelin umro je u Zagrebu 1916. Njegova supruga bila je Maja rođena Tulić. Djeca Petra Dragana i Maje Turković bili su Vladimir, Davorin i Velimir.

Dr. Vladimir Turković Kutjevski rođen je 1878. u Karlovcu. Nakon srednje škole u Karlovcu, završio je pravo i stekao doktorat u Beču. Bio je predsjednik banke Braća Turković d.d. u Zagrebu, narodni poslanik u Hrvatskom saboru i u Zajedničkom saboru u Budimpešti. Odlikovan je ordenom svetog Save III. Živio je u Zagrebu, na adresi: Mesnička 23. Njegova supruga zvala se Vera, rođena Gorup. Imali su kćer Darinku. (B.M.)

Izvor: Vlastelinski, obiteljski i osobni arhivski fondovi  K.2. Obiteljski arhivski fondovi  HR-DAZG-1006 Obitelj Turković
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!