CRO-eu.com
Studeni 26, 2022, 13:32:24 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Stara Sušica  (Posjeta: 7887 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768



« : Veljača 01, 2014, 00:52:10 »


Naselje Stara Sušica - do 1900 pod imenom Sušica – bilo je do tada mnogo veće. Dio naselja Sušice pripojen je naselju Ravna Gora.

Klikni za uvećani prikaz

Ravna Gora i Sušica pripadali su Vojnoj krajini i u njima je Vojna krajina imala svoje vojne karaule * s malom vojničkom posadom. Vojna je vlast za vrijeme Krajine podigla u Ravnoj Gori osim karaule još tri zgrade: poštu, kovačnicu i kolarnicu.









Staklana u Sušici osnovana je godine 1764 osnivač i vlasnik je bio Čeh Franjo Antun Holub. Franjo Antun Holub podigao staklanu, pa je vjerojatno Dvor privilegijem za staklanu istodobno uredio i status stanovnika Sušice, koji je bio prilagođen potrebama nove proizvodnje, odnosno staklane. Sama činjenica da Sušica nije unijeta u Urbar (najvjerojatnije zato što njeni stanovnici nisu imali obaveza koje bi izlazile iz iskorišćivanja).

Zgrada škole sagrađena je 23. listopada 1884 godine


Vruća želja bijaše puka sušičkoga već od davna, da se u njihovu mjestu ustroji širiteljica pučke prosvjete - škola. Ta kako i ne bi! Odalečeni od Ravnegore pol drugi sat, ne mogahu šiljati svoju djecu tamo u školu, a da ne bi skopčano bilo sa pogibelju života kadkad odraslim, a kamo li ne malodobnoj djeci osobito za velikih zimskih sniežnih zameta, kakovih je već bilo u ovih stranah do sada dosta. I tako bi ostala djeca bez svake naobrazbe, koja je od prieke potrebe ne samo pojedincu, već čitavim zajednicam ljudi.

Dugo i dugo se je vremena to vuklo, da im se želje jednom izpune. Ali ipak što su želili, to su i postignuli: jer čim je nastupio službovanje velem. g. Tomislav Padavić kao upravitelj podžupanije u Delnicah, koji je uvidio potrebu škole u ovom mjestu, odlučio je čvrstom voljom oživotvoriti želju puka ovog te izhoditi kod vis. kr. zem. vlade otvorenje škole u Sušici. Što odluči, to i poluči.

Misao žiteljstva sušičkoga oživotvorena je danom 23. listopada 1884. Otvorenje škole bilo je svečano obavljeno, te su se u povorci iza mladeži i mnogobrojnoga puka, idućega u crkvu, vidila sva otmenija lica, koja su savjetom ili činom nastojala oko oživotvorenja ove škole.

Tom sgodom prosborio je liepo naš zaslužni starac prečast. g. Ferdo Babić, začast. kanonik i župník ravnogorski, sakupljenomu puku, u kratko iztaknuv znamenitost pučke škole, a poslie obavljene službe božje odputiše se u školu, gdje je preč. g. obavio blagoslov školske sgrade, a poslie sakupiše se u družtvu, gdje se na uspomenu toga dana sastavio spis, koji se imade na vječnu uspomenu toga dana čuvati u školskoj spomenici.

Sgrada, u kojoj je smještena učiona, najmljena je, te odgovara prilično onim, što ih imamo u blizini. `

U početku svom učiona ova nije imala nikakovih učila, te se moradoh s molbom obratiti na sl. obć. poglavarstvo, da mi izvoli koja učila nabaviti ili na nadležno mjesto zaprositi.

Ali i tu se pojavi promicatelj i ljubitelj pučke prosvjete, te se velemožni g. upravitelj odazvao i izhodio u kratko vrieme kod vis. kr. zem. vlade nekoja potrebna učila ovoj školi, proniknut dubokim osvjedočenjem: "Bez alata nema zanata", kako veli naša narodna, a po tom bez potrebitih učila ni uspješna napredka.

S toga se ovim velem. g. upravitelju Tomislavu Padaviću svom harnošću zahvaljujem i kličem: Dao Svevišnji, urodile njegove žrtve za narodnu naobrazbu najboljim plodom.

Svim pako onim, koji su nastojali i koji su ulagali trud svoj za taj plemeniti čin, da se otvori pučka škola u Sušici: Budi im ovim izrečena srdačna zahvalnost u ime svoje, roditelja ter mladeži, koja će uživati plodove škole, koja će znati danas sutra cieniti i štovati svoje dobročinitelje, koja će se ih sjećati i onda; kada njih ne bude više ovdje, kada zamiene život ovaj boljim, kada se budu preselili onamo, gdje budu primili plaču za svoje plemenite čine. Kličem im zato s mladežju: Živili usrećitelji naši i promicatelji pućke prosvjete!

Iz Sušice Dragutin Šapić, učitelj
Napredak, 10. ožujka 1885

______________

* karaula - vojn. fortifikacijski objekt u kojem borave vojnici i koji služi kao stražarnica, ob. na graničnim prijelazima ili mjestima s kojih se nadzire veće područje

Više > http://hr.wikipedia.org/wiki/Stara_Su%C5%A1ica

Vidi Ravna Gora > http://www.cro-eu.com/forum/index.php?topic=119.0
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768



« Odgovor #1 : Veljača 01, 2014, 01:00:32 »


Dvorac Stara Sušica


Prema predaji dvorac je sagrađen na temeljima vojne utvrde podignute u vrijeme turskih prodora. Imanje u Sušici bilo je knezova Frankopana, zatim od 1824 bio je u vlasništvu grofa Lavala Nugenta [1], a njegov sin Arthur, koji očeve posjede naslijedio prodaje dvorac Sušica 1890 riječkom trgovcu Hermanu Neubergeru, Feliks (Srećko) i sin Josip Neuberger de Hlinik [2].







Laval Nugent i trgovci Neuberger temeljito su obnovili dvorac i preuredili ga u romantičnom duhu svoga vremena. Danas je u njemu smješteno odmaralište Doma mladih * Rijeka.



U zid prizemlja dvorca ugrađen je kamen s natpisom iz 1801 godine, u spomen Ivanu Terputecu [3] koji se tada na opće dobro brinuo o održavanju Karoline.

                   
Singulari publici commodo aperta continuata curante nobili viro Ioanne Terputecz proc[uratore] mo[nume]nt, op[pi]di iud[ice], popularibus beneficium, benefactori honoris monumentum.

Na iznimnu dobrobit javnosti otvorena je i nastavila se (uređivati ova zgrada) brigom plemenitog muža Ivana Terputcza, pribavitelja spomenika /i/ gradskog suca, kao dobročinstvo sunarodnjacima i spomenik časti dobročinitelju.
 
Napomena: procurator može značiti: pribavitelj, čuvar, skrbnik, namjesnik
♥, Hvala za prijevod. MD

Nasuprot dvorcu s druge strane ceste, nalazi se kapelica sv. Antuna, podignuta 1874 godine na mjestu ranije crkve koju su spalili Turci. Na travnatoj padini uz kapelicu uređeno je dječje igralište, a u sjeni visokih borova razmještene su drvene klupe za odmor s pogledom na dvorac.


______________

[1] Vidi > Nugent http://www.cro-eu.com/forum/index.php?topic=1221.msg8498#msg8498

[2] Drvotržka tvrdka Feliksa Neuberger de Hlinik i sin, imala je u modruško-riečkoj županiji 4 pilane na paru (Lokve, Sušica, Jasenak, Ogulin)
Neuberger de Hlinik bio je predsjednik Židovske općine Rijeka. Židovi se spominju u Rijeci u 15. stoljeću gdje dolaze kao trgovci koji su najčešće stanovali u području koje se zvalo Ziecha (Zudecca, Giudecca).

[3] Plemstvo i grb s grbovnicom podijelio je kralj Leopold II. u Bratislavi 18. 11. 1790 zagrebačkom sucu Josefu Terputeczu i njegovim sinovima Ludwigu i Ladislau, te braći Michaelu i Balthasaru. (Dr. I. Bojničić)

Vidi > Terputec http://www.cro-eu.com/forum/index.php?topic=3181.new#new

* Dom mladih gradska je ustanova čija je osnovna djelatnost organizacija slobodnog vremena djece i mladih. Kao takva, ima priznatu tradiciju temeljenu na raznolikim programima te kvalitetnom radu s učenicima osnovnih i srednjih škola. U Domu je zaposleno 26 djelatnika. Ustanova Dom mladih nudi djeci i mladima različite programe iz tehničkih, umjetničko-kreativnih i društveno edukativnih aktivnosti, a postao je prepoznatljiv i po programima koje provodi za vrijeme školskih praznika. Kapacitet Dvorca je 110 ležajeva. U Dvorcu je 15 soba koje su razmještene na dva  kata zajedno sa sanitarnim čvorovima i tuševima. Dvorac posjeduje kuhinju, blagavaonu sa 60 mjesta, zbornicu te nekoliko društvenih prostorija.
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!