CRO-eu.com
Studeni 28, 2021, 17:00:23 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Hrvatska sela u Slovackoj - Ostatci velikoga broja  (Posjeta: 3264 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Veljača 22, 2009, 10:09:15 »


Ostatki velikoga broja

Današnja hrvatska sela Hrvatski Jandrof, Čunovo, Hrvatski Grob i Devinsko Novo Selo su ostatki nekada kih 30 hrvatskih sel na području današnje Slovačke (ka je bila do 1918. ljeta isto dio Ugarske).

Hrvatski Grob i Devinsko Novo Selo su se duglje vrime izolirano razvili. Devinsko Novo Selo bi mogli gledati kao zadnje hrvatsko selo med brojnimi hrvatskimi seli Maračkoga Polja (Marchfeld), kih je bilo i na austrijskoj strani rijeke March do 19. stoljeća. Hrvatski Grob, sjevernoistočno od Požona, je čisto drugačiji i ima kajkavske jezične elemente. Hrvatski Jandrof i Čunovo zapravo pripadaju Hatom u sjevernom Gradišću. Po jeziku i po rodbinski veza su jako blizu Bijelomu Selu u Austriji i Bizonji u Ugarskoj.

Zbog toga gledaju Jandrofci i Čunovci sebe isto za "Gradišćanske Hrvate", dokle stanovniki Devinskoga Novoga Sela i Hrvatskoga Groba volu izraz "Hrvati u Slovačkoj". Povijesno su pravoda jedni i drugi potomci iste selidbe Hrvatov pred skoro 500 ljeti.
 
Dugoljetna izolacija

Hrvati u Slovačkoj su imali do 1968. ljeta do neke mjere kulturnu razmjenu s Gradišćanskimi Hrvati, pred svim s Hrvatskim gradišćanskim kulturnim društvom u Beču, a ponekad i s Hrvatskom. Po intervenciji Sovjetskoga saveza - po takozvanom Praškom protuliću 1968. ljeta - su ovi kontakti prestali. Stoprv kad se je počeo rušiti komunizam 1989. ljeta su kontakti opet oživljeni, a kulturna razmjena danas opet funkcionira.
Jezična blizina med gradišćanskohrvatskim i slovačkim jezikom je omogućila jako frišku asimilaciju Hrvatov u Slovačkoj, ali na drugu stran je i jako lako opet oživiti hrvatske korijene.
 
Manjinska prava

Slovačka je ratificirala obadvi manjinske konvencije Europskoga vijeća. Europska čarta za regionalne i manjinske jezike se polag deklaracije Slovačke izričito odnaša i na hrvatsku manjinu. Glavni problem je ali, da je Slovačka upeljala klauzulu od 20% manjinskoga stanovničtva u odredjenoj općini kao uvjet za konkretnu realizaciju manjinskoga prava.
Pokidob su hrvatska sela na jednu stran zvećega formalno uključena u glavni grad Požon, i pokidob se Hrvati u Slovačkoj pri oficijelni brojidba praktički ne deklariraju kao Hrvati, u praksi ne postoju nikakova manjinska prava za nje. Nimaju dvojezične table, nimaju pravo na službeni jezik niti dvojezično podučavanje.

Slovačka ali financijski podupira Hrvatski kulturni savez i njegove kulturne projekte. Za medijalnu opskrbu na hrvatskom jeziku se skrbu Gradišćanski Hrvati u Austriji, i to pomoću Hrvatskih novin i emisijov Hrvatske redakcije ORF-a, kade se redovito izvještava i za Gradišćanske Hrvate u Slovačkoj.
 
Hrvatski kulturni savez u Slovačkoj

Hrvati u Slovačkoj su stoprv od 1990. ljeta organizirani u nadregionalnom "Hrvatskom kuturnom savezu". Ova organizacija je krovna organizacija četirih kulturnih društav iz pojedinih sel i "Kluba mladih Hrvatov", ki je utemeljen 1991. ljeta.

Hrvati u Slovačkoj su jako aktivni na području folklora i narodne muzike. Prik deset ansamblov djeluje u četiri seli. Svako ljeto pri festivalu hrvatske kulture u Devinskom Novom Selu nastupa velik broj ovih ansamblov i dava pregled o djelovanju.
 
Hrvatski kulturnu savez redovito priredjuje simpozije i publicira znanstvena djela, ka se bavu s jezikom i narodnim dobrom Hrvatov u Slovačkoj. Uz ostalo su izdali i dijalektološki rječnik hrvatskoga govora u Devinskom Novom Selu.

Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!