CRO-eu.com
Srpanj 04, 2022, 12:08:53 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Znameniti Kordunaši  (Posjeta: 10670 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Veljača 13, 2009, 00:32:44 »


Milan Neralić

Rođen u Slunju 26. veljače 1875. godine. Otac mu se zvao Mijat. Donedavno se vjerovalo da originalno Neralićevo ime glasi: Milan, no on se na svim ranijim dokumentima potpisivao i predstavljao kao Mile. Austrijanci i Njemci su mu ponjemčili ime u Michael pa je dugo bio zvan Mihajlo. Učestvovao je na II Olimpijskim igrama u Parizu od 18. 06. do 27. Juni 1900. godine i osvojio je za boje Austrije III mjesto i prvu olimpijsku medalju.


Neralić kao učenik mačevanja – U školi za vojne učitelje mačevanja ( Bečko Novo Mjesto, 1895-98) ispoljila se njegova upornost, pronicljivost i nepokolebljiva volja za savladavanjem zadataka. Svaku akciju je morao u potpunosti ovladati. U školu je ušao kao mladić sa ocjenom: zbijen, zdepast, troma i neelastična hoda. Prema ovoj ocjeni vjerovalo se da u školi mačevanja neće uspjeti i da će biti vraćen u pukovniju. No, od lošeg učenika postao je odličan borac, a od zdepasta Kordunaša – elegantan čovijek.

U školu su primani samo najperspektivniji mačevaoci iz svih pukovnija Austro-Ugarske. Nakon tri mjeseca vježbanja u školi je vršena rigorozna selekcija. Na prvom kontrolnom ispitu Neralić je dobio negativnu ocijenu, ali je učinio ono što niko nije očekivao. Zamolio je zapovednika da mu da rok za popravak. Iskrena molba i odlučnost imponirala je zapovjedniku. Molba je pozitivno riješena. Neralićeva gvozdena volja došla je do punog izražaja. Rad nogu vježbao je u spavaoni, a kada mu je to bilo zabranjeno, nastavio je s vježbanjem na tavanu, pa i do pola noći. Kada mu je i to mjesto za vježbanje bilo zabranjeno, nastavio je u podrumu kasarne. Da mu se lojeva noga ne bi pomerala u ispadu vezao ju je za zid ili tavanicu. Tako je usavršio mačevalački ispad. Nakon nekoliko mjeseci, na ponovnom ispitu, Neraliću je dodeljena oijcena – odličan!

Umjesto da se vrati u pukovniju, završio je "Normalni kurs", a godinu dana kasnije i "Specijalni kurs" Zatim je u školi mačevanja od 1898. godine bio pomoćni, a od 1901-1908 glavni učitelj mačevanja. 

Rad nogu je usavršio do te mjere da je - jedini u svijetu - izvodio "shut" ("leteći ispad") tj. istovremeno skok napred i ispad.  Kod ove akcije, nakon skoka umjesto doskoka, mačevalac (dok leti) u zraku izvodi ispad. U tom položaju i pada na tlo. Radi usavršavanja odbrane lijevim bi se ramenom postavio uza zid te se branio samo oružjem, a ne i izmicanjem. Iz istog razloga se branio i sabljom kod koje je sječivo bilo skraćeno na 30-40 cm dužine.

Radi vježbanja napada protivnik bi stao uza zid, a Neralić bi napadao. Napad (korak napre – ispad) mu je bio tako brz, da se gotovo nije ni našao mačevalac koji bi mogao taj napad braniti, pa makar bi Neralić – radi vježbe unapred izjavio gdje će gađati. 


Detalj sa sata mačevanja škole u Bečkom Novom Mjestu

Od rane mladosti u rodnom Kordunu imao je pasiju da hvata zmije otrovnice i da se hrva sa medvjedom. Tako je i nesvjesno vježbao refleks i mačevalački "tempo" u napadu i odbrani. Učio je mačevanje u sva tri oružja i pobjeđivao je u sva tri oružja.
 
Nikad nije mirovao, a - kako je sam govorio - "nikada nije imao vremena". U svemu je tražio uzroke i zahtjevao donošenje otvorenih odluka. U radu nije priznavao poteškoće, a neustrašljivost je izvirala iz čitavog njegovog bića. Bio je dobronamjeran i altruist, od svakog voljen i poštovan. Veliki dio svog života proveo je u Beču i Berlinu.

Imao je i jedan dvoboj. Nije se mogao pomiriti sa činjenicom da mora ubiti protivnika. Smišljeno, učinjeno. Napao je i protivniku je naneo laku ranu. Doktor je zaustavio borbu, a sekundanti oglasili: »Zadovoljština je data u potpunosti". Nikad nisam – govorio nam je Richard Verderber, komandant škole mačevanja – video Neralića tako sretnog kao taj put. Po svojoj plemenitoj naravi ni u dvoboju nije mogao učiniti nekom nešto nažao. 

Neralić kao borac - Kao profesionalni učitelj mačevanja na turnirima nije nastupao u borbi sa amaterima. Već od 1898. godine, kao pomoćni učitelj mačevanja, a zatim kao učitelj mačevanja, nastupao je s velikim uspjehom na vojnim turnirima i mačevalačkim akademijama širom Austro-Ugarske, te na mačevalačkim turnirima širom Europe.. U Parizu, na olimpijskim igrama 1900. godine u takmičenju za učitelje mačevanja – profesionalce pojedinačno u konkurenciji 2 legendarna Talijana Contea i Santelija te pet Francuza od kojih su tri legende: Delibes, Hebrant i Michaux osvaja bronzanu medalju!


U Beču 1904. godine se organizuje meč Neralić - Kirchhoffer u hotelu "Continental" a na prijedlog slavnog učitelja mačevanja Barbasetti-a. Ovaj događaj je bio svjetski spektakl. Već sama činjenica da je Neralić bio izabran za protivnika na celom svjetu proslavljenog Francuza govori nam, da je Neralić slovio kao najjači floretaš Austro-Ugarske koji se mogao suprotstaviti ljevorukom Kirchhofferu. Neralić je tjednima bio u velikoj brizi, jer u krugu svojih kolega nije imao ljevorukog protivnika za trening pred meč. Ovoj neprilici je doskočio na duhovit način: stupivši pred ogledalo na svojem je liku ispitivao slabe strane ljevorukog protivnika. 

U ovoj borbi, u kojoj je Neralić tijesno izgubio, prvi pogodak je dao Neralić. U ono vreme, pa čak i do prvog svjetskog rata smatrao se posebnim uspjehom i čašću dati prvi pogodak u borbi, bez obzira na konačni ishod borbe. Bučar, i sam kasnije legenda mačevanja, navodi da je taj prvi pogodak, kao i dio tok meča, bio svjetska senzacija. 

Neralić je na 6 najvećih vojnih turnira Austro-Ugarske osvojio zlatne medalje, kao i na 6 najvećih svjetskih turnira u periodu od 1899 do 1914. godine.

Godine 1904 nastupio je na mačevačkoj akademiji  u Velikom Bečkereku na kojoj je učestvovao i Šarl Duse iz Beograda.

Umro je u Austriji, Bečko Novo Mjesto (Wiener Neustadt) mesto 17. veljače 1918. godine 

Izvor: http://akademija.co.yu/SAJT/legende.htm
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #1 : Travanj 07, 2014, 12:29:24 »


Rodna kuća Milan Neralić, u sporednoj slunjskoj uličici


Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!