CRO-eu.com
Studeni 26, 2022, 12:09:27 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: 1 ... 14 15 [16]
  Ispis  
Autor Tema: Crni i plavi Ličani  (Posjeta: 234578 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #225 : Listopad 18, 2015, 17:31:21 »


Laž uvodi čovjeka u nered i nevjeru

Lažci, nevjernici odvajaju se od Života pa su slabost, kao grješnici demagogijom bi razarali zajedništvo, snagu - kao odraz reda, pravila Života. Ali, Isusom kao zastupnikom Života koji jest, lažac uvjek okonča kao gubitnik. Dakle, vjera čovjeka spašava, Otac i zajednica - zajedništvo čuvari su i garancija čovjeku.

Dakle, pobornici pomirdbe u saveznišvu s lašcem diverzija su na hrvatsko zajedništvo – opće dobro. Zato, neka Anka Tuđman i ostali Titovi sljedbenici ponesu kipove svoga ljubimca u Beograd – Srbiju, gdje su po velikosrpskoj želji služili dvojnicima, ako zna kojem je od dvojnika služila, što za nju i slične njoj i nije važno, zanimaju ih samo materijalne nagrade i odlikovanja za zasluge radeći protiv Hrvata na hrvatskim prostorima.

Dakle, Anka je akrapu Titu dužna i to je njezino osobno, zato ima razloga da ga ljubi. Ali što bi ona htjela i što priželjkuje? Da joj se i dalje hrvatski narod podredi pomoću idola, nad kojim bi po akrapu Titu -idolu peta kolona i dalje imala kontrolu. To govori o njima kako pripadaju carstvu mrtvih i njihovim neostvarenim željama, njihovoj ideologiji kao smeću njihovih želja. Ne znaju da čovjeka prije svega spašava vjera, potom djela koja iz nje proizlaze u skladu sa životom – životnim pravilima. A grješnih ljudi u Hrvatskoj ima, po volji, svi su urušavali opće dbro, rutinirano Hrvate gurnu u zlo, potom Hrvati o njima postanu ovisni , pa se nad njima iživljavaju, a sebe zapošljavaju kao glumci – „spasioci“.

Hrvatski narod je osvješćeniji po patnjama pa prepoznaje zamke koje su postavljali i postavljaju . . . postvarene spodobe - robovi materije u mraku, bezdušni slijepci, sada u panici prebacuju sve svoje grijehe na UDB-u, svoju miliciju koja ih je čuvala. Dakle, kriju se iza svojih pijuna operativaca da ih se ne bi vidjelo kao šefove, koji su tendenciozno, strateški, zbog interesa okupatora stvarali veliku Srbiju, i pomoću svoje milicije za „unutarnju bezbednost“ UDB-e.

Tko i što je pojedinac u odnosu na hrvatsko opće dobro, bilo da je riječ o Goldstajnu ili Tuđmanu, koji su rukovođeni strastima i osobnim interesima. . . i to pojedinci s kojima se posluže okupatori. Njihovi geni ih prezentiraju što je jednako biografija, po djelima i djelovanju da se vidi tendencija, egoizam, subjektivnost, maska što i više skreće pažnju i upozorava. Spomenuti kao šegrti „revolucionari“ od sada poklonici idola – nikada više ne će predstavljati odlučne Hrvate . . , oni koji bi i dalje orgijali na račun Hrvata, poigravali se rušeći im čast i sramoteći ih u vlastitoj kući. . .

Poklonici idola su na smetlištu. . , Hrvati će im ubuduće počupati namjere i počistiti otrovne usjeve koje su posijali.

Hrvatsko zajedništvo, nakon toliko podmetanja i posrtanja - iskušenja, ponovo je tu, bez alternative evidentno, adekvatno spoznaji kao snaga, svoji na svome u ime Života Hrvata u Hrvatskoj. Dakle, Hrvati su shvatili da se gola egzistencija, zajedništvo po imenu i za ime na zemlji pretpostavlja po pravilima života – životu, dostojanstvu i zadovoljstvu, po odlučnom djelovanju.

Suprotno životu, svojim činjenjem egipatski faraoni su stvaranjem carstva mrtvih, kao što je i Tito pokušao, izgubili kompas za život zaustavljajući vrijeme . . i odveli su egipatski narod u propast. To su Tito i njegovi sljdbenici činili i desetkovali Hrvate. Bilo kako bilo, luciferi simboliziraju beznađe, zaustavili bi vrijeme i život da bi označili i istakli svoje grobove, željom da se proslave kao carevi smrti. Što nitkovu na Zemlji nekada, negdje I uspjeva, ali i samo konačno. Pored lukavštine, lucifer računa sa strahom kao sredstvom do svoga cilja. Blefirajući, ucjenjene, potom razdvojene pretvara u nevjernike rušeći im uporište, osamljuje ih da bi ih mogli plašiti i iscrpljivati. Ovim stilom faraoni su Egipat pretvorili u carstvo mrtvih. Što je Hrvatima pouka i poruka, naročito jer su osjetili i takvu tendenciju zlog duha. Zato i dodatnim žrtvovanjem ne će dozvoliti Anki, a niti bilo kojem početniku, ili „pioniru“ da egoistički manipulira generacijama Hrvata kao žrtvama. Kako je laž početak nereda i nevjere koja razdvaja, tako lašcima smeta zajedništvo, sa svojim željama robovi su privida i stvari, stvaraju beznađe, a da nisu svijesni. Lažac je nevjernik i uzrok je svojoj propasti s razlogom, koji sebe naziva nitkov – nitko – ništa kao posljedica . . .

Eto kada, kako i zašto se čovjek olako odmetne od Oca, pa po slobodnoj volji postane bezdušan - stvar - ništa, a okonča u agoniji, iz koje sugerira što je hrvatski identitet. Spomenuti kipovi – utvare od 1918. do 1941. godine, od 1945. do 1990. godine su pustošile i zatirale život Hrvata u Hrvatskoj, repovi iz istog smetlišta i danas bi uništavali Hrvate po šabloni lašca-nitkova radi stvari - koristi. To slijepci, hrvatski janjičari kao produžene ruke okupatora još nisu shvatili da jeftino prodaju dušu pa se pretvore postanu nitkovi. Zato treba razlikovati zaraženu volju po kojoj je nitkov – urušen.

Vjerovalo se nevjernima, što se stalno potvrđuje kada je u pitanju opće dobro kako Hrvati olako padnu pod utjecaj eksploatatora – egzekutora, lukavih lažaca s maskama, uzornih u skladu s vremenom da bi iznevjerili . . .

Tako Eve i „vjernici“ s maskama siju zla – trnje . . , dok ruše jedinstvo i stvaraju beznađe svojoj djeci. Nevjernici iscrpljuju, troše vrijeme i snagu neodlučnima. Ne mogu osjetiti plodove vjere, samo potkopavaju sustav vrijednosti, što nije u skladu s afirmativnom istinom, pa i pomoću reformi – u skladu s vrijednostima i specifičnosti hrvatskog duha - treba djelovati.

Zajedništvo, vjera čovjeka... se odražava kao snaga za vidjeti, sudbina po činjenom i dočinjenom. Zato, opasni su nepozvani tuđinci koji tendiraju postati idoli i dočinjati Hrvatima sudbinu. Čovjek samokritički i kritički spoznaje, kako i zašto je žrtva lašca . . .

Predsjednik Hrvatske seljačke stranke, Stjepan Radić 1918. - 1928. godine u srazu sa Srbima i Mađarima, i dok su mu trnuli zubi, ali i dok je jeo zeleno voće, bio je žrtva jer nije dovoljno upoznao nevjerne . . .

Tako i Tuđmanova pomirba nije po spoznaji – nije temeljena na pravilima života, već se zasnivala na željama lašca, što se pokazalo i dalje pokazuje da je oslanjati se na lašca samo diverzija na opće dobro Hrvata, jer slučajnosti nema.

Dakle, Stjepan je svojom disertacijom kasno razotkrio posljedice i namjere i interese u Bosni i Hercegovini, kako srpske tako i mađarske.., otkrio je očigledno. Kao da Hrvati ne mogu apstrahirati, otkrili im svoje adute, a oni se lukavo nametnuli, potom desetkovali i obezglavljivali hrvatski narod kao okupatori. Dakle, Radići su utoliko neodlučno upozoravali naivne i nevine Hrvate na opasnost od strastvenih okupatora pa su zato stradali u Beogradu...

Drugo je što su eksploatatori u raskoraku s pravilima Života, burduši – tovariši natovarili su sebi po strastima, kao stranci, grijehe i tako se pokazuju . . . tuđincima, jer slični sličnima teže, skupa s hrvatskim janjičarima koji precjenjuju svoje uloge, a samo su puki operativci za sitne mrvice.

Utoliko, janjičari kao pijuni su za lustriranje, jer nisu svijesni da su u Hrvatskoj zarazili institucije pa blokiraju razvoj, jer naviknuti, funkcioniraju po pravilima okupatora od 1918. do 1945. do 1990. godine, do danas. Tako funkcionira i Anka iza maske „partizanke“ i „pionirke“ kao početnica. Svaki lažac je uzrok i odraz nevjere, po željama rob strasti i stvari, jer strasti i stvari čovjeka oslijepe.

UDB-a je policija Srbije, zadnjeg okupatora Hrvatske, koja je djelovala u interesu Srbije, skupa sa srpskom armijom - četnicima i hrvatskim janjičarima, s maskom „partizana“ – „pionira“, početnika.

Sudbina pojedinca je odraz volje – voljeti – ljubiti – vjerovati – nadati se po djelima, služiti bližnjem po pravilima života. Dakle, Hrvatska kao prostor - zemlja uvjet je hrvatskoj zajednici u kojoj Hrvati međusobnim odnosima opravdavaju život. Neka poklonici idola – smrti se ispovjede zbog stradanja Hrvata od 1945 – 1990. godine; zašto su Hrvati zatvarani, ubijani. . , pitanje je poklonicima idola u Hrvatskoj.

Dakle, uvjeti uvjeta čovjeku je zemlja na kojoj sije i žanje, na kojoj živi, odgaja i čuva svoju djecu.

Zagreb, veljača 2015.
Dr. sc. Ilija Barjašić
Pokret za preporod hrvatskog duha i poticanje nataliteta u Hrvatskoj - Život
Hrvatskog Sabora 26, 23000 Zadar
email: udruga.za.poticanje.nataliteta.zivot@zd.t-com.hr
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #226 : Listopad 18, 2015, 17:32:23 »


Birokratske uredbe za državne službenike

Hrvatski državni službenici, u istitucijama vladara, uglavnom su po željama birokracije orijentirani, bez samoinicijative i inicijative, „uredbama “, kao Hrvati, formirani su po zakonima materije.Tako čovjeka postvare i želje im se ostvare, čovjek pomoću znanosti prilazi čovjeku kao materiji - stvari. Stilom kao što je i Ernest Mach filozof - mehanicist iskovao, „naučio,“ naviknuo  Lenjina pa ga poslao u Rusiju kao operativca, koji se demonstrirao kao postvareni bezvjernik, odan potrebama inih eksploatatora. Istom šablonom urušavan je i hrvatski narod od strane okupatora - eksploatira. Zato, nakon zla koje je haralo i još uvijek traje prema uredbama birokracije, Hrvatskoj trebaju prosvijećeni vladari, koji su prozrijeli varku pa da kao diktatori kadroviranjem popune državne institucije osvješćenijim Hrvatima. Jer hrvatski službenici u hrvatskim institucijama su navikli pa funkcioniraju kao da s njima i danas upravljaju neki okupatori. Nisu svjesni da su zamka Hrvatima i da djeluju, kao i prije pedeset godina, za interese okupatora - eksploatatora, za njihove ciljeve. Tako su hrvatskim službenicima njihovi gospodari porušili čast i dostojanstvo, manipuliralirajući s njima, zato su djelovali protiv svoga naroda..., a nikada za opće dobro po pravilima Života.

Naročito bi šefovi hrvatskih institucija trebali znati da se čovjek teško odvikava, i navikava čak i na bolje, da se uljulja i radije djeluje po starim navikama. Ipak najveća čovjekova mana i vrlina jest što se može naviknuti (ili odviknuti) u sredini u kojoj živi. Dakle, s razlogom čovjek propada dok je zaneseno - naviknut po šabloni birokracije, tehnike i tehnokracije. Posebno, kao antihrvati,su opasni hrvatski viši državni službenici kao nosioci vlasti, uključujući i crkvene, koji također djeluju po birokratskom uređenju, omađijani radi eksploatiranja demosa, svjetine, „mase“ . . , ponašanje im je odraz egoizma .. . , Inverzijom duša  – tijelo, pa kao diverzanti uruše sami sebe. Eto, zašto i kako se čovjek samovoljno urušava, kada nije u skladu s voljom Stvoritelja trpi pritisak i odgovara za počinjena nedjela. Dakle, tvorci birokracije su iz podzemlja, mraka - ekstremni po samovolji, a sve radi materijalnih koristi . . . maskiranjem se „sakrivaju“. Zaboravili su da razdvajanjem od volje Oca čovjek samovoljno lako odluta – izgubi se, nezaštićen je pa svoju bit podredi materiji.

Uz napomenu da je čovjek od samog začeća biće - odraz Života, suprotno znanstvenim poimanjima da je čovjek nakon rođenja „tabula rasa“. Dakle, po uredbama birokracije čovjeka se urušava da funkcionira po stvaranim uvjetima i po usamljenoj volji čovjeka, po željama materijalista – eksploatatora, pomoću tehničkih medija - sve usmjereno za navikavanje čovjeka. Primjer  je u Hrvatskoj sudstvo koje očito funkcionira po samovolji i uredbama hrvatske birokracije, koja umišlja i  sudi  u ime interesa . . .

Samo je Stvoritelj između dobra i zla. A opraštanje i neopraštanje samo je zamka, po naviknutom shvaćanju, čovjeku koji po vlastitoj volji, iz neznanja prihvaća pritisak i trpi. Znači, kada je čovjek na strani dobra - Oca oprašanjem samovoljnom grješniku njegova nedjela se vraćaju kao bumerang. Čovjek, neprihvaćanjem udice odbaci pritisak zla, pa s grješnikom nema ništa, već zaštitnik Otac koji će mu suditi, koji je uvijek između dobra i zla. Dakle, kada je volja čovjeka usklađena s voljom Stvoritelja  on nema ništa sa zlom, nema se čega bojati i može živjeti neopterećeno, i tako ne dopušta da mu se približi, potom pritišće i iscrpljuje. Zlu nije želja da se čovjek oslobodi od nametnutog pritiska i da Bog posreduje. Lukavo zlo kako kada ostvaruje ciljeve i prema situaciji - potrebi, ovisi koliko je čovjek budan i oprezan. Tako ponekad se zlo nametne preko žene da i više urušava; preko strasti, nagona, sile kao pravde, prevara i . . . Maskirano zlo, poznajući narav muškarca i žene, kombinira udice prema njihovim željama,pa navikavanjem ostvaruje cilj, a što uredan čovjek može lako vidjeti, svjetovnim i duhovnim očima.

Eto, kako svaki okupator svojim mehanizmima pokušava uništiti izrazite muškarce jedne zajednice, i to pomoću slabih jedinki obezglavi narod. Znači, birokraciju kao mašineriju predstavljaju dirigirano slabi pojedinci iz jedne zajednice, koji su skloni služiti protiv svoje zajednice, a nametnu se i djeluju gdje je nered . . , po neodlučnu i zato slabu čovjeku.

Na kraju, strada muškarac i žena, jer nisu bili u funkciji svoje prirode. U Hrvatskoj doista sve funkcionira po kriterijima birokracije,  pomoću odabiranih žena ili muškarca za funkcije koje ne mogu obnašati. Tako zlo prevari i zanesenu ženu koja proturiječi Životu, koja rađanjem lako pobjedi zlo.  Eto zašto i kako  birokracija – demokracija manipulira demosom, dok razara jednu zajednicu pa likuje . . .

A čovjek kao biće ne može bez svoje zajednice na Zemlji, samo u  zajedništvu-zajednici može funkcionirati, i to kada je volja čovjeka usklađena s voljom Oca, tj.  pravilma Života. Znači da po navikama i samovolji svojoj čovjek strada, gubi smisao, propada sa svojom zajednicom –državom . . .

Kormilareći, čovjek počne plutati kada ne živi po pravilma Života, zaboravi da je zaštićen samo dok je u skladu s voljom Stvoritelja, kao garancijom da se neće nasukati. Dakle, pravila Života i izvlače čovjeka iz loših navika, naviknutog poimanja, po zakonima stvari i tehnike, koje čovjeka okončaju pored beskonačnog Života. Eto kako samovoljan čovjek postane rob po računici lukavog zla, zbog svojih egoističkih i sitnih tjelesnih užitaka, ali posluži i kao opomena u prostoru i vremenu, dok samovoljno pluta u panici, strahu i mraku, samovoljno po svojoj logici  umišlja.

Na kraju, očigledne su posljedice državnih službenika, po uredbama birokracije, i na hrvatskim prostorima:  prazne kuće, nema čovjeka, nema djece... A gdje je čovjek nestao, gdje su djeca . . natalitet? Rekapituliranjem, brodolomaci trebaju vidjeti uzroke lomljave u olujema. . . neuredna  samovoljna kormilara. . .

 Zašto se izgubila intuicija vodiča. . . , zašto su loši kormilari mediji privida, egoisti i robovi. Zašto su bez samoinicijative i inicijative dostojne čovjeku? 

Zato, konkretno u Hrvatskoj, u ime Života, potreban je prosvjećeni Hrvat diktator, koordinator radi navikavanja kako Hrvatu živjeti, raditi - po pravilima  Života, po volji usklađenoj s voljom Oca, a ne po pravilima umišljena čovjeka, koji ne zna da po djelima sam sebi sudi...

Spašava vjera u Život, po spoznaji, a adekvatno se nagrađuje zadovoljstvom po djelima. Nagrada je natalitet, mjerilo jedne zajednice i pokazatelj koliko to jedna zajednica zasluži, po samokritičnosti...

Zagreb, listopad 2015.
Dr. sc. Ilija Barjašić
Pokret za preporod hrvatskog duha i poticanje nataliteta u Hrvatskoj - Život
Hrvatskog Sabora 26, 23000 Zadar
email: udruga.za.poticanje.nataliteta.zivot@zd.t-com.hr
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #227 : Travanj 19, 2016, 21:49:10 »


SIMPTOMI LAŽI
ili
KAKO OTKRITI DA NETKO LAŽE?

Oduvijek je bilo poželjno otkriti ako netko laže. Rabile su se različite metode za otkrivanje istine, a mnoge od njih su bilne neugodne i bolne za "lažljivca," tako da su ljudi izvrgnuti bestijalnom mučenju u pravilu "sve" priznavali, tj. i ono što nisu učinili. Popularna je bila metoda vađenja komada metala iz kipuće vode: ako se pri tom osumnjičeni ne bi opekao, smatralo se da govori istinu, a ako bi se opekao, što je bilo češće, vjerovalo se da laže. Dakako, tu se "istakla" inkvizicija, a čije su metode kasnije "usavršili" voditelji Staljinovih i Hitlerovih logora (bili su poznati eksperimenti doktora J. Mengelea, tzv. doktora A. Heima, doktora S. Raschera itd.; ništa manje nisu bili okrutni ni ruski liječnici u Gulagu). Ovi mučitelji nisu primarno ispitivali je li netko laže, nego su željeli dobiti priznanje počinjenih "nedjela" od osumnjičenika, a često su to radili iz čistog sadizma, ili čak radi "medicinskih "istraživanja.

Godinama se kasnije pokušalo otkriti bezbolnije metode budući da su mučitelji i naredbodavci konačno shvatili, da pod strašnim mukama praktički svi "sve" priznaju. Tu dolazimo do fiziologije laži, tj. do malih promjena koje se zbivaju u organizmu "lažljivca" dok ne govori istinu, zato što svaka i najmanja laž izaziva fiziološke promjene koje je teško, a ponekad nemoguće prikriti. Čak i sam pokušaj osumnjičenika da prikrije ovakve promjene odaje ga da laže. Stvoren je poligraf, tzv. detektor laži koji mjeri ubrzanje pulsa, minimalno znojenje prstiju i promjenu krvnog tlaka. Ipak se s njim ne može otkriti više od 80% onih koji su lagali, a to bi značilo da bi preko 20% nevinih bilo proglašeno lažljivcima.

Ja sam uspio sakupiti dvadeset i pet simptoma (četrnaest sam i sam otkrio) koji su vjerni pratitelji svake laži. Međutim, ni uz pomoć ovih simptoma nije moguće stopostotno saznati je li netko lagao, ali u kombinaciji s nekoliko spomenutih faktora, vjerojatnost pogađanja postaje vrlo visoka. Dakako, nije potrebno, a skoro je i nemoguće, da se pojave svih ovih 25 simptoma: dovoljno je između 8 i 10 simptoma koji su i najprefriganijem lažljivcu praktički nemoguće prikriti.

Simptomi laži su sljedeći (poredak je proizvoljan):

  1.   Dok osoba laže, nesvjesno pomiče prste na ruci. Simptomatično je da se palac lagano povija prema unutra kao da želi zatvoriti šaku. Ovo je malo poznat pokazatelj, ali je vrlo efektivan.
  2.   Nosnice se neznatno prošire, kao da je osobi potrebno malo više zraka.
  3.   Dolazi do napetosti ramena i vrata koji se skoro neprimjetno ukrute.
  4.   Čelo se lagano nabora dok osoba izriče neku laž.
  5.   Prsti se na nozi lagano pomiču, pogotovo palac. Zanimljivo je da je ovo od strane osumnjičenika teško kontrolirati.
  6.   Trbušni se mišići lagano stežu.
  7.   Ako osoba drži nogu preko noge dok ne govori istinu, gornja se noga noga sasvim neznatno pomakne, dakako, ne i prilikom svake lažne izjave.
  8.   Za vrijeme laganja obrve se malo podignu. Ovo "lažljivcu" nije lako kontrolirati.
  9.   Ponekad je uočljivo i grickanje ili pokretanje usnica.
10.   Ne samo rame i vrat, nego se i čitavo tijelo neznatno ukruti.
11.   Nerijetko se i kosa minimalno nakostriješi.
12.   U govoru je uočljiv tzv. kontrolirani govor. Osoba se trudi govoriti što uvjerljivije, a upravo je to odaje.
13.   Uočeno je i ponavljanje i naglašavanje riječi.
14.   Modulacija govora je izmijenjena i pomalo se može primijetiti treperenje glasa.
15.   Usta se kod izricanja laži malo suše. To je lako zamijet
16.   Disanje je, dok se izgovara neka laž, čak i neznatna, malo pliće budući da se osumnjičena osoba nastoji kontrolirati.
17.   Krvni se tlak lagano mijenja. To se može prelično egzaktno ustanoviti poligrafom.

Ovo je skoro nemoguće kontrolirati od strane osumnjičenika.

18.   Prsti se lagano znoje, a što spomenuti detektor može skoro precizno ustanoviti.
19.   Puls se kod osumnjičenika neznatno ubrza. I ovo spada u domenu tzv. detektora laži.
20.   Može se percipirati i žurbu u govoru uz neznatno zamuckivanje.
21.   Stvara se ponekad višak sluzi, što može dovesti do kašljucanja.
22.   Oči kao "ogledalo duše" daju nam najupečatljiviju spoznaju o tome, je li osoba govori istinu ili laže. Počnu se kretati brže nego što je uobičajeno, i to gore-dolje, desno-lijevo.
23.   Osumnjičena osoba upadljivo izbjegava pogled. Najčešće ne gleda u sugovornikove oči.
24.   Nasuprot tome, "lažljivac" nerijetko fiksira sugovornika. Dakle, treba razlikovati izbjegavanje i fiksiranje pogleda, iako se to svodi na isto to jest da je osoba lagala.
25.   Zjenice se neznatno prošire, tako da osoba bolje vidi, to jest želi biti na oprezu. Ovaj je pokazatelj odnosno simptom najefikasniji i najvažniji kod postupka detektiranja laži budući da ga je nemoguće kontrolirati! Trebalo bi jakim povećalom promatrati ispitanikove zjenice. Ipak oprez: ni ova metoda nije nepogrešiva! Nekome se šire zjenice zbog uzbuđenja, straha itd. Svako ispitivanje predstavlja za osumničenika manji ili veći stres.

Dakle, na temelju iznesenih 25 simptoma laži, može se velikom svjerojatnošću ustanoviti je li netko laže ili govori istinu! Stopostotna sigurnost nije moguća. Naglašavam, skoro nikada se ne pojavljuju svi navedeni simptomi, nego samo nekoliko njih. Najčešće se pojavljuje 8 do 10 fizioloških simptoma laži na temelju kojih je moguće s velikom vjerojatnosću, po mom mišljenju većoj nego uz pomoć poligrafa, skoro pouzdano dijagnosticirati je li neka osoba lagala ili ne. Samo se po sebi razumije da je u svrhu pravilnog korištenja spoemenutih 25 simptoma potrebno veliko iskustvo, dugogodišnja praksa i sposobnost vizuelne percepcije od strane ispitivača.

Može se mirne duše ustvrditi da ne postoji čovjek koji je u stanju kontrolirati sve navedene fiziološke simptome (25) dok laže! Problem je u tome da ih treba znati otkriti. U novije se vrijeme pokušava pomoću mjerenja moždanih valova (elektroencefalogram) ustanoviti je li netko govori neistinu. Rezultati (još) nisu zadovoljavajući. Ni druge metode nisu donijele poboljšanje u ovoj domeni istraživanja.

Citirao bih na kraju velikog francuskog književnika Anatola France-a koji je napisao: "Les femmes et les medicins savent seuls combien le mensonge est necessaire et bienfaisant aux hommes" (samo žene i liječnici znaju koliko je ljudima laž potrebna i korisna)!

U Zagrebu, 10. veljače 2016.g.
Prof. dr. sc. Vinko BUJ


Autor: Prof. psihologije dr. sc. Vinko BUJ
specijalist za medicinsku psihologiju
Svetice 21
10 000 ZAGREB
vinko.buj@zg.t-com.hr
098/712-015
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« Odgovor #228 : Srpanj 03, 2016, 20:13:50 »


Dresirane komuniste nećemo!


Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: 1 ... 14 15 [16]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!