CRO-eu.com
Studeni 26, 2021, 22:49:37 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Simbolika u grbovima senjskih plemica  (Posjeta: 5115 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7768« : Siječanj 20, 2009, 20:22:51 »


Simbolika u grbovima senjskih plemića

Kada je u pitanju simbolika i likovi na senjskim grbovima, onda se s pravom može reći da su senjski plemićki grbovi puni različite simbolike koja se odražava kroz uporabu različitih likova u štitovima pojedinih grbova.

Zanimljiva je kombinacija simbola, ali ipak u grbovima dominira životinjski svijet: lavovi, kune, kozorog, vuk, orlovi, grifoni 27 , jednorog, za tim oružje: sablje, buzdovani, mačevi, puške, bradve, koplja i vojnici s kalpacima.

Često su na grbovima kao likovi kule 28 , tvrđave, zvonici, cisterne, ključevi i drugi dijelovi arhitekture. Na nekoliko grbova imamo i dijelove ljudskog tijela: glave, ruke ili čitavo tijelo. Na nekoliko grbova prikaza ne su zastave i kugle.

Posebice su u grbovima zastupljene turske glave s turbanima koje su nabijene na sablju, a taj lik i motiv je simbolizirao stoljetnu borbu ovih prostora protiv Turaka.


Čest je lik u senjskim plemićkim grbovima oklopljena ili obučena ruka desnica u kojoj je uglavnom sablja ili mač.

Dosta je zastupljen i biljni svijet u senjskim obiteljskim grbovima: ruža, ljiljan, tulipan, stablo drveta, zeleni ili osušeni list i drugi različiti cvjetovi.
Česti su i vojnici u ratnim odorama, likovi nebeskih pojava, najčešće zvijezda, polumjesec, trobrijeg, a na dvama grbovima nalazi se rijeka kao nebeska pojava.

S pravom možemo reći da je jako malo, gotvo nikako, zastupljena pomorska simbolika u grbovima iako je Senj bio pomorski i trgovački grad tijekom cijelog svoga povijesnog razdoblja. Brod kao heraldički lik nalazi se na grbovima senjskih plemićkih i trgovačkih obitelji Sussani (Suzan ili Suzanić), Krajač i Rubelli.

Heraldički štitovi u grbovima senjskih plemićkih obitelji su razdijeljeni, raskoljeni, raščetvoreni te su različitog oblika, od polukružnih, jajolikih, konkavnih ili štitova u obliku konjske glave (testa di cavallo).

Kacige su najviše turnirske i na kopču, s otvorenim i zatvorenim vizirom. Ukrasi na kacigama obično imaju neke zajedničke nazivnike, a ukras je neka životinja, dijelovi ljudskog tijela, dijelovi životinje ili perje, zastave ili neka od nebeskih pojava. Na nekoliko kaciga nala ze se krune kao znak ranga i povlastice plemstva, a to su uglavnom barunske i grofovske krune.

Danas se povelje o dodjeli plemstva i rodoslovlja koja su se prilagala u svrhu dobivanja plemstva i grba čuvaju u arhivima, knjižnicama i privatnim zbirkama diljem Hrvatske.

Kao izvor za poznava je i izučavanje grbova danas nam služe i stare feudalne i akademske diplome, koje su kat kad bile ukrašene grbom vlasnika diplome. Do vrijednih podataka o pojedinim plemićkim obiteljima može se doći izučavanjem nekih vrijednih fondova koji se danas čuvaju u Hrvatskom državnom arhivu. Toje prije svega fond "Hrvatske plemićke obitelji i vlastelinstva" poznat pod nazivom N. R. A. (Neoregestrata acta)
i Zbirka srednjovjekovnih isprava do 1526. god. poznata pod imenom D. M. V. (Documenta mediaevalia varia).

___________________________________
27 Grifon (grif) ili je mitska životinja s orlovskim kljunom i krilima, a tijelom lava. Grifoni su simboli dviju Kristovih priroda: ljudske i božanske. Povezuju zemaljsku snagu lava s nebeskom energijom orla, i predstavljaju simbol snage i budnosti.

28 Kula je simbol budnosti i uzdizanja iz među neba i zemlje.

Enver Ljubović
profesor na Gimnaziji u Senju


Gradska vrata - ulaz u Senj
Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.21. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!