CRO-eu.com
Travanj 25, 2018, 14:20:07 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
  DNEVNO 45LINES HRT PORTAL GALERIJA SLIKA   Forum   Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]
  Ispis  
Autor Tema: Srpska prezimena  (Posjeta: 16524 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Marica
Administrator
*
Postova: 7735« : Siječanj 03, 2009, 17:43:03 »


Srpska prezimena

Prezimena u Srba nastala su kasno. Srbi su se služili patronimima koji su bili podložni mijeni. Nisu bili nasljedni i lako su nestajali iz uporabe.

Prezimena u slavenskog pravoslavnog svijeta nastaju kasno. Turska najezda koja je trajala stoljećima priječila je razvitak prezimena u Srba. Turci također nisu imali prezimena. Dobili su ih tek za Ataturka u XX. stoljeću.

Antroponomastičarka Milica Grković, autorica dobrog Rečnika ličnih imena kod Srba (1977. Novi Sad) navodi kako je još u XX. stoljeću bilo u Beogradu različitih prezimena rođene braće (Enciklopedija slavenske onomastike I, 2002,457.).

Da bi istražili svoj prezimenski fond, Srbi istražuju i pišu povjesnice, tiskaju seoske hronike, bilježe usmene predaje ...

U istočnoj Hercegovini i Crnoj Gori, gdje se do danas kao anakronizam, čuvaju plemena, izrađeni su mnogi rodoslovi. U njima se pamte genealogije do četrnaestak generacija.

Golema većina srpskih prezimena zapravo su patronimi na -ić. U nekim krajevima (npr. u zapadnoj Srbiji), takva su prezimena na -ić gotovo apsolutna. Na rubnim područjima, gdje srpska populacija živi s drugim narodima, kao npr. u Vojvodini, takvih je prezimena oko 50%, a na Kosovu kudikamo manje (v. A. V. Nikonov, Sistemy ličnyh imen. Serbi. Moskva 1989.,274.).

Uz prezimena na -ić (-ović/-ević, -inić) u nekim regijama, obično na periferiji, gdje je sufiks -ić gubio živu jezičnu uporabu a dobivao strukturaInu, javljaju se prezimena na -ov/-ev, -in.

Tako je oblik Petrov postao prezime kad se taj patronimni oblik pridjevske tvorbe prenio na iduću generaciju nositelja (gdje više nije imao funkciju patronima). Od analitičke sintagme N. sin Petra postaje sinteski oblik Petrov. Taj oblik više nema patronimno značenje "Petrov sin': nego strukturalnu funkciju "Petrov potomak", što je začetak prezimena.

Od motivacijskih funkcija mnogo je prezimena motivirano (bivšim) boravištem s različitim sufIksima: -ak (Tuzlak), -ac (Smederevac), -janim (Jajčanin), -ski (Kačunski) itd.

Turska administracija vodila je evidenciju ljudi (defteri), tako da je upisivala osobno ime s očevim osobnim imenom i često s naznakom iz kojega je naselja upisanik.

Kao prvi sustavni zapisi prezimena u Srba navode se protokoli

-   kršten ih iz 1718.,
-   umrlih 1719. i
-   vjenčanih 1725.

koje je uveo mitropolit Mojsije Petrović pri crkvi sv. Arhangela Mihaila i Gavrila u Beogradu. Drugdje u Srbiji takvi se protokoli (matice) uvode 30-ih godina XIX. stoljeća.

Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
Marica
Administrator
*
Postova: 7735« Odgovor #1 : Siječanj 03, 2009, 17:46:05 »


Najveći dio Srba dobiva prezime tek stvaranjem jugoslavenske države 1918. godine (v. M. Niškanović, Srpska prezimena, Beograd 2004, str. 17).

Iako od svih susjednih naroda Srbi imaju kudikamo najviše zajedničkih prezimena sa Hrvatima, postoje mnoge razlike na nekoliko razina: etiološkoj, tvorbenoj, akcenatskoj/dijalektalnoj itd. Ponašanje imenskih formula bitno se razlikuju.

O svemu tome podrobnije je pisano u ovoj monografiji i to u poglavlju pod naslovom Hrvatski i srpski imenski i prezimenski sustavi.

Osnovna literatura: Milica Grković, Rečnik ličnih imena kod Srba. Ed. V. Karadžić, Beograd, 1977; M. Peić/G. Bačlija, Imenoslov bačkih Bunjevaca. MS. Novi Sad - Subotica 1994; V. Mihajlović, Srpski prezimenik. Aurora. N. Sad 2002; M. Niškanović, Srpska prezimena. Beograd 2004.

Petar Šimunović 2008., Knjiga 1, 99. -100.

* Prvi puta na internetu. Kopiranje za forume nije dozvoljeno.

Evidentirano

Jedna ruka drugu pere
 Str: [1]
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP CRO-eu.com | Powered by SMF 1.1.20. © 2005, Simple Machines. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!